Hevesimiz kursağımızda kaldı

Güncelleme Tarihi:

Hevesimiz kursağımızda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2001 22:05

Dünya Kupası Eleme Grubu maçında Türkiye, İsveç'e 2-1 yenilerek finallere katılma şansını baraj maçına bıraktı. Karşılaşmanın son iki dakikasında yediği 2 golle hiç ummadığı bir yenilgi alan Ay yıldızlı takımımızın tek golü Hakan'dan geldi. Aldığı bu galibiyetle Dünya Kupası'na katılmayı garantileyen İsveç'in gollerini Larsson ve Andersson kaydetti.

Haberin Devamı

İLK YARI

12. dakikada İsveç’in kazandığı serbest vuruşta, Patrik Andersson topa sert vurdu. Rüştü’den seken topu savunma uzaklaştırdı.

15. dakikada Allback, ceza alanı dışında topu Daniel Andersson’a indirdi. Bu futbolcunun sert şutunda, meşin yuvarlak üstten auta gitti.

20. dakikada ceza alanı önünde Hakan Şükür, topu kafayla Yıldıray’ın önünde bıraktı. Bu futbolcunun sert şutunda, top üstten auta çıktı.

40. dakikada Patrik Andersson’un sağdan ortasında, ceza alanı içinde bomboş pozisyondaki Larsson’dan önce Fatih topu kafayla taca attı.

Her iki takımın da gol bulamadığı karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 sona erdi.

İKİNCİ YARI

Türkiye, ikinci yarıya Emre’nin yerine Arif’i alarak başladı.

47. dakikada Allback’in ceza yayı üzerinden yerden sert şutunda  Rüştü, meşin yuvarlağa uzanarak sahip oldu.

Haberin Devamı

48. dakikada Yıldıray sağ kanattan ortaladı. Alpay’ın arka direkte yaptığı kafa vuruşunda, top yandan auta çıktı.

50. dakikada İsveç, maç boyunca en ciddi atağını geliştirdi. Bu  dakikada Allback, hafif sağ çaprazdan ceza alanına girdi. Bu  futbolcunun, uygun durumda kaleye gönderdiği topu Rüştü mükemmel bir  refleksle kurtardı.

51. dakikada Türkiye 1-0 öne geçti. Arif’in sağdan yaptığı ortada  kale alanı içinde topa iyi yükselen Hakan Şükür, güzel bir kafa  vuruşuyla topu köşeden filelere gönderdi: 1-0.

62. dakikada Türkiye’de, Yıldıray’ın yerine Tayfun oyuna  girdi.

64. dakikada Larsson’un sağdan yaptığı ortada, Allback’in kaleye  gönderdiği top, Rüştü’nün kucağına kaldı.

Aynı dakikada İsveç’te Daniel Andersson’un yerine Andes Svensson  oyuna dahil oldu.

66. dakikada Ümit Davala’nın sağdan ortaladığı topu, kaleci  elinden sektirdi. Ön direkte Hakan Şükür’ün atak yaptığı pozisyonda,  savunma oyuncuları tehlikeyi uzaklaştırdı.

70. dakikada İsveç’te, Kamark’ın yerine Andreas Andersson (xx)  oyuna girdi.

74. dakikada İsveç’te Patrik Andersson sarı kart gördü.

80. dakikada İsveç’te Aleksandersson’un yerine Jonsson (xx) oyuna  girdi.

81. dakikada Ümit Özat sarı kart gördü.

88. dakikada İsveç beraberlik golünü buldu. Bu dakikada,  Allback’in soldan yaptığı ortada, altıpasta bomboş durumda topla  buluşan Larsson, kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi: 1-1.

Haberin Devamı

89. dakikada milli takımda, Hasan’ın yerine Ergün oyuna girdi.

Karşılaşmanın uzatma bölümünde Türkiye savunmasının ofsayt diye  duraklamasından yararlanan Andreas Andersson, uygun durumda kafayla  topu Rüştü’nün solundan ağlarla buluşturarak takımını 2-1 öne geçirdi. Maç da bu skorla sona erdi.

Stat: Ali Sami Yen

Hakemler: Stefano Braschi, Marco Ivaldi, Giovanni Stevanato (İtalya)

Türkiye: Rüştü, Fatih, Ümit Özat, Alpay, Ümit Davala, Tayfur, Yıldıray, Emre, Abdullah, Hasan Şaş, Hakan Şükür

İsveç: Hedman, Mellberg, Patrik Andersson, Saarenpaa, Kamark, Alexandersson, Linderoth, Daniel Andersson, Ljungberg, Allback, Larsson

MİLLİ TAKIM ŞOKTA

2002 Dünya Kupası 4. Eleme Grubu’nda kendi sahasında İsveç’e 2-1 yenilen Türkiye, grup liderliği şansını  kaybetti.

Haberin Devamı

Karşılaşmanın 51. dakikasında Hakan Şükür’le bulduğu golle 1-0 öne geçen ve 87. dakikaya kadar bu skoru koruyan milli takım, son anlarda  kalesinde gördüğü 2 şok golle ayağına kadar gelen finallere direkt  katılma şansını kullanamadı.

Gruptaki 9. maçlar sonucunda İsveç, puan farkını 5’e çıkararak,  grup birinciliğini garantilerken, finallere direkt katılma şansını  yakaladı.

Türkiye ise, finallere katılabilmek için 7. Grup’ta ikinci sırayı  alacak takımla baraj maçları oynayarak bu şansı yakalamaya çalışacak.

ALİ SAMİ YEN STADI’NDA YAS

(A) Milli Futbol Takımı’nın son dakikalarda yediği gollerle  İsveç’e 2-1 yenilmesi, stadı dolduran 25 bini aşkın sporseveri adeta  şok etti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin galibiyet golünün ardından maçın son anlarına zafer  şarkıları söyleyerek giren taraftarlar, peşpeşe gelen gollerle  sessizliğe büründü ve stadı üzgün bir şekilde terk etti.

HAKAN ŞÜKÜR TILSIMI BOZULDU

İsveç’e 2-1 yenilen Türkiye’de, aynı zamanda Hakan Şükür geleneği  de bozuldu.

İnterli futbolcunun şimdiye dek gol attığı 23 maçtan da yenik  ayrılmayan milliler, ilk kez Hakan Şükür gol atmasına rağmen maç  kaybetti.

Milli takım formasıyla 68. maçına çıkan Hakan Şükür, 34. golüne  imza atmasına rağmen, bu kez Türkiye’yi yenilgiden kurtaramadı.

GÜNEŞ’İN İLK YENİLGİSİ

Türkiye, İsveç yenilgisi ile birlikte Şenol Güneş yönetimindeki  ilk resmi maçını da kaybetmiş oldu.

Haberin Devamı

Mili takımın başında 14. sınavına çıkan Şenol Güneş, 9. resmi maç  sonrası ilk kez sahadan boynu bükük ayrıldı.

Güneş yönetimindeki milliler, daha önceki 8 resmi maçta, 5  galibiyet 3 beraberlik almıştı.

İSVEÇ 50 YIL SONRA KAZANDI

İstanbul’dan 2-1 galip ayrılarak Dünya Kupası finallerine direkt  katılma hakkını kazanan İsveç, 50 yıl sonra Türkiye’yi mağlup etti.

Türk Milli Takımı’yla bugüne kadar yaptığı 6 maçta, 2 yenilgi, 3  beraberlik alan İsveç, tek galibiyetini 10 haziran 1951’de  Stockholm’de yapılan özel karşılaşmada 3-1’lik skorla almıştı.

Konuk ekip oyuncuları, maç sonrasında saha ortasında federasyon  yetkilileri ve teknik heyetleriyle bir yumak oluşturarak, galibiyeti  doyasıya kutladı.

DİĞER NOTLAR

-Karşılaşmanın ikinci yarısını, Basketbol Milli Takımı’nın maçını  izledikten sonra stada gelen spordan sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü de izledi.

-Maçı izleyenler arasında yer alan Beşiktaş Teknik Direktörü  Christoph Daum, protokol tribününde rastladığı Fenerbahçe Kulübü eski  başkanı Ali Şen ile oldukça samimi bir şekilde sohbet etti.

Daum ayrıca, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’la da  tokalaştı.

MAÇTAN NOTLAR

Dünya Kupası 4. Eleme Grubu’nda  Türkiye ile İsveç arasında yapılan karşılaşmaya sporseverler büyük  ilgi gösterdi.

(A) Milli Futbol Takımı’nın 47 yıl sonra finallere gitme şansını  yakalaması açısından büyük önem taşıyan karşılaşma için Ali Sami Yen  Stadı’nın tribünlerini tamamıyla dolduran 25 bini aşkın sporsever,  ay-yıldızlı ekibe büyük destek verdi.

Karşılaşma öncesinde ısınmak için sahaya çıkan milli futbolcuları  adeta bağırlarına basan sporseverler, en büyük ilgiyi ise Slovakya  maçının kahramanları Rüştü ve Hakan Şükür’e gösterdi. Bütün  futbolcuları elele tribünlere çağıran taraftarlar, ellerindeki Türk  bayrakları ve kırmızı beyaz kartonlarla stadı adeta bayram yerine  çevirdiler.

Bu arada kapalı tribünde açılan dev boyutlardaki Türk bayrağı da  sporseverleri coşturdu.

Öte yandan maçın başlamasına 2 saat kala tezahüratlarda bulunan  taraftarlara dahili anons yapılarak, „Sesinizi maça saklayın. 12.  adama maçta ihtiyacımız var“ denildi.

Diğer yandan karşılaşmayı yaklaşık 500 İsveçli taraftar da eski  açık tribünden izlerken, İsveçli taraftarlar, Türk seyircilerin  „Meksika Dalgası„na da eşlik etti.

OGÜN’ÜN YERİNE EMRE

Milli Takımlar Teknik Direktörü Şenol Güneş, İsveç karşısında,  Slovakya maçından farklı olarak, kart cezalısı Ogün’ün yerine Emre  Belözoğlu’na ilk 11’de yer verdi.

Güneş, 22 kişilik aday kadroda yer alan futbolculardan Hasan Özer, Mehmet Polat ve Metin Aktaş’ı 18 kişilik maç kadrosuna dahil etmedi.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Türkiye-İsveç maçı öncesinde güvenlik güçleri Ali Sami Yen Stadı  içi ve çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri aldı.

Stat çevresinde barikatlar oluşturan güvenlik güçleri,  taraftarların üstlerini arayarak stat içine aldı, çakmak ve bozuk para gibi nesneleri yanlarına almalarına izin vermedi.

MEDYANIN İLGİSİ BÜYÜK

Grup birincisini belirlemesi açısından büyük önem taşıyan  karşılaşmaya medya mensupları da büyük ilgi gösterdi.

Karşılaşma için 225’i yazar, toplam 285 medya mensubu akredite  yaptırdı.

Maçta 1 İngiliz, 5 Japon, 50 İsveçli olmak üzere 56 yabancı  gazeteci de görev yaptı.

BASKETBOLCULARA BÜYÜK DESTEK

İsveç maçını izlemek üzere karşılaşmanın başlamasından saatler  önce Ali Sami Yen Stadı’nın tribünlerinde yerlerini alan sporseverler, Hırvatistan ile yarı final mücadelesi veren (A) Milli Basketbol  Takımı’na da büyük destekte bulundu.

Basketbol milli maçını stat skorbordunda izleyen taraftarlar,  öncelikle maçın başında, kırmızı formayla müacadele eden Hırvat  oyuncuları Türk sanarak attıkları basketler sonrası sevinç  gösterilerinde bulundular.

Daha sonra yanlışlarını anlayan sporseverler, milli takımın  sayılarını tribünlerden alkışlayarak desteklediler. Ancak ilk yarıdaki farklı skorla düş kırıklığına uğrdadılar.

Basketbol maçının ikinci yarısı ise skorborddan gösterilmedi.

Türkiye-Hırvatistan maçının sonucu stat hoparlörlerinden  verilerek, skorborda “12 Dev Adam Yarı finalde. Türkiye: 87  Hırvatistan: 85“ yazılınca, stattaki taraftarlar müthiş bir  tezahürata başladı.

„Türkiye, Türkiye“ tezahüratlarıyla Basketbol Milli Takımı’na  sevgi gösterisinde bulunan taraftarlar, “12 Dev Adam“ biçiminde de  bir süre tezahüratta bulundu.

SARI KART UYARISI

Milli takım heyetinin, karşılaşma öncesinde sarı kart cezası  sınırında bulunan Fatih ve Okan’a bu maçta kart görmeleri konusunda  uyarılarda bulunduğu öğrenildi.

Her iki oyuncu da İsveç karşısında sarı kart görmeleri durumunda 7 Ekim’de Moldova ile yapılacak son karşılaşmada forma giyemeyecek.

DARÜŞŞAFAKALI ÖĞRENCİLERDEN İSVEÇ MARŞI

Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğrencileri, Türkiye-İsveç maçı  öncesinde konuk ekibin milli marşını canlı olarak seslendirdiler.

Öğrenciler, bando eşliğinde bir ilki gerçekleştirerek İsveç Milli  Marşı’nı seslendirirken tribünlerden büyük alkış aldılar.

ULUSOY, PROTOKOL TRİBÜNÜNDE

Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, karşılaşmayı protokol  tribününde izledi.

Milli takımın daha önce İstanbul’da yaptığı son karşılaşma olan  Azerbaycan karşılaşmasında Gençlik ve Spor İstanbul İl Müdürlüğü’nün  kendilerine protokol tribününde yeterli sayıda yer ayırmadığı  gerekçesiyle maçı UEFA delegasyonu ve Azerbaycan Federasyonu  yetkilileriyle birlikte kapalı tribünde taraftarların arasında izleyen Ulusoy, İsveç maçında ise protokol tribününde yerini aldı.

PROTOKOLDE İZDİHAM

Karşılaşmaya bakanlar, milletvekilleri ve spor kulüpleri büyük  ilgi gösterdi.

Protokol tribününde maçı Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, İçişleri  Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, FIFA İcra Kurulu Üyesi ve UEFA Asbaşkanı  Şenes Erzik, İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediye  Başkanı Ali Müfit Gütuna, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve  Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım izledi.

Protokol tribünündeki aşırı izdiham nedeniyle Futbol Federasyonu  Başkanvekili Ata Aksu ve Milli Takımlar Sorumlusu Selami Özdemir ile  bazı kulüp başkanları da basın tribünün aşağısına konulan sandalyelere oturarak maçı izledi.

MAÇ ÖNCESİ ÜZÜCÜ GELİŞME

Türkiye-İsveç milli maçı öncesinde bir taraftarın kalp krizi  geçirmesi üzüntü yarattı.

Yeni açık tribünde yer alan ve adının Yusuf Öztürk olduğu  öğrenilen taraftar, karşılaşma öncesinde trubünde fenalaştı.

Ambülansla hastaneye kaldırılan sponseverin durumunun ciddi olduğu bildirildi.

JAPON POLİS ŞEFLERİ TRİBÜNDE

Dünya Kupası’na Güney Kore ile birlikte ev sahipliği yapacak olan  Japonya’dan gelen polis şefleri de karşılaşmayı izledi.

Dünya Kupası Organizasyonu Güvenlik Departmanı’nda yer alan  Takahisa Ishida, Satoru Morizane, Shozo Jin ile Hirlary Frank,  İstanbul’da bugün güvenlik yetkilileriyle bir toplantı yaptılar.

Daha sonra Ali Sami Yen Stadı’na gelen görevliler, özellikle  tribünlerdeki seyircilerin tavırlarını not ettiler.

Japon yetkililerin Dünya Kupası’na katılması muhtemel ülkelerin  maçlarına gelerek taraftarlar hakkında bilgiler aldığı ve bu maçtan  önce de Almanya-İngiltere maçını izledikleri bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!