Her yıl 11 milyon kişi kanser oluyor

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 11 milyon kişi kanser oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 11:35

Dünyada her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığı, bunlardan 7 milyonunun ise yaşamını yitirdiği bildirildi.

Prof. Dr. Tezer Kutluk, tüm kanserlerin yüzde 30'unun tütünle, yüzde 30'unun da beslenme ile ilgili olduğunu belirterek, riski azaltmak için sigara ve alkol kullanılmaması, yeşil sebze, meyve ve tahıl ağırlıklı beslenilmesi, egzersiz yapılması ve güneş ışınlarından uzak durulması gerektiğini söyledi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Müdürü Prof. Dr. Tezer Kutluk,  dünyada 25 milyon kanser hastası bulunduğunu, her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını ve bunlardan 7 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Kanserin, sadece hasta ve yakınlarının değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Kutluk, kanserdeki artışın devam etmesi durumunda kanserli hasta sayısının 2020'de yılda 16 milyon kişiye, kaybedilen hasta sayısının ise yılda 10 milyon kişiye ulaşacağını söyledi.

Kutluk, kanserin, ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını, dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 12'sinin bu hastalıktan kaynaklandığını bildirdi. Kutluk, kanserden ölümlerin, AIDS'ten ölümlerin 2 katı olduğunu kaydetti.

KADIN VE ERKEKLERDE KANSERE YAKALANMA RİSKİ

Kadın ve erkeklerde kansere yakalanma riskiyle ilgili de bilgi veren Kutluk, ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, her iki erkekten birinin bu hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kutluk, her 6 erkekten birinin prostat, her 13 erkekten birinin akciğer ve bronş, her 17 erkekten birinin kolon ve rektum, her 28 erkekten birinin mesane, her 46 erkekten birinin lenf kanserine yakalanma riski olduğunu belirtti.

Her 8 kadından birinin meme, her 18 kadından birinin akciğer ve bronş ile kolon ve rektum kanserine yakalanma riski taşıdığını ifade eden Kutluk, her 38 kadından birinin de rahim ve yumurtalık kanserine yakalanma riskinin bulunduğunu dile getirdi. Meme kanserinde risk grubunun ağırlıklı olarak 40-50 yaş arasında bulunduğunu anımsatan Kutluk, yılda 1 milyondan fazla kişinin yakalandığı meme kanserinin akciğer kanserinden sonra kanser ölümlerinde ikinci sırada yer aldığını söyledi.

TÜRKİYE'DE DURUM

Türkiye'de her yıl yaklaşık 150 bin kişinin kansere yakalandığını belirten Kutluk, Türkiye'de kanser sıklığının, İzmir Kanser Kayıt Merkezi'nin verilerine göre 0-14 yaş arası çocuklarda milyonda 115.6, erişkinlerde ise yüz binde 145.4 olduğunu söyledi.

Kutluk, erkeklerde görülen kanser türleri içinde ilk sırayı yüzde 33.8 ile akciğer kanserinin aldığını bunu yüzde 8 ile mide, yüzde 7 ile mesane kanserinin izlediğini söyledi. Kutluk, kadınlarda ise yüzde 24 ile meme, yüzde 9 ile bağırsak, yüzde 6.9 ile de mide kanserlerinin geldiğini belirtti.

“KANSERLERİN YÜZDE 30'U TÜTÜNLE İLGİLİ”

Kutluk, tüm kanserlerin yüzde 30'unun tütünle, yüzde 30'unun beslenme ile ilgili olduğunu belirterek, kansere yakalanma riskini azaltmak için sigara ve alkol kullanılmaması, yeşil sebze, meyve ve tahıl ağırlıklı beslenilmesi, egzersiz yapılması, güneş ışınlarından uzak durulması gerektiğini söyledi.

Genetik etkinin, kanser hastalıklarında, dünya genelinde yüzde 1 ile 5 arasında risk getirdiğini anlatan Kutluk, “Türkiye'de bu oran daha az. Kanserlerin yüzde 80'inin nedeni, çevresel etkenlerden kaynaklanmaktadır. Anne olmak ve emzirmek, bu riski azaltıyor” dedi.
Kanser tedavisinde yüzde 66 oranında başarı elde edildiğini ifade eden Kutluk, “Bu oran çocuklarda yüzde 80, meme kanserinde yüzde 90, prostat kanserinde yüzde 100'e çıkıyor. Ama bunun için mutlaka hastaya ulaşmak ve tedavi uygulamak gerekli” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!