Her erkeğin biraz Oedipus kompleksi vardır

Buluşmanın en romantik anında telefon çalar ve sevgilinizin annesi “Ne zaman geleceksin oğluşum, çok geç kalma e mi” derse bilin ki başınız dertte

Haberin Devamı

Ya da sevgililer gününde sevgilinizin annesi babasının en sevdiği yemekleri yapmak varken oğlunun en sevdiği yemekleri yapıyorsa ve sevgiliniz yanınıza gelmeden önce o yemekleri mideye indirmeyi tercih ediyorsa yanmışsınız demektir. Hele ki sevgilinizin evinin yedek anahtarı annesindeyse ve kadıncağız hiç beklenmedik anlar çat kapı geliyorsa bitmişsiniz demektir. Çünkü tüm bunlar hatta sadece biri bile bir ana kuzusuyla beraber olduğunuza işarettir.

20’li yaşlarını bitirmiş ama hala büyüme çağını tamamlayamamış bu ana kuzuları, günümüz kadının en azılı düşmanıdır aslında. Önce bu türün “Ay ne şeker, annesiyle ne de iyi geçiniyor” diye cazibesine kanarsınız sonra bir bakmışsınız annesi ilişkinizin göbeğinde çiftetelli oynuyor. “Ben bunu adam ederim, annenin yeri ayrı sevgilinin yeri ayrı öğretirim” hülyasına kapılırsanız da bittiğiniz andır. Çünkü ana kuzusu bir erkeğin sizi sevmesi veya size aşık olması hiçbir şeyi değiştirmez. Onlar fiziksel olarak sizi beğenseler bile zihinsel olarak anneleri gibi olmanızı bekler ve sizi o yönde değiştirmeye çalışırlar. Tabii anneleri izin verir de sizle flört etmeye başlayabilirlerse…

Haberin Devamı

Abarttığımı düşünüyorsunuz ama bu kuzular sevgililerinin yaptığı yemekte bile annelerinin lezzetini bekler, evin düzeninde bile ana ocağını arar, sevgilinin kararlarında bile “Annem olsa böyle yapmazdı” derler. Annesine sormadan hiçbir şeye karar veremeyen bu erkekler ezkaza annelerinden habersiz bir şey yaparlarsa da bu sefer alacakları tepkiden korkarlar. Çünkü her anne oğul ilişkisinde biraz Oedipus kompleksi vardır aslında. Kimi bunu abartır kimi de bastırır.  Ama anlamak istemedikleri şey bir kadın bir adamı yatağına alıyor, hayatının baş tacı yapıyorsa, asla ikinci sırada olmak istemez. En ufak tartışmalardan bile önce erkek annelerinin haberi olsun istemezler. İlişki ile ilgili kararlarda annelerinin söz sahibi olmasına tahammül edemezler.
 
Aman yanlış anlaşılmasın annesini seven, kollayan, onunla ilgilenen erkeğin başımızın üstünde yeri var. Çünkü annesine saygılı olan diğer kadınlara da saygı duymayı bilir. Benim bahsettiğim erkekler başka bir gruba giriyor. Bunlar iki cümlesinde bir annesinden bahsediyor, annesine sormadan kapıdan çıkamayıp tuvalete bile gidemiyorlar.

Haberin Devamı

Biliyorsunuz erkekler aslında çocukluktan öğreniyorlar krallığı. “Erkek çocuk temizlik yapmaz”, “Oğluşum ne isterse o olur”, “Bu evin erkeği sensin paşam”, “Kesseler acımaz yavrum” gibi cümlelerle büyütüyor anneleri onları. İşte o anneler oğullarının büyümelerine izin vermedikleri için, oğulları da büyümek istemiyor ve ortaya kocaman bebekler çıkıyor. (Alt değiştirmesi de sevgiliye kalıyor...)

Ama gerçekler ne olursa olsun “Anneler” kutsal. Orası öyle olmasına öyle ancak sonra o kutsal annelerin kutsal kuzuları pek çok kadını mutsuz ediyor. O yüzden erkek analarından bir rica bu yazı aslında. Kıymetli oğullarınızı bırakın biraz kendi ayaklarının üzerinde dursunlar. Ahmet Şerif İzgören'in de dediği gibi biliyoruz ki “Süpermen Türk olsaydı pelerinini annesi bağlardı!” Hatta bana sorarsanız taytını bile giydirir her serüvenden sonra da terleyen sırtına havlu koyardı. Çünkü siz Türk anaları cansınız. Ama bir kadın için “ben bilmem eşim bilir”den daha korkutucu bir şey varsa o da “ben bilmem anam bilirdir”! Bu yüzden oğullarınızın mürüvvetini görmek istiyorsanız bir adım geride kalmak isteyebilirlersiniz belki…

Haberin Devamı

Ve ey sevgili ana kuzuları, size de bir çift sözüm var. Sizi doğuran, bu yaşa getiren, yemeyip yediren, içmeyip içiren annelerinizle rekabet etmemiz mümkün değil. O yüzden de etmeyiz. Annenizi bize rakip olarak sürerseniz arkamıza bakmadan kaçarız. Aramızdaki sorunları annenize anlatmanız bize ihanet gibi gelir. Bizi günde bir kereden fazla aramazken annelerinizle en az üç kez konuşmanızı garipseriz. Ve hala annenizle yaşıyorsanız korkarız. Bu nedenlerden aklı başında bir kadınla sağlıklı bir ilişki istiyorsanız annenizin yerini de sevgilinizin yerini de ayırın. Ve mümkün oldukça içinizde Oedipus Kompleksi'ni bastırın!

Yazarın Tüm Yazıları