Heyecan erken boşalma sebebi

İKİNCİ İLİŞKİDEN ÖNCE BİRAZ BEKLEYİN

Sayın Prof. Dr. Emre Akkuş. Ben 20 günlük evliyim, eşimde bir problem olduğunu düşünüyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz lütfen... Birincisi, organı sertleştikten sonra hemen boşalıyor. İkincisi, ikinci kez ilişkiye girdiğimizde aşırı derecede terliyor. Üçüncüsüyse ben de kendimi ona karşı çok fazla sıkıyorum, neden olduğunu bilmiyorum. Eşim genç olmasına rağmen çok çabuk yoruluyor. Beni aydınlatır mısınız?

Yanıt:
Eşinizde erken boşalma tanımlıyorsunuz. Özellikle yeni evli ve cinsel deneyimi fazla olmayan erkeklerde, aşırı heyecan nedeniyle bu durum olabilir. Zamanla bu durum düzelebilir. Eğer düzelmezse, bir uzmana başvurunuz.

İkinci ilişkide aşırı terlemesi, arada geçen sürenin kısa olması nedeniyle tam sertleşme sağlama çabasından kaynaklanabilir. Bu da eşinizin yorulmasını açıklar. İkinci ilişki deneyecekseniz, aradaki süreyi biraz uzatabilirsiniz. Sizin kendinizi sıkmanız ise vaginismus denilen durumdur. Bir süre daha devam ederse doktorunuza başvurun.

PROSTAT BİOPSİSİ YAPTIRMANIZI ÖNERİRİM

51 yaşındayım. PSA baktırdım, 4.5 çıktı. Üroloğum, muayene ettikten sonra prostat biopsisi gerektiğini söyledi. Bense biopsi yaptırmak istemiyorum. Prostat kanseri çıkarsa ne olur, kurtulabilir miyim? Ameliyat olunca erkekliğimin kaybolacağı söylendi, bu doğru mudur?

Yanıt:
Üroloğunuz gerekli incelemeyi yaptıktan sonra ‘Biopsi gerekiyor’ dediyse, muayenede bir prostat kanserinden kuşkulanmış demektir. Prostat biopsinizi yaptırmanızı öneririm. Prostat kanseri tanısı konulursa, PSA’nız 4.5 olduğu için bu durum erken tanı demektir ve tedavisi kesinlikle mümkündür.

Tedavi seçeneklerinden birincisi olan radikal prostatektomi ameliyatı sonrası sertleşme sorunu olabilir. Ancak böyle bir durumun da tedavi seçenekleri olacaktır. Unutulmamalı ki cinsel hayatınızın devamı için öncelikle yaşamanız gerekiyor.

VARİKOSEL İLE CİNSEL HAYATIN İLGİSİ YOK

Hocam, benim sorunum şöyle. Varikosel ameliyatı oldum, ama hálá ayakta kalınca ağrılar devam ediyor. Buna rağmen ultrasonda varis belirmiyor. Varikosel ameliyatı öncesi sperm tahlili yaptırdım, normal çıktı. Şimdi bir sorun olabilir mi? Bir de cinsel birliktelik sonucunda boşaldığım vakit yanma hissediyorum.

En önemlisi defekasyon sırasında tam boşalamama ve aynı anda idrarda da boşalamama hissi. Sanki (dışkı) orayı tıkıyor da defakasyon yapınca o tıkanıklık geçiyormuş gibi oluyor.

NOT: Prostat kontrolü yaptırmadım. Yaşım 27, evliyim. Cinsel hayatım normal. Ama şu ana kadar gittiğim doktorlardan bir sonuç alamadım ve ameliyattan bu yana 1.5 sene geçti. 1,5 yıldır bu ağrıları çekiyorum. Doktorlar varikosel ameliyatı sonrası bunların normal olduğunu söylüyorlar. Cevap verirseniz sevinirim, teşekürler.

Yanıt:
Sperm tahliliniz ameliyat öncesi normal olduğuna göre, varikosel ameliyatınızın ağrınız nedeniyle yapıldığını düşünüyorum. Bu ameliyattan sonra ağrınız düzelebilirdi de ama ağrılarınızın geçeceğinin garantisi yoktur. Sanırım sizde de ameliyata karşın ağrılar tam geçmemiş, bu da karşılaşılan bir durumdur.

Varikosel ile cinsel hayatınızın bir ilgisi yoktur. Boşalma ile yanma oluyorsa laboratuvar ve/veya görüntüleme analizi gerekecektir, uzman bir üroloğa başvurun. Dışkılama yakınmanız için de bir üroloji uzmanıyla beraber bir de genel cerrahın muayenesine gerek olacağını düşünüyorum.

40 yaş üstü erkekler dikkat

Eğer 40 yaşını geçtiyseniz veya 40 yaşın üstünde bir erkek yakınınız varsa, lütfen bu yazıyı çok dikkatli okuyun, sonrasında da gereğini uygulayın.

Günümüzde prostat kanseri erken tanı konulduğunda, kesin tedavisi olan bir hastalıktır. Bu hastalığın erken tanısı ise iki basit muayeneyle mümkündür. İlki PSA testi, ikincisi ise rektal tuşe ve ürolojik muayene...

1) PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi:

40 yaşını geçen her erkek, yılda bir kez, basit bir laboratuvar testi olan kanda PSA baktırmak zorundadır. PSA özellikle prostata özgü bir antijendir ve prostat kanserinin erken tanısında belirleyici faktördür. Kandaki normal düzeyi, değişik laboratuvar sonuçlarına bağlı olarak 0-4 veya 0-2.5 aralığındadır.

Ancak yaş aralığına ve ürolojik muayeneye de uyumlu olmalıdır. Örneğin 65 yaşında PSA’sı 3.5 olan bir erkekte PSA normal kabul edilebilir, ama 45 yaşında PSA 3.5 ise bu kişinin yakın takibe alınması gerekebilir. Bu nedenle laboratuvar sonuçlarında normal sınırlarda PSA bulgusu görüp, asıl önemli ikinci basamağın yani ürolojik muayenenin ertelenmesi ve yaptırılmaması düşünülmemelidir.

PSA kanda üç nedenle yükselebilir:

- Prostat kanseri

- Selim prostat büyümesi (BPH) ile prostat hacminin belirgin artışı

- Prostat enfeksiyonları (Prostatit)

Ancak PSA’nın yükselmesini, aksi kanıtlanıncaya kadar prostat kanseri olasılığı olarak değerlendirmek gerekir ve bu yönde ileri tetkik ve değerlendirmelere başvurularak kesin kanıya varılmalıdır. Birçok kişiyi yanıltan çok önemli bir unsur da prostat kanserinin hiçbir idrar sorunu veya bir başka belirti vermemesidir. ‘Benim hiçbir yakınmam yok, neden durup dururken PSA baktırayım veya muayene olayım’ düşüncesi, en büyük yanılgıdır.

PSA değerlendirmesini güçlendirmek amacıyla gerektiğinde serbest PSA, yaşa göre PSA, her yılki PSA değişimleri değerleriyle de araştırmak ürolog için daha da belirleyici olacaktır. Önceki yıllardaki PSA değerleriyle kıyaslandığında PSA’nın yükselme eğiliminde olması da yine kırmızı alarm demektir.

Birinci derece yakınlarında prostat kanseri tanısı konan erkeklerde, bu hastalığa yakalanma riski iki kat artmaktadır. Bu nedenle babası, erkek kardeşi, amcası, dayısı hatta dedesi prostat kanseri olan erkeklere, PSA kontrollerini daha da sık, örneğin altı ayda bir yaptırmaları önerilebilir.

2) Ürolojik muayene:

Nasıl ki kadınların yılda bir kez jinekolojik muayenelerini yaptırmaları, olası hastalıklardan korunma ve kurtulmalarını sağlıyorsa, erkeklerin de yılda bir ürolojik muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir. Erkeklerin, ürolojik muayeneden özellikle rektal tuşeden(parmakla makattan muayene) çekindikleri için kaçtıklarını ve doktora gitmediklerini biliyoruz.

Genelde birçok erkek bu muayenenin sevimsiz, nahoş olduğunu düşünerek kontrolden kaçınır. Oysa bu uygulanması gereken bir muayenedir, yani olmazsa olmazdır. Rektal tuşe ile prostat yüzeyindeki normal dışı herhangi bir oluşumu (örneğin kanser nodülü) tespit etmek mümkün olacaktır. Bu muayeneyle PSA değerlerinin örtüşmesine bağlı olarak, belki de gereksiz bir prostat biopsisi işleminin uygulanmasına gerek kalmayacaktır

Sonuç olarak 40 yaşını geçen erkeklere sesleniyorum; lütfen yılda bir kez PSA tetkikinizi yaptırın ve üroloji muayenenizi olun. Hanımlar, 40 yaşını geçen eşlerinizin, babalarınızın, dedelerinizin, erkek yakınlarınızın yıllık ürolojik muayenelerini yaptırmalarını sağlayın.
Yazarın Tüm Yazıları