Her kasırgada çatısı uçan ABD’li çareyi Türk kiremitinde arıyor

ABD’yi kasırgalardan Türk kiremiti koruyacak. Kılıçoğlu Kiremit, ABD’nin başta Florida olmak üzere kasırgalarıyla ünlü bölgelerine ihracat yapıyor.

Kılıçoğlu Toprak Sanayii’nin bünyesinde bulunduran Endel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, "Yeni binalarda kiremite dönüş başladı. Kiremiti de ağırlıklı Güney Amerika ülkelerinden alıyorlar. Son zamanlarda Amerikalılar bizden kiremit almak için başvurdular" dedi.

ESKİŞEHİR’de 79 yıl önce kurulan Türkiye’nin en eski kiremit üreticisi Kılıçoğlu Kiremit, ABD’nin başta Florida olmak üzere kasırgalarıyla ünlü bölgelerine ihracat yapıyor. Her kasırgada çatısı uçan Amerikalılar’ın son yıllarda tek parça hafif çatı kaplamalarından vazgeçerek yeni yapılarda kil kiremite dönmesi, Kılıçoğlu’nun da dikkatini bu pazara yöneltiyor. Kılıçoğlu Toprak Sanayii’nin bünyesinde bulunduran Endel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, "Özellikle gelir seviyesi yüksek kişilerin yaşadığı bölgelerde yeni yapılan binalarda son yıllarda kiremite dönüş başladı. Kiremiti de ağırlıklı Güney Amerika ülkelerinden alıyorlardı. Ancak son zamanlarda ABD ve bu ülkeler arasındaki sorunlar yüzünden Amerikalılar bizden kiremit almak için başvurdular" diye konuştu. Savaş Özaydemir, ABD’lilerin daveti üzerine Kılıçoğlu kiremitlerinin Amerika’da iki aşamalı bir testten geçerek ihracat izni aldığını belirtti.

Savaş Özaydemir, ayrıca önümüzdeki iki yılda tamamen Türk teknolojisi kullanılarak yapılacak yatırımlarla yıllık üretim kapasitesinin 80 milyon adetten 120 milyon adete çıkartılacağını belirtti. Savaş Özaydemir ile Türk kiremit sektörünü ve Kılıçoğlu’nun geleceğe dönük hedeflerini konuştuk.

Kılıçoğlu Toprak Sanayi, Endel bünyesine ne zaman katılmıştı?

- En güzel kiremit toprağı Eskişehir’de olduğu için kiremit sanayi burada gelişmiş. Kılıçoğlu, 1927 yılında Sabri Kılıçoğlu tarafından kurulmuş. 1962’de Sabri Bey’in vefatının ardından oğlu Yalçın Kılıçoğlu devreye girmiş. Onun vefatının ardından aile şirketi kendini yönetiyor. 1991’deki krizden Kılıçoğlu da etkilenerek mali krize giriyor. Ben ailenin damadıyım. Şirket yabancıya gitmesin diye Kılıçoğlu’nu 1992’de devraldım. Devralırken de kendime ait Endel’i kullandım. Kılıçoğlu’nun üç şirketi devam ediyor. Endel, Kılıçoğlu markasının da sahibi.

KİREMİTTE 79 YILDIR MARKA

Markanın 79 yıldır korunabilmesini neye bağlıyorsunuz?

- Kılıçoğlu’nun geçmişte kurumsallaşmış olması firmanın krizlere rağmen ayakta kalabilmesinde etkili oldu. Diğer kiremit üreticileri miras yoluyla bölündü. Kılıçoğlu ile aile tarafından parçalanmadı. Eskişehir’de Kılıçoğlu ile aynı dönemde kurulan 10 kiremit fabrikası bugün yok.

Alternatif çatı kaplamaları sizi etkiliyor mu?

- Düşük kaliteli kiremitler yüzünden alternatif çatı kaplamasına yönelme arttı. Biz kaliteli bir kiremitin ömrünü yüzlerce yıl olarak görüyoruz. Ama diğer malzemelerin hiçbiri 15 yılı kolay aşamaz. Avrupa’da bunların örneklerini görüyoruz.

AMERİKA KİREMİTE DÖNÜYOR

Amerika’daki trend ne yönde?

- Amerika’da da çatılarda kiremite dönülüyor. Neden dönüyorlar, çünkü diğer malzemelerin bakımı çok zor ve iki yılda bir çatı bakımı yapmaları gerekiyor. Kiremitin ömrü de daha uzun. Amerika’da çok enteresan bir durum var. Gelir durumu iyileştikçe çatılarda kil kiremite dönüş yaygınlaşmaya başladı. Orada bütün alternatif malzemeler kiremitten daha ucuz olmasına rağmen böyle.

ABD pazarına girişiniz nasıl gerçekleşti?

- Özellikle Florida’daki kasırgalar bize güzel bir ufuk açtı. Florida’da eskiden çok az kiremit kullanırken simdi rüzgara dayanıklı kiremite yöneliyor. Kiremitler 150 kilometre hızla esen rüzgarda bile uçmuyor. Amerika’nın kiremit temin ettiği ülkeler Kolombiya ve Nikaragua gibi Güney Amerika ülkeleri. Amerikan hükümetinin bu ülkelerde sorunları olunca talep de bize döndü. Mal alma isteği onlardan geldi. Bizden ithalat yapmak isteyen 6-7 firma başvurdu biz birini seçtik.

Rüzgára dayanıklılık ve su testini geçtik

ABD’ye ihracat izni alabilmek için hangi testlerden geçtiniz?

-
ABD’nin tüm eyaletlerinde sertifikaları geçerli olan ’Miami Dade’ tarafından uygulanan test iki aşamalı gerçekleşti. Test sürecinde kiremitler öncelikle tek tek ve sonrasında sistem içinde değerlendirilerek ’Mekanik dayanım, rüzgar dayanımı ve su geçirgenlik testleri’ne tabi tutuldu. Tüm bu testlerden başarılı sonuçlar aldık.

2 yılda yüzde 50 daha büyüyeceğiz

Yeni yatırımlarınız olacak mı?

- Yıllık üretimimiz adedimiz 80 milyon adet. Birkaç yıl önce yıllık üretimimiz 40 milyon adetti. Her yıl ortalama yüzde 20 büyüyerek bugüne geldik. İki yıl içinde de yüzde 50 daha büyüyerek 120 milyon adedi bulacağız. Bugün yeni bir kiremit hattı 20 milyon Euro yatırım demektir. Biz kendi teknolojimizle bunu daha ucuza mal edebiliyoruz.

Çatılarda yılda 450 milyon adet kiremit kullanılıyor

İnşaat sektöründeki hareketlilik size yansıyor mu?

- İnşaat sektöründeki gelişmeler bize olumlu yansıdı. Ama gökdelenlerde kiremit kullanılmıyor. Bizim işimiz konut. Depremden sonra apartmanların dört kata kadar inmesi talebi biraz değiştirdi. Tabii talepteki bu artışın tamamı bize gelmedi, alternatifleri seçenler de oldu.

Çatı kaplamalarında pazarın dağılımı nasıl?

- Bugün çatı kaplamasında 450 milyon adet kiremit kullanılıyor. Bu pazarda alternatif ürünler yüzde 10’u bulamadılar zaten.

Yabancıya ya şirketin tamamını satarım ya da hiç ortak olmam

Yabancılarla ortaklığa nasıl bakıyorsunuz?

- Bize gelen teklifler oluyor. Ama ortak olarak düşünmem. Yabancılara ya tamamını satarım ya da hiç ortak olmam. Büyük sermayedarla çalışırsanız birgün gelir sizi kapının önüne koyar.

Bu yılı nasıl bitireceksiniz?

- Kılıçoğlu’nun bu yılki ciro beklentisi 20 milyon dolar. Bunu en kısa sürede 50 milyon dolara taşımak istiyoruz.

Türkiye’de bir kiremit 30 sent, ABD’de

3 dolar

ABD’ye ne kadar mal satmayı planlıyorsunuz?

- İlk etapta bir konteynır gönderdik. Yılda 5 milyon adet kiremit göndermeyi planlıyoruz. Bu aşağı yukarı 2500 çatıyı kaplar.

İhracatta nakliye masrafı sorun oluyor mu?

- Bizim burada 30 sente sattığımız kiremiti orada 3 dolara satıyorlar. Yani on misli fiyat. Nakliye gideri önemini yitiriyor.

Iraklı savaş zenginleri villalarını kiremitle kaplıyor

Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

- Savaştan önce Lübnan’a, İsrail’e mal veriyorduk. Yine bu pazarlara bakacağız. Mısır’a, Azerbaycan’a, Rusya’ya, daha çok da Irak’a satıyoruz. Irak’taki savaş zenginleri kendilerine villalar yapıyor ve Avrupa’daki gibi çatısı kiremitlerle kaplıyor. Bir de ABD standart testlerini geçtik. Bundan 15 yıl önce de Amerika’ya satış yapıyorduk. Şimdi bu pazara daha sıkı sarılıyoruz.

Girmeyi düşündüğünüz yeni pazarlar var mı?

- Tahmin ediyorum Çin ve Rusya bizim için çok iyi bir pazar olacak. Rusya giderek zenginleşiyor ve evlerin kalitesi artıyor. Ayrıca Balkan ülkeleri de bizin için iyi bir pazar olabilir.

Savaş Özaydemir

Endel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, 1943 Eskişehir doğumlu. Robert Kolej’in ardından İTÜ Elektrik Mühendisliği’nden mezun oldu. Ereğli Demir Çelik, Yarımca-Petkim, Aliağa-Rafineri ve Eskişehir’deki çeşitli elektrik müteahhitlik projelerinde görev aldı. 1988 yılından beri Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı. Türk Akreditasyon Kurumu, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, KOBİ Girişim Yönetim Kurulu Üyesi.
Yazarın Tüm Yazıları