Hesap Uzmanları Kurulu ne oluyor?

YÜRÜTTÜĞÜ üst düzey vergi denetimleri, yolsuzluk ve karapara soruşturmalarıyla ‘‘soygun ve hortum’’un üstüne giden; Balina, Paraşüt, Ascor, Albayraklar, Akbil ve İGDAŞ gibi cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluklarını ortaya çıkararak, etkin ve güvenilir bir kurum olduğunu kanıtlayan; siyasi bağlantılarla değil yetenekleri ve dürüstlüğüyle bürokrasiye üst düzey yönetici yetiştiren bir 'okul' olan Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu (HUK) abluka altına alındı.

Ankara'dan bir sürü belge gönderen emekli bir kurul üyesi, bu gelişmeleri çok tehlikeli buluyor. ‘‘Sizin geçenlerde yazdığınız gümrük başmüdürlüklerindeki atamalar gibi en güvenilir devlet bürokrasisinde de ayrımcılık yapılıyor’’ diyor.

Bugün HUK'un İstanbul'da 150, Ankara'da 120 ve İzmir'de de 30 mensubu var. AKP iktidarından önce yolsuzlukların üzerine kararlılıkla giden kurul elemanları, İstanbul Büyükşehir ve AKBİL'deki yolsuzluklar soruşturmalarında, Tayyip Erdoğan ile Orhan Aslıtürk-Ascor hayali ihracat soruşturmasında, Kemal Unakıtan hakkında Ağır Ceza'da davalar açılmasının bedelini mi ödüyorlar acaba?

BÜYÜK OPERASYON

AKP'
nin iktidara gelmesiyle HUK'un başkanlığına imam hatipli Mahmut Vural getirildikten sonra Müsteşar Hasan Basri Aktan ile Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu'nun katkılarıyla büyük bir operasyon başlatıldı ve imam hatip kökenli 'hesap uzmanları' Maliye Bakanlığı'nda ve diğer kamu kuruluşlarında kritik görevlere getirildiler.

Emekli kurul üyesi anlatmaya devam ediyor:

‘‘Öğrendiğimize göre, imam hatiplilerin önemli görevlere atanması fiilen kamuda çalışanlarla sınırlı değil... Kısa süre HUK'ta çalıştıktan sonra istifa edip İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kombassan, Yimpaş gibi kuruluşlarda çalışanlar da bu dönemde önemli görevlere getirildiler. Recai Berber'in İSKİ'den ERDEMİR'e, Mehmet Yaman ve İsmail Koş'un Kombassan ve Yimpaş danışmanlıklarından Emekli Sandığı ve MP Yönetim Kurulu üyeliklerine getirilmeleri gibi... Buna karşılık, Atatürkçü, Cumhuriyetçi, laik ve mesleğinden başka örgütü bulunmayan ve kanun dışında hiçbir güçten emir alamayan ve şimdi AKP'ye yakın olmayan hesap uzmanlarına ne yapılıyor? Kıdem ve liyakat esasına dayalı çalışma sisteminin dışında bırakılıyorlar. Bir anlamda bugün bizi yönetenler hakkında geçmişte suç duyurusunda bulunan hesap uzmanları görevden alınarak kendilerinden intikam alınıyor. Buna karşılık, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ın, geçmişte kurul başkanlığı yaptığı dönemde işe aldığı imam hatiplilere 'hesap uzmanı' postu ile bürokraside yer açılıyor.’’

TENZİLİ RÜTBE

Kuruldaki imam hatipliler kritik görevlere getirilirken, kurulun mevcudiyeti ne olacak? Muhatabımız şöyle konuşuyor:

‘‘Görünen o ki, yakın bir zamanda Hesap Uzmanları 'tenzili rütbe' edilerek müşterek kararname ile atanmalarına ve bakanlık makamına bağlı olarak çalışmalarına son verilecek... Hesap Uzmanları, Gelirler Genel Müdürlüğü'ne bağlanarak hem yolsuzlukların üzerine gitme 'cesaretleri' ellerinden alınacak, hem de geçmişteki 'cüretkár' davranışlarının hesabı sorulmuş olacak. Hatırlanacağı gibi kısa süre önce bazı işadamı örgütleri de HUK'un kapatılmasını ve yeni bir organizasyon yapısı önermişlerdi. Şimdi bunun adımı atılıyor.’’

HORTUMCULARA YOL

Bu yöntemle Türkiye'de yolsuzlukların ve hortumcuların üzerine giden bir kurum ve bu kurumun arşivi yok edilecek; hortumcular bayram edecek... Aynı Ömer Lütfi Topal'ın kumarhanelerinde vergiden kaçırdığı 2.5 milyar dolar, Orhan Aslıtürk'ün gerçekleştirdiği 1.7 milyar dolarlık hayali ihracat ve diğerleri gibi soruşturmalar bundan sonra tarih mi olacak; Türkiye kara para cenneti haline mi gelecek?

Bu arada Hesap Uzmanları'nın bağlanacağı Gelirler Genel Müdürlüğü'nü 1.5 yıldır 'vekáleten' Osman Arıoğlu yönetiyor; Cumhurbaşkanı bu atamayı onaylamıyor. Arıoğlu'nun ağabeyi İGDAŞ'ın yeni mali müşaviri Mehmet Arıoğlu...

'Tüyü bitmemiş yetimin hakkını'
geri alıp trilyonlarla ceza kesen, sorumluları savcılıklara sevk eden Hesap Uzmanları da, aynı Bankalar Yeminli Murakıpları ve Maliye Müfettişleri gibi pasifize ediliyor.

Kimler getirildi?

Maliye'deki hassas görevlere yapılan imam hatipli kökenli atamalar şöyle:

Mehmet Yaman (Isparta) Emekli Sandığı Yönetim Kurulu üyesi; İsmail Koş (Geyve) MP Yönetim Kurulu üyesi; Recai Berber (Manisa) ERDEMİR Genel Müdürü; Bahattin Kulu (Konya Ereğli) ERDEMİR Gen. Md. Yrd.; İhsan Akyol (İslahiye) Adana Defterdarı; Mahmut Sütçü (Amasya) Dış Ticaret Vergi Dairesi Bşk.; Sıtkı Aksöz (Elazığ) Marmara Kurumlar Vergi Dairesi Bşk.; Ahmet Özbakır (Gelendost) Personel Genel Md. Daire Bşk.; Mehmet Beceren (Bayramiç) Gelirler Genel Md. İzmir Bölge Müdürü; Kazım Çalışkan (Biga) Gelirler Genel Md. Daire Başkanı; Seyit Ahmet Baş (Konya) Gelirler Genel Md. Daire Bşk.; Mithat Hızlı (Mersin) Gelirler Genel Md. Daire Bşk.; Coşkun Kılıç (Şişli) Gelirler Genel Md. Daire Bşk.; Adem Karabayır (Şişli) Bütçe Genel Müd. Daire Bşk.; Ömer Duman (Sivas) Önce bakan danışmanı, sonra Gelirler Genel Md., kararnamesi Cumhurbaşkanlığı'nda.

Rant nereye gitti?

ESKİ
Senatör Mehmet Feyyat, CHP Büyükçekmece adayı Ali Çebi'yi yanıtlıyor: Çebi, Beylikdüzü'nde yarattığı rant için gurur duyduğunu söylüyor. Bir yerde bu haksız rantı itiraf etmiş oluyor. Özal mantığı bu ise söyleyecek bir şey yok. Ancak rantın gelirleri nereye gitti? Belediye mi zengin oldu? Yoksa sizler ve yandaşlarınız mı? Tatilya'nın yerini neyin karşılığında verdiniz? CHP genel merkezi, bu konuda açılmış imarla ilgili yargı kararlarını hiç araştırdı mı? Hiç olmazsa Prof. Nurettin Sözen ve eski Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci'den bilgi alamaz mıydı?

Şecaat arz ederken merd-i kıpti sirkatin söyler.


GÜNÜN SÖZÜ

‘‘DSP iktidardayken hiç kimsenin Kıbrıs Türkleri için bir kaygısı yoktu. Ama şimdi bugünkü iktidar döneminde Kıbrıs elden gitti, gidiyor. Vatandaş bunun telaşı içinde...’’

(DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit)
Yazarın Tüm Yazıları