Her şey sanal olduğuna göre

Belki inanmayacaksınız ama bir yemeği düşündüğümde damağımda o yemeğin tadını da hissedebiliyorum.

Haberin Devamı

Bundan yola çıkarak, “madem sanal da olsa o tadı damağında hissedebiliyorsun, o halde doyma hissinin de sanal olmasını sağlayabilirsin” diye düşündüm. İşte bunu başardığım anda kilo problemi diye bir şey kalmayacaktı.
Düşünün, yemek saati geldiğinde masa başında oturuyorum, önümde boş tabaklar, çatal kaşık bıçak var. Ben yemek istediğim yemek çeşidini hayal ediyorum ve o tadı sanal olarak damağımda hissediyorum.
Bol domatesli, sarmısak ve fesleğenli bir makarna düşlüyorum. Başlıyorum makarnayı yemeğe. O enfes tadı damağımda hissediyorum. Düşünüyorum tatlı yesem mi? Neyse fırın sütlacın tadına bakabilirim. Üzerine de sakızlı dondurma yakışır hani. Onu da az miktarda ama yine sanal olarak mideye indiriyorum. Eh artık doydum!
Bu sanal tecrübeden sonra düşündüm de o muhteşem lezzetleri tatmaktan vazgeçemeyeceğime kanaat getirdim.

Haberin Devamı

ÜZÜMLÜ ÇAVDAR UNLU EKMEK

Cavdar unu karışımı, tuz ve hazır toz maya derin bir kaba koyulup karıştırılır. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen su azar azar aktarılır ve yaklaşık 5-6 dakika, kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışan bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.
Kuru üzüm de serpiştirildikten sonra tekrar yoğrulur. Üzeri hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtülüp oda sıcaklığında 40-50 dakika kadar dinlendirilir.
İki misli hacme ulaşan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır.
Hamurun ele yapışmaması için eller sık sık sıvıyağa batırılabilir.
Fırın tepsisi 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır ve üzerine 1 yemek kaşığı un serpiştirilir.
Hazırlanan tombul ekmekler fırın tepsisine en az 3-4 santim aralıklarla yerleştirilir. Ekmekler tepside 20-30 dakika kadar daha bekletildikten sonra üzerlerine fırçayla süt sürülür.
200 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanıp 5 dakika önceden ısıtılan fırının en alt katına, ekmeğin kabuğunun sertleşmemesi için ısıya dayanıklı suyla dolu bir kâse ya da fırın kabı yerleştirilir. Ekmekler yaklaşık 20 dakika, üzerleri kahverengi oluncaya kadar pişirilir.
Fırından çıkarılıp soğuması beklenir ve servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-5 su bardağı çavdar unu
-2 su bardağı su
-1 su bardağı kuru İzmir üzümü
-2 çay kaşığı tuz
-11 gr hazır toz maya
(42 gr’lık yaş mayanın yarısını da kullanabilirsiniz)
Üzeri için;
-4 yemek kaşığı süt

Yazarın Tüm Yazıları