Her mesleğe standart dönemi

Güncelleme Tarihi:

Her mesleğe standart dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2017 16:27

Belge zorunluluğu getirilen alan sayısının 48’den 81’e çıktığını belirten Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı (MYK) Adem Ceylan, “Kaportacıdan baca temizleyicisine kadar birçok meslek sahibinin bir yıl içerisinde belgesini alması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Bazı meslek kollarının standartlaşarak meslek sahiplerinin belgelenmesi konusunda büyük aşama kaydettiklerini belirten MYK Başkanı Adem Ceylan, bu çalışmayı tüm meslek dallarında yapacaklarını söyledi. Ceylan, çalışma hayatının farklı noktalarında mesleklerini icra eden oto boyacısından baca temizleyicisine kadar esnaflara mesleki yeterlilik belgesi uygulaması getirildigi kaydetti. İkinci el oto alım satım, emlak ofisleri ve kasapların da yeterlilik belgeleri için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Ceylan şöyle konuştu:

33 MESLEK DAHA EKLENDİ

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca (MYK) yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilen yeni meslek alanları ile ilgili tebliğ 26 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’nin 30 bin 192 sayısında yayımlanan 3’üncü tebliğ ile birlikte 33 mesleğe daha Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu getirildi.

Haberin Devamı

1 YILDA ALMAK ZORUNDALAR

Böylece 48 olan mesleki yeterlilik gerektiren meslek sayısı da 81’e çıkarılmış oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen 33 iş kolunda çalışanlar tebliğin yayınlanmasından itibaren 12 ay içerisinde kurumumuzdan yeterlilik belgelerini almak zorundalar. Aksi durumda bu mesleklerde işçi çalıştırılamayacak, işveren cezai yaptırımla karşı karşıya gelecek.”

Her mesleğe standart dönemi

MAKİNİST DE VAR BOYACI DA

Başkan Adem Ceylan, belgenin verilmesi sürecini şöyle anlattı: “Çalışanların mesleki standartlarını uluslararası seviyeye çıkarılmasını amaçlayan kurumumuz bu alandaki faaliyetlerini titizlikle sürdürüyor. Mesleki yeterlilik belgesi gerektiren alanlarda çalışanlar MYK tarafından yapılan ve ulusal standartlarda gerçekleştirilen teorik ve performans sınavlarında başarılı olmak zorunda. Sınav ile birlikte fiziksel ve ruhsal olarak da hazır olanların almaya hak kazandıkları mesleki yeterlilik belgesi bir anlamı ile onların çalışma alanlarındaki ehliyeti yerine geçmekte. Belge zorunluluğu getirilen meslekler ile ilgili olarak sınav ve belge ücretleri devlet tarafından karşılanmakta. Sınavlarda başarılı olanların alacağı Mesleki Yeterlilik Belgesinin uluslararası geçerliliği olacak. Mesleki yeterlilik belgesi istenen iş kollarından öne çıkanlar arasında; oto kaportacıları, oto ve inşaat boyacıları, baca temizleyicileri, iskele kurulumu elemanları, tren makinistleri ve öğrenci servisi işi yapanları sayabiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!