Her yıl 20 bin kişi mide kanseri oluyor

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 20 bin kişi mide kanseri oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 11:31

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, mide kanserinin öldüren kanserler arasında ikinci sırada yer aldığını belirterek, “Ülkemizde her yıl toplam 20 bin mide kanserli yeni hasta ile karşılaşıldığı söylenebilir” dedi.

Prof. Dr. Murat Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 10 yıl içerisinde Türkiye'de mide kanserinin ciddi oranda arttığının tespit edildiğini ve öldüren kanserler arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.

Mide kanserinin 1993-1998 yıllarında 100 binde 8 oranında görüldüğünü ifade eden Tuncer, “Mide kanseri, 2000 yılında 100 binde 12.9'a yükselerek üçüncü sıklıkla görülen kanser haline geldi. Ülkemizde mide kanserleri kadınlarda yedinci, erkeklerde üçüncü sırada. Bu bulgularla ülkemizde her yıl toplam 20 bin mide kanserli yeni hasta ile karşılaşıldığı söylenebilir” diye konuştu.

Tuncer, mide kanserine Doğu ve Güneydoğu illerinde daha çok rastlandığını, ancak son yıllardaki verilerin büyük şehirlerde de artış olduğunu gösterdiğini belirtti.

“SİGARA, MİDE KANSERİ RİSKİNİ 6 KAT ARTIRIYOR”

Mide kanserinin, hazımsızlık, dışkıda kan bulunması, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtiler verdiğini ifade eden Tuncer, hastalıktan korunmak için şu uyarılarda bulundu:

“Sağlıklı beslenme en iyi korunma yoludur. Özellikle beslenme ile yakından ilgili olan Helicobakter pylori varsa tedavi edilmelidir. Gastrit bulgusu olanlardan risk altındakilerin endoskopik olarak incelenmesi, erken tanı için HP taraması yapılması korunma için önemlidir. Ayrıca, tütün kullanımı da diğer sindirim sistemi kanserlerinde olduğu gibi mide kanseri riskini 6 kat artırmaktadır. 40 yaşın üzerinde mide yanması şikayeti olan herkes mutlaka sağlık kontrolünden geçmelidir.”

Öte yandan Prof. Dr. Tuncer, Türk Patoloji ve Türk Gastroenteroloji dernekleri ile birlikte, mide kanserinin erken tanı ve önlenmesi ile ilgili tarama programı projesi üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!