"Heyete sorun olmayacağı güvencesini verdik"

Güncelleme Tarihi:

Heyete sorun olmayacağı güvencesini verdik
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2013 21:36

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday İstanbul'da yaptığı incelemeler süresinde dikkat ettiği hususların kendileri açısından bir yol haritası niteliğinde olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Bakan Kılıç, Değerlendirme Komisyonu'nun incelemelerinin tamamlanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Üst Düzey Yöneticisi Ali Kiremitçioğlu ve milli sporcu Gizem Girişmen ile Beşiktaş'taki Four Seasons Otel'de basın toplantısı düzenledi.

İngiliz Craig Reedie başkanlığındaki IOC Değerlendirme Komisyonu'na, özverili ve dikkatli çalışmalarından dolayı teşekkür eden Suat Kılıç, “Kendilerinin İstanbul'da yaptıkları çalışmalar süresinde dikkat ettikleri hususlar bizim açımızdan da çok önemli bir yol haritası niteliğindedir. Türk heyeti olarak bu yol haritasından önümüzdeki dönemde çok dikkatli bir şekilde yararlanmayı başaracağız. İstanbul, 2020 adaylık sürecindeki çalışmalarını çok özenli bir şekilde sürdürdü. Bütün çalışmalarda emeği geçen yerli ve yabancı danışmanlarımız başta olmak üzere genç ve dinamik kadromuza yürekten teşekkürlerimizi ifade ediyorum” diye konuştu.
Yapılan çalışmalarla İstanbul'un her yönüyle olimpiyatlara yönelik hazırlık iddiasını açık bir vurguyla ortaya koyduğunu belirten Bakan Kılıç, hükümetin bütün kademeleri ve finansman kaynaklarıyla kentin arkasında olmaya devam edeceğini söyledi.

“En büyük artılardan biri, siyasal istikrara dayalı ekonomik istikrar”

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'un adaylıktaki en büyük artılarından birinin, siyasal istikrara dayalı ekonomik istikrar süreci olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Türkiye, gelişme sürecini tamamlayan ve büyüklerle kıyasıya yarışa giren ekonomik yapısıyla büyük bir ekonomik dinamizmin adresi olan bir ülke konumunda. OECD raporlarına göre dünyanın en hızlı büyüyen ikinci, Avrupa bölgesinin ise en hızlı büyüyen birinci ekonomisi, Türkiye ekonomisidir. Türk ekonomisinin gücü olimpiyat oyunları sürecinde İstanbul kentini desteklemeye devam edecek. İstanbul sermayesi, İstanbul kentini olimpiyat kenti olarak görmeye hazır. Henüz adaylık sürecinde büyük sermaye grupları sponsorluklarını ortaya koymak suretiyle adaylık bütçemizin yarıdan fazlasını karşılayacak bir ekonomik birikimi üreterek komitemize teslim ettiler.”

“Sorun olmayacağı güvencesini verdik”

Suat Kılıç, 2013 Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenleneceği Soçi ve 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın yapılacağı Rio de Janerio'da sorunların yaşandığı belirtilerek yöneltilen bir soru üzerine, IOC heyetine verdikleri taahhütler üzerinde çok sıkı çalıştıklarını ve bir sorun olmayacağı güvencesini verdiklerini ifade etti.

Çalışmalarına çok özen gösterdiklerini vurgulayan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

“IOC'nin bu yönde çok dikkatle hareket ettiğinin farkındayız. Bundan dolayı ince eledik, sık dokuduk, çok özenli bir çalışma sürdürdük. Çizdirdiğimiz bütün projeler ve finansman kaynaklarımız konusunda çok hassas bir süreci takip ettik ve yine garanti ettiğimiz hususların dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik sektörün birinci yöneticilerini sunumlarda hazır bulundurduk. Dolayısıyla başka adreslerde yaşandığından söz edilen sorunların Türkiye açısından hiçbir şekilde söz konusu olmayacağının güvencesini heyete verdik.”

Topbaş: “Beraberce başaracağız”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da kentin adaylık sürecinde desteği olan herkese teşekkür ederek, “Gerçekten dünyanın merkezi özelliği taşıyan, kıtaların buluştuğu bir başka kente nasip olmayan özelliğe sahip ve bu kadar tarihi geçmişi barındıran bir kentten dünyaya 2020'yi haykırmak istiyoruz. Burada bu konuda en heyecanlı birisiyim. Yani sayın Başbakanımızın kendi belediye başkanlığı döneminde bu meşaleyi burada ateşlemek istediği dönemdeki heyecanı inşallah bize nasip olacak ve beraberce bunu başaracağız” diye konuştu.

İstanbul'un gerçek anlamda bir barış kenti olduğunu vurgulayan Topbaş, “Biz sporun barışçıl mesajlarının da buradan gökyüzüne ve dünyaya yansımasını arzu etmekteyiz. Hazırlıklarımızı yaptık. Diliyorum ki olimpiyat ev sahipliğini alırız ve bu gururu yaşarız” ifadelerini kullandı.

Erdener: “En iyi hale geleceğiz”

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener de IOC Değerlendirme Komisyonu'nun ziyaretinde adaylıkla ilgili vizyonlarını defalarca paylaştıklarını anlatarak, “Adaylığımız onların gözünde çok daha fazla değerlendi. Biz bu süreçte en iyi hale geleceğiz. Sporu seviyoruz, halkımızın olimpiyatla ilgili isteği gün geçtikçe artıyor. Madrid ve Tokyo'yu da tebrik etmek istiyorum, çok yüksek standartlarda adaylıklarını gösterdiler. Bu sürecin sonucunu heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.

İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat da IOC Değerlendirme Komisyonu'nun yaptığı ziyaretin kendilerine çok önemli bir öğrenme fırsatı teşkil ettiğini dile getirerek, “Şu anda geçmişle kıyaslandığında çok daha iyi bir noktadayız. Hem taahhütlerimizi hem de vizyonumuzu gerçekleştirebilme adına İstanbul 2020 mükemmeliyete doğru icra edeceğimiz bir köprü olacaktır. Umuyorum ki komisyon bu güzel şehrimizi ziyaret etmekten keyif almıştır. Biz kendilerinin ziyaretinden büyük keyif aldık” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer ise İstanbul'un kazanması durumunda en iyi paralimpik oyunlardan birini düzenleyeceklerini ifade etti. Bu arada, IOC Değerlendirme Komisyonu üyeleri bu akşamdan itibaren İstanbul'dan ayrılacak

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!