Her yıl 5 bin tüp bebek doğuyor

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 5 bin tüp bebek doğuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 12:37

Türkiye'de yıllık ortalama 300 bin çocuk doğuyor. Bu çocukların yüzde 5’i ise tüp bebek yöntemiyle dünyaya geliyor.

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, Türkiye de tüp bebek yapma oranının Avrupa ülkeleriyle kıyaslanmayacak kadar düşük düzeyde olduğunu belirterek, “Türkiye'de tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olanların oranı yüzde 5 civarında” dedi.

ANKA’ya konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Tıraş, Türkiye de bir yıl içerisinde ortalama 40 bin tüp bebek uygulaması yapıldığını ve bu uygulamaların yüzde 15’ininden olumlu sonuç alındığını vurgulayarak, “Yılda ortalama 300 bin kadın çocuk sahibi oluyor. Doğan bebeklerin 15 bini tüp bebek yöntemi uygulanarak dünyaya geliyor.” diye konuştu.

TÜRKİYE TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE GERİDE KALIYOR

Türkiye’nin tüp bebek tedavisi konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldığını da açıklayan Prof. Dr. Tıraş, “Bunun en büyük nedeni eğitimsizlik. İkinci nedeni de tüp bebek tedavisinin giderlerinin fazla olması. Tüp bebek yöntemiyle hamile kalmak isteyen bayanlar yaklaşık 4 bin YTL harcamak zorunda kalıyor. Yapılan yasal düzenleme ile devlet bu giderlerin bin 140 YTL’sini karşılamaya başladı” sözlerini kaydetti.

"VAJİNUSMUS HASTALARI DA TÜP BEBEK YAPMAK İÇİN BAŞVURUYOR"

Prof. Dr. Tıraş, tüp bebek yöntemi ile hamile kalmak için kendilerine vajinismus (Vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı olarak kasılarak cinsel birleşmenin acılı olması ya da birleşmenin gerçekleşememesi) hastalarının da başvurduğunu açıkladı.

8 yıllık evli bir çiftin kendisine başvurduğunu belirten Tıraş, “Eşinin vajinismus hastası olduğunu belirten bir çift tüp bebek yapmak amacıyla bize başvurdu” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!