Her parçası yararlı

Dünyada herhalde başka hiçbir besin maddesi ısıtıldığında mısır kadar gösterişli bir dönüşüm yaşamıyordur.

Minicik sarı bir tohumun 160 derece sıcaklığın etkisiyle o enfes görünüme ve lezzete kavuşması beni çocukluğumdan beri ve şaşmadan her defasında etkiler.
Patlamış mısırı Avrupa’nın tanıması, Kristof Kolomb’un Amerika kıtasını keşfinin ardından tuttuğu notlar sayesinde olmuş, biliyor muydunuz? Kolomb’un yerlilerin patlamış mısırlardan yaptıkları süs şapkalarını ve kolyelerini denizcilere sattıklarını görmesi, bizim de patlamış mısırla tanışmamıza vesile olmuş.

Mısırın, kimi mucize sebzede olduğu gibi, öyle çok kullanım şekli var ki... Ben koçanında haşlanarak ya da ızgara edilerek sokakta satılan mısırların tadına doyamam. Konserve halinde satılan hafif tatlı mısırlar da yemekleri ve salataları zenginleştirmek için ideal. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan mısır unuyla yapılan göçmen yemeği ‘kaçamak’a da annem bayılır.

Son dönemde daha sağlıklı olması nedeniyle tercih edilmeye başlanan mısır yağını da unutmamak gerek. Püsküllerinin kaynatılmasıyla hazırlanan çayın da idrar söktürücü ve vücuttaki fazla yağı atmaya yardımcı etkisi vardır, aklınızda bulunsun.

LAHANA KAPAMASI

MALZEMELER
* 1 adet küçük boy lahana
* ½ su bardağı zeytinyağı
* 4 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz
İç harcı için;
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
* 5-6 adet orta boy kuru soğan
* 2 su bardağı pirinç
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızıbiber
* 1 çay kaşığı tarçın, toz kişniş
* 1 yemek kaşığı tozşeker
* 2 su bardağı sıcak su
* ½ demet maydanoz, dereotu

YAPILIŞI

Zeytinyağı ve fıstıkları orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, fıstıklar hafif sararıncaya kadar kavurun. Yemeklik incecik doğradığınız soğanları ekleyip sık sık karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun.

Yıkanmış pirinç, salça, tuz, biberler, tarçın, kişniş ve tozşekeri katıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra 2 su bardağı sıcak suyu aktarın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp suyunu çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın.

İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunu katıp varsa kuru naneyi de ekledikten sonra karıştırın ve soğumasını bekleyin.

Diğer taraftan, lahananın sap kısmından bıçak batırarak oyun. Elinizi bu oyuktan sokup lahananın içini çıkarın. Dış kısmında dört yaprak kalması yeterli olacaktır.
Lahanayı kaynar ve tuzlu suya oturtup 5 dakika kadar beklettikten sonra çıkarıp süzün. Oyuk lahananın içine hazırladığınız pirinçli dolma içini doldurun. Ve kapamayı derin bir tencereye bütün halde oturtun. Açık kısımlarını kalan lahana yapraklarıyla kapatıp üzerine de porselen bir tabak kapatın.

Zeytinyağı, sıcak su ve tuzu da tencereye aktarıp kapağını kapatın. Kısık ateşte, lahana yumuşayıncaya kadar pişirin. Lahanayı tencereden dikkatlice alıp büyük bir tabağa ters çevirin. Dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları