Her zaman “pahalı olan iyi” değildir

Yemeği bilmek, öyle sadece okumak ve araştırmakla mümkün olmuyor. Tadına bakmak çok ama çok önemli. Ama tadarken ne beklediğinizi bilmeniz de gerekli. Her şeyin iyi yapılmışı var, kötü yapılmışı var.

Haberin Devamı

Babam kendi damak zevkine göre “güzel” pilavı daha tatmadan tanırdı. Çünkü kendisi gittiği her yerde, eğer varsa, mutlaka pilav yer ve nesi eksik, nesi fazla hemen ayırt ederdi.
Şimdilerde pek çok kişi ne yediğini değil, nerede ve ne kadar hesap ödeyerek yediğini önemsiyor.
“Ne kadar hesap ödeyerek” dediğimizde ucuz olanın makbul sayıldığını da sanmayın. Bugünlerde bazıları pahalı olanın daha iyi olduğunu düşünüyor.
Bir yer moda olmayagörsün. İki kişilik bir akşam yemeğine 1000 TL’ye yakın para ödeniyor ve yemekler iyi mi kötü mü, yapılan yemek usulüne göre mi yapılmış ya da kullanılan malzemeler ne kadar taze umursanmıyor.
Önemli olan “oraya gittim” diyebilmek ve belki de orada karşılaşabilecek insanlarla birlikte olmak.
Elbette ki yemek yiyeceği yeri lezzet kıstasını ön plana çıkararak seçenler de var ama bu bahsettiğimiz de çok şahit olduğum bir durum.
“Çok tatmak lazım” derken de ne yediğini bilmekten bahsediyorum aslında. Daha önce hiç risotto yememiş, özellikle iyi risotto yememiş birinin anlayamacağı ayrımlar vardır.
Gerçi damak zevki gelişmiş biri hemen anlayıverir neyin nasıl olduğunu ama yine de yemek deneyim işidir.
Damağımızı değişik lezzetlere açık tutmak ve mümkün olduğunca tadarak yemekle ilgili deneyimlerimizi artırmak bu işin çözümü gibi geliyor bana. Siz ne dersiniz?

Haberin Devamı

KAKAOLU KUMRU KEKİ

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın.
Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu, kakao ve bademi de ilave edip kaşıkla karıştırın. Kek hamurundan daha katı bir hamur elde edeceksiniz.
Diğer taraftan, kağıt kek kalıplarını hazırlayın. (İsterseniz maffin kalıplarını da kullanabilirsiniz.) Hamuru kalıpların yarısına gelecek şekilde paylaştırın. (Kabarma payı bırakarak.)
Kekleri 5 dakika önceden ısıtıp 170 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 20-25 dakika kadar pişirin. (Pişip pişmediklerini anlamak için kürdan batırın. Kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir.)
Fırından çıkardığınız keklerin soğumasını bekleyin ve servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 3 adet yumurta
- 4 Türk kahvesi fincanı tozşeker
- 2 Türk kahvesi fincanı yoğurt
- 2 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
- 6 Türk kahvesi fincanı un
- 1 paket kabartma tozu
- 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
- Varsa, 2 Türk kahvesi fincanı çekilmiş badem (Ceviz ya da badem de kullanabilirsiniz.)

Yazarın Tüm Yazıları