Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Her derde deva: Çay

    Hürriyet Haber
    25 Ekim 2003 - 00:00Son Güncelleme : 25 Ekim 2003 - 00:01

    Birçok kültürün vazgeçilmez içeceği çayın sağaltıcı özelliklere sahip olduğu epeydir öne sürülüyor. Şimdi yeni bir araştırma bu savın kalp hastalıkları için geçerli olduğunu ortaya koyuyor. Harvard Tıp Fakültesi’nden Kenneth Mukarral ve arkadaşlarının kalp krizi atlatan 1900 kişi üzerinde yaptığı bir araştırmada en çok çay içenlerin krizden sonra en uzun yaşayan kişiler oldukları görüldü. Deneklerin yarıdan fazlası kalp krizi geçirdikleri güne dek uzanan bir yıllık süre boyunca hemen hemen hiç çay içmemişlerdi. 615 denek ılımlı miktarda (haftada 14 fincanın altında), 266 denek de yoğun miktarda (haftada ortalama 19 fincan) çay tüketmişlerdi. Araştırma döneminin sonunda (yaklaşık üç buçuk yıl sonra) deneklerden 313 tanesi yaşamını yitirmişti. Elde edilen bulgular ılımlı miktarda çay tüketenlerde ölüm oranının hiç çay içmeyenlere kıyasla %28 daha düşük olduğunu, yoğun çay içicilerinde ise bu oranın %44’e ulaştığını ortaya koyuyordu. Araştırmacılar çay tüketimiyle yaşam süresi arasındaki ilintinin yeşil ve siyah çayda bol miktarda bulunan flavonoid adlı antioksidanlardan kaynaklanabileceğine dikkat çekiyorlar. Flavonoidlerin düşük yoğunluklu lipoproteinin okside olmasını engellediği ve kanda pıhtılaşmanın önüne geçerek damarları açtı daha önceki araştırmalarda ortaya konmuştu.Elde edilen bulgular çayın kalp krizinden ölme riskini azalttığı yönünde olmakla birlikte, uzmanlar konunun çok daha kapsamlı bir biçimde gözden geçirilmesi gerektiğine parmak basıyorlar. Deri kanserine de iyiÖte yandan, son dönemde yapılan başka araştırmalar çayın deri kanserinin de önüne geçebileceğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar yeşil ve siyah çayın içerdiği polifenol adlı maddenin deriye uygulandığında farelerde deri kanserinin gelişimini engellediğini öne sürüyorlar. Güneşten gelen UV ışınlarının hücre çoğalmasına, buna bağlı olarak da kansere yol açtığı epeydir biliniyor. Son araştırmalardan elde edilen bulgular polifenolların deri kanserine yol açan kimyasal süreçlerin yolunu tıkayarak mor ötesi ışınlara karşı koruyucu bir etki yarattığını ortaya koyuyor. Uzmanlar çay içmenin yararlarına karşın, çayın krem biçiminde deriye uygulanmasının çok daha etkili olacağına inanıyorlar.
    Etiketler:

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı