Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Güncelleme Tarihi:

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2014 01:17

Dünya sanatının yıldız isimlerini İstanbul’a getiren ArtInternational Sanat Fuarı açıldı. Bu hafta sonu Haliç Kongre Merkezi’ndeki fuarda, Miró’dan Banksy’ye, Ai Weiwei’den Anish Kapoor’a, Nuri Bilge Ceylan’dan Marina Abramovic’e dünyanın bütün ünlü sanatçılarının eserlerini görmek ve almak mümkün.

Haberin Devamı

'ArtInternational bu yıl daha büyük, daha düzenli ve daha ilgi çekici biçimde karşımızda. Dünyanın dört bir tarafından 80 galeri, 400 sanatçının bin civarında eserini Haliç Kongre Merkezi’nin salonlarında sergiliyor ve satıyor. İçlerinde dünya sanatının önemli isimleri olduğu kadar tanıdığımız Türkiyeli yaratıcıların en yeni işleri ve tabii ki çağdaş sanat adına ilginç keşifler var. Türkiyeli birçok sanatçı fuara kendilerini dünyada temsil eden yabancı galerilerle katılıyor.
'Denizi sağınıza alıp kongre merkezinin sonuna kadar sabırla yürüyün. İki büyük giriş kapısından sondakini tercih etmek daha düzenli ve gittikçe iddiası artan bir güzergâhta fuarı gezme imkânı veriyor. Fuar iki ana salon ve onu birbirine bağlayan ara salonlardan oluşuyor. İlk salon en iddialı yerli ve yabancı galerileri ağırlıyor. Ama dikkat, dip köşelere kadar mutlaka gidin yoksa mesela şakacı ve şaşırtıcı Çinli sanatçıların bulunduğu Galeri Paris Beijing’i ya da Selma Gürbüz’ün işlerinin yer aldığı Rampa’nın ikinci standını atlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Cem Erciyes izlenimlerini yazdı.

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir


'Fuarın sürprizlerinden biri Nuri Bilge Ceylan’ın büyük boy fotoğrafı. Dirimart Galeri, fuardaki büyük standında Ceylan’ın daha önce fotoğraf kitabında yer alan işlerinden birinin büyük boy baskısını sergiliyor. Sanatçının yıl boyu Amerika ve Avrupa’daki film gösterimlerine sergilerle eşlik etmeyi tasarlıyorlar. Dirimart’ta Mısırlı sanatçı Ghada Amer’in resimleriyle birlikte Türkiye’de az bilinen heykelleri de var.

'Bilmeyenler Carlos Aires’le mutlaka tanışmalı. Barcelona’dan gelen ADN Galeri’nin standındaki ‘Felaketler Serisi’ müthiş. Dünyanın her yerinden banknotları oyup içlerine para hırsının sebep olduğu felaketlerin, savaşların fotoğraflarını koymuş. Çok sayıda Türk parası olduğunu da söylemekle yetinelim... Bienale layık işler.

Haberin Devamı

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Nuri Bilge Ceylan

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Fuar bu yıl Ai Weiwei, Marina Abromovic ve Anish Kapoor gibi büyük isimlere ev sahipliği yapıyor.

'Galeri Zilberman’da Azade Köker’in dört yılda tamamladığı Devşirme adlı işi sergileniyor. Sanatçı Osmanlı’daki devşirme sistemini bir minyatürden çıkarak ele almış. Ama çocuklarını “Büyük adam olacak” diye biraz da sevinçle yollayanların aklını sorgulayan tersten bir bakışla...

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir


AYŞE ERKMEN’DEN SOM GÜMÜŞ
'Galeri Mana’da Türkiye güncel sanatının en önemli isimlerinden ikisinin, Ayşe Erkmen ve Sarkis’in işleri var. Erkmen 2011 Venedik Bienali’nde Türkiye’yi temsil etmişti, 2015’te de Türkiye pavyonunda Sarkis yer alacak. Erkmen’in duvar levhalarından oluşan iki işi, som gümüşten desenlerle renk kataloglarından esinlendiği Pantone’u ilgi çekici.
'Sabancı Müzesi’ndeki Miro sergisinde çok etkilendiğiniz sanatçının bir eserini almak istiyorsanız ve tabii ki bütçenize güveniyorsanız Galeri Lelong’a bir bakın. Türkiyeli sanatçı Ramazan Bayrakoğlu’nun yeni işleri de burada. Ama daha fuar açılır açılmaz biri satılmıştı, diğeri de bugüne kalır mı bilmem.

BANKSY HAKKINDA ŞAŞIRTICI GERÇEK

Haberin Devamı

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir


'Banksy’nin sadece gizemli duvar resimleri yaptığını sanıyorsanız mutlaka Londra’dan Andipa Gallery’e uğrayın. Çünkü 50 cm boyutlarında gayet alınıp satılabilir iki tuval resmi orada sergileniyor. Tam bir şöhretler karması olan bu galeride Turner ödüllü Grayson Perry’nin bir vazosu da Matisse baskıları da Damien Hirst resimleri ve Peter Burke heykelleri de hep beraber izleyiciyle buluşuyor.

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Damien Hirst

CEYLAN’A BAKMAK CESARET İSTER
'Taner Ceylan’ın Altın Çağ adlı yeni serisini fuarda göreceğimizi biliyorduk ama Ay Teni (Moon Skin) adlı resminin ne kadar cüretkâr olduğunu öğrenmek için fuara gitmek gerekiyormuş. Kalın yaldızlı çerçevesinin içinde romantik bir manzarada bir satire oral seks yapılıyor. Tabii ki Ay Teni’nin de yine homoerotik mükemmel bir bronz heykel olan Ay Masalı’nın da fotoğraflarını burada yayımlayamıyoruz...
'Sanat piyasasının ünlü galerilerinden Lisson’da Marina Abromovic’in AA-AAA adlı performansının videosunu mutlaka görün. Abromovic ve arkadaşı birbirlerinin yüzüne bağırıyor. Ünlü Ai Weiwei de burada. Ama koridordaki tel askılara bakmakla yetinmeyip içeri girin ve sanatçının mermer gaz maskesi heykelini de mutlaka görün.

Haberin Devamı

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Carlos Aires imzalı ‘Felaketler Serisi’ kaçırmamanız gereken işlerin başında geliyor.

ANSEN ÜÇÜNCÜ BOYUTA GEÇMİŞ
'En sürprizli işlerden biri de Ansen’in. Sanatçı bu kez üç boyutlu işler yapmış. Aslında üç boyutlu gözlük olan bir karnaval maskesini takıp işin içindeki tuhaf yaratıklardan biri gibi resmin karşısına oturmak da mümkün. Resim, müzayede âleminin tuhaflıkları üstüne.

'Daha kapıların açılmasından bir saat sonra bazı eserler satılmıştı bile. Mesela İsveçli galeri Andersson/Sandstöm’ün iddialı sanatçısı Assa Koupi’nin bronz heykel serisi gibi...

Haberin Devamı

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Miro Galeri Lelong

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Galeri Non

TÜRKİYELİ GALERİLERİ ATLAMAYIN
Türkiyeli galerilerden Pi Artworks’de Volkan Aslan’ın neonlarını, Ankara Nev’deki Necla Rüzgar’ın resimlerini, Galeri Non’da Extramücadele’yi, Rampa’da Servet Koçyiğit’in Duvar adlı işini, Hüseyin Bahri Alptekin’i ve Art Sümer’de Gözde İlkin’in kumaş üstüne ipliklerle yaptığı harika resimleri mutlaka görün.

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Ekstramücadele, Galeri Non

Her ünlü sanatçı bir gün satın alınabilir

Jan Fabre

HER ŞEY PİYASA DEĞİL
Fuar alanında bağımsız projeler de var. En önemlisi Başak Şenova’nın hazırladığı ‘Amnezi Salgını’ başlıklı video seçkisi. Ayrıca ticari olmayan kurumların büyük konferans salonunun sahnesine stand kurup kendilerini tanıttıkları Alternatifler bölümü de dikkate değer. Bu arada fuar alanında şair Lale Müldür’ü görürseniz şaşırmayın çünkü deli dolu filmi Azılı Yeşil’in yeni sahnelerini fuar sırasında çekecek. Fuara özel hazırlanmış canlı performanslar, grafik enstalasyonları ve kısa film gösteren ekranlar da beklemediğiniz anda karşınıza çıkabilir. SPOT’un düzenlediği söyleşi programında sanat dünyasını sorgulayabilir, Ülker’in çocuk atölyesine çocuğunuzu emanet edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!