Her yıl 90 bin çocuk kanserden ölüyor

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 90 bin çocuk kanserden ölüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 11:51

Dünya Kanser Kanser Günü'nün bu yılki teması Çocuk Kanserleri olarak belirlenirken, Dünyada her yıl 160 bin çocuğa kanser tanısı konulduğu ve bu çocukların 90 bininin yaşamını kaybettiği bildirildi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserin dünyada 0-14 yaş grubu çocuklarda en yaygın ikinci ölüm nedeni olarak tespit edildiğini söyledi.

Dünyada her yıl 10 milyon kanser vakası görüldüğünü ve bu rakamın 2020'de 16 milyona çıkacağını tahmin ettiklerini belirten Kutluk, ”Her yıl 160 bin çocuğa kanser teşhisi konuluyor ve bu çocuklardan 90 bini hayatını kaybediyor. Türkiye'de de her yıl yaklaşık 2500-3000 çocuk kanser tanısı ile tedavi altına alınıyor” dedi.

Kanserin çocuklarda en çok 0-14 yaş grubunda görüldüğüne dikkati çeken ve her yaş grubunda farklı tümörlere rastlandığını vurgulayan Kutluk, “2-3 yaş grubunda böbrek ve sempatik sinir sitemi tümörü, 5-9 yaşları arasında beze kanserleri, daha büyük çocuklarda ise kemik tümörleri sık görülüyor. Türkiye'de de genellikle beze kanserlerine rastlanıyor” diye konuştu.

Kutluk, son 40 yıl içinde yapılan bilimsel çalışmalar ve erken teşhis yoluyla çocukluk çağı kanserlerinin büyük oranda tedavi edilebildiğine dikkati çekerek, “Tedavide başarı oranı ülkeden ülkeye değişiyor. Gelişmiş ülkelerde kanser tanısı konulan çocukların yüzde 80'i sağlıklarına yeniden kavuşurken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 50'lere düşüyor” dedi.

Gelişmiş ülkelerde kanserli her dört çocuktan üçünün teşhisten sonraki 5 yıl içinde sağlığına kavuştuğunu belirten Kutluk, gelişmekte olan ülkelerde ise kanser teşhisi konulan her iki çocuktan birinin, geç teşhis konulması ya da tedavi görme şansına sahip olmaması nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Kanserin çeşitleri olduğu için belirtilerinin de değişiklik gösterdiğini ifade eden Kutluk, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Vücudun farklı bölgelerinde açıklanamayan şişlikler, (koltukaltında ve kas bölgelerinde görülür), uzun süreli karın şişliği, aniden başlayan denge bozuklukları, baş ağrıları, uzun süren sabah kusmaları ve gözlerde kayma beyin tümörlerinin belirtisi olabilir.

Vücudun çeşitli yerlerinde morluklar, kanamalar ve şişlikler kan kanseri (löseminin) veya lenf kanserinin (beze kanserlerinin) belirtileri arasında yer alıyor. Göz bebeğinin bembeyaz olması göz kanserinin, kolda, bacakta açıklanamayan ve geçmeyen şişliklerin ise kemik tümörünün habercisi olabilir.”

Kutluk, bu şikayetlerle karşılaşıldığında hemen doktora gidilmesi ve gerekli tahlillerin yapılması gerektiğini söyledi.

KORUNMA YOLLARI

Özellikle yetişkin kanserleri başta olmak üzere tüm kanser ölümlerinin üçte birinin sigarayla ilgili olduğunu belirten Kutluk, alkolden uzak durulması, hayvansal yağların tüketilmemesi, kırmızı etin sınırlı tüketilmesi, aşırı kilodan kaçınılması, fiziksel aktivite yapılması ve lifli gıdaların yenilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Kutluk, bunlara dikkat edilerek yüzde 43 oranında korunma sağlanabileceğini ifade etti ve çevresel etmenler ile genetik yatkınlığın ise göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!