Heyecanımı, kızıma yansıtmamaya çalışıyorum

Güncelleme Tarihi:

Heyecanımı, kızıma yansıtmamaya çalışıyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 09:06

Çocuklarımızın TEOG sınavına girmelerine kısa bir süre kaldı. Tüm veliler gibi ben de heyecanlı bir sürece girdim. Sınav sonucunda kızımın iyi bir puan almasını istiyorum. Bu süreçte kendi heyecanımı ona yansıtmamaya gayret ederek destek olmaya çalışıyorum.

Haberin Devamı

Aslında ben, temel bir hak olan eğitim hakkı için çocukların eşit olmayan şartlarda bir rekabet ortamı içine sokulmalarına karşıyım. Küçük yaşta böyle bir yarış ortamına girmeleri, tüm dünyalarının çözmeleri gereken testlerden oluşması beni üzüyor. Bir anne olarak isteğim, çocuğumun gelecekte severek yapacağı bir mesleğe sahip olması, bunun için de ihtiyacı olan eğitimi alması.

Ancak bugünkü şartlarda, önümüzde Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında girilmesi gereken sınavlar var. TEOG, çocuklarımızın geleceklerini belirleme yolunda girecekleri ilk sınav. İyi bir sınav sonucu onları istedikleri mesleğe taşıyacak olan okula gitmelerini kolaylaştıracak. Bunun için sınav başarısına önem veriyoruz, istediği okula girebilmesi için olanaklar yaratmaya çalışıyoruz ve ne kadar yansıtmamaya çalışsak da bu düşüncemizi çocuklarımıza da yansıtıyoruz.

Haberin Devamı

Bu yıl TEOG sınavlarına girecek olan kızım geçen yıl hem okul derslerine destek olması, hem de sınava hazırlanmak için dershaneye gitti. Fakat yoğun olarak test çözmeye ve sınav odaklı çalışmaya bu yıl başladı. Geçen sene daha çok test çözme konusunda tecrübe kazanması için gönderdik dershaneye, zamanı kullanmayı öğrensin, sınav stresini yensin istedik.

BEKLENİLENİ VEREMEME KAYGISI TAŞIYOR

Kızım diğer öğrenciler gibi, bu sınavda başarılı olmak için çok çalışıyor. İçinde de sınavda hedeflediği puanı alamama endişesini taşıyor. İyi bir puanı kendisi için olduğu kadar ailesi ve öğretmenleri için de almak istiyor. Kendisinden beklenileni verememe kaygısını taşıyor. Bu nedenle üzerinde büyük bir baskı var. Ayrıca ders dışındaki uğraşılarına çok daha az zaman ayırmak zorunda kalması onu bunaltıyor, mutsuz ediyor.

Bir anne olarak ben de sürekli, bu dönemde ona nasıl destek olabileceğimi, nasıl rahatlatabileceğimi ve çalışma isteğini kaybetmemesi için neler yapabileceğimi düşünüyorum. Bu konuda yapılacak şeyler, her öğrencinin kişiliğine ve sahip olduğu bilgi düzeyine göre değişebilir. Öncelikle sabırlı ve hoşgörülü olmaya ve çocuğun sınava yüklediği anlamı kavrayıp, ona uygun davranışlarda bulunmaya çalışıyorum.

Haberin Devamı

Tabii ki bu yıl bazen daha çok içe kapanık ve düşünceli olabiliyor. Bu durum normal ama böyle zamanlarda sevdiği bir etkinlik yaptığında hemen toparlanıyor. Dönem dönem çok bunaldığında ders çalışamayacağını söyleyip başka şeyler yapıyor. O ders çalışmadığı zamanlarda zorlamıyoruz çünkü biliyoruz ki kendisi istemediği sürece çalışması hiçbir işe yaramayacak. Ayrıca böyle araların olumlu sonuçlar verdiğini de gözlemliyoruz, yeniden derse başladığında geçen süreyi telafi etmeye çalışıyor. Bu nedenle çocukları sınava hazırlanan ailelere de aynı şekilde davranmalarını tavsiye edebilirim.

BAŞKA ÇÖZÜM YOLLARI OLABİLECEĞİNİ DE HATIRLATIYORUM

Bu süreçte rehberlik öğretmenlerinden de destek alıyorum. Sürekli hangi konulara ne kadar çalışması gerektiğini soruyorum. Kızım kaygılı ve heyecanlı olduğu için onu yatıştırmak konusunda neler yapabileceğimi danışıyorum. Öğretmenleri de okulda hem test çözdürerek sınava hazırlıyorlar, hem de sınavı gözlerinde büyütmemeleri gerektiğini anlatarak bu durumu normalleştirmeye çalışıyorlar. Bu da öğrencilerin kaygısını yenmesinde çok etkili oluyor. TEOG’a az zaman kaldı fakat kızımın kaygısının azaldığını da görüyorum.

Haberin Devamı

Elbette sonucu çok merak ediyorum, heyecanlanıyorum, o istediği sonucu alamazsa üzülecek diye endişeleniyorum. Onun, olumsuz bir sonuçtan nasıl etkileneceğini düşünüyorum. Fakat bunu ona yansıtmamak için yanında çok konuşmamaya özen gösteriyoruz. Ona bu sınavın hayatın sonu olmadığını, başka çözüm yolları da bulunabileceğini yeri geldikçe anlatmaya çalışıyoruz.

Kızım ilkokuldan itibaren planlı, günü gününe çalışan bir çocuk olduğu için, kendisinin sınavda elinden geleni yapacağına inandığımı, sınavın her şeyin sonu olmadığını, geleceğe giden aşamalardan biri olduğunu, önünde uzun bir sürecin olduğunu söylüyorum. Ayrıca anne-baba olarak sınav sonucuna bağlı olmaksızın her zaman yanında olduğumuzdan emin olmasını istiyorum.

Haberin Devamı

TEOG sınavına girecek bütün öğrencilere başarılar diliyorum.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!