Google’ın Alphabet’e ‘bağlanması’ ne anlama geliyor?

Güncelleme Tarihi:

Google’ın Alphabet’e ‘bağlanması’ ne anlama geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 18:51

Başlangıçta “interneti indirmek” ve sadece bir arama kutusundan interneti aramak fikri üzerine kurulan Google, son yıllarda ortaya koyduğu yeniliklerle artık kuruluşunda verdiği hizmetin çok ötesinde bir noktada. Bunun en son kanıtı da Alphabet oldu. Peki ne gerek vardı da Google, kendini Alphabet adında bir şirkete bağladı? Tüm bunlar ne anlama geliyor?

Haberin Devamı

Alphabet, Google’ın büyüyen iş kollarını tek bir çatıda toplamak üzere kurduğu bir şirket. Google da buraya bağlı. Alphabet’i bir nevi holding markasına, Google’ı da bu holdinge bağlı bir alt markaya benzetebiliriz.

Bu holding çatısı altında farklı iş kolları, geliştirilen servisler ve “markalar” var. Video izlemek için vazgeçemediğimiz YouTube, yol tarifi, adres bilgisi almak ve belli sokaklarda gezinmek için kullandığımız Maps, web sitelerimize gelen kullanıcılarla ilgili raporlama yaptığımız ve analiz için kullandığımız Analytics, internete giriş kapımız olan web tarayıcı Chrome, uygulama yükleme merkezi Google Play, şoförsüz ve kendi kendine giden araçların geliştirilmesi ve balonlarla internet erişimi için hizmet veren Google X ve burada belki tek tek sayamayacağımız daha pek çok servis de bu alfabenin birer parçası ve markası.

ALPHABET İLE YÖNETİM DAHA KOLAY HALE GELECEK

İşte işiniz sadece arama motoru hizmeti vermenin ötesinde bir noktaya gelmişse, ister istemez büyüyen bu organizasyonu yönetmek için de farklı iş kararları almak durumunda kalıyorsunuz. Alphabet de bu büyümenin ve yönetimsel ihtiyacın doğal bir sonucu. Her şeyin merkezi, başı. Seçilen isim de tam olarak bunu yansıtıyor.

GOOGLE HİÇBİR ZAMAN SADECE BİR ARAMA MOTORU OLMAYACAK

Google’ın sadece bir arama motoru olarak kalmayacağı Google Glass, şoförsüz araç üretimi, gözyaşındaki glikoz değerini ölçerek şeker hastalarına bilgi veren kontakt lensi, havaya bırakılan balonlar sayesinde internet erişimi sağlayan Project Loon’u gibi yenilikçi ve arama motoru dışındaki ürün geliştirme çalışmalarıyla birlikte iyice belli olmuştu. Bunun organik bir sonucu olarak da Alphabet’in kurulması ve başına Google’ın iki önemli ismi, Larry Page ve Sergey Brin’in geçmesinden daha normal bir şey yok.

GOOGLE, YENİLİKÇİ YÖNÜNÜ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ

“How Google Works” kitabında Google’ın çalışma, iş geliştirme, insan kaynağı politikaları ve prensiplerine yönelik pek çok ipucu ve deneyim anlatılıyor. Bu politika ve prensipler de aslında Google’ın nasıl yönetildiğini gözler önüne seriyor. Böylesi cesur bir karar alarak iş dünyasında da bir akım başlatabilmesinden doğal bir durum yok. Neticede Google “işi” çok büyüttü ve bu tarz yönetimsel kararlar alarak inovasyonu devam ettirmesi gerekiyor.

SONUÇTA KAZANAN GOOGLE VE SON KULLANICI OLACAK

Sonuç olarak Google’ın Alphabet kararına piyasalardan da olumlu tepki geldi ve hisseler %5 civarında değer kazandı. Artık gözler Google yerine Alphabet’te olacak ve iş dünyası bu “holdingin” atacağı adımları merakla bekleyecek. Günün sonunda Alphabet’in dünyaya ve insanlığa kattığı ürün ve hizmetler sayesinde kazanan hem Alphabet, hem de son kullanıcı olacak.

Haberin Devamı


Ali Erkurt Kimdir?


Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Ali Erkurt, lisans öğrenimi boyunca Reklam Atölyesi’nde reklam yazarı, editör ve sanal koordinatör olarak görev yaptı. Dijital pazarlama, sosyal medya, reklam ve pazarlama üzerine blog yazarlığı yapıyor, seminer ve eğitimler veriyor. Bugüne kadar strateji, reklam yönetimi ve yaratıcı ekip lideri olarak çalışan Erkurt, pek çok reklam ve pazarlama ödülünün de sahibidir. Ali Erkurt 4129Grey’de Digital Communications Group Head olarak görev yapmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!