Her ay en az bir şube açacak, Türkiye’yi Pizza Tomato’nun kırmızı beyaz bayrağıyla saracak

BEKİR Yazgan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Özel Koruma Grubu’nda görevli iken memurluğun kendisine uygun olmadığına karar verip istifa eder, ticarete atılır.

Haberin Devamı

Güvenlik, organizasyon, tesis yönetimi hizmetleri veren Ege Özel Grup’a ortak olur. 2009’da ayrılırken, payına, grubun gıda şirketi Pizza Tomato düşer. İlk iş olarak firmanın geçmişini siler, bir anlamda her şeyi sıfırlar. Kriz ortamına rağmen, bir yıl içinde, 10 olan şube sayısını 22’ye çıkarır. Ciddi yatırım yapar. Çalışan sayısını yüzde 120 artırır. Ciroyu ikiye katlar. Yüzde 100 büyüme gerçekleştirir. Yap-işlet-devret modeliyle sektörde bir ilke imza atar. Pizza Tomato günümüzde 15 ilde 35 şubeye ulaşmış durumda. Yıl sonu hedefi bu sayıyı 40’a çıkarmak. Yazgan, yeniden yapılanmanın tüm hızıyla sürdüğünü, tüm planlarını her ilde en az bir şube açmak üzerine yaptıklarını söylüyor, “Türk Bayrağı gibi, Milli Takım gibi kırmızı-beyaz renklerimizi ülkenin her yerinde dalgalandırmak istiyoruz. Ayrıca, önümüzdeki dönemde bölgelere distribütörlük düşünüyoruz. Şuna inanıyoruz: Biz bir aileyiz. Bayimizlerimiz bizim için birer iş, tedarikçilerimiz de çözüm ortağı. Biz bunu böyle görüyoruz, görmeye de devam edeceğiz. Bu zihniyetle olan insanlarla çalışacağız, onlarla beraber yol alacağız” diyor.

Haberin Devamı

Her ay en az bir şube açacak, Türkiye’yi Pizza Tomato’nun kırmızı beyaz bayrağıyla saracak

Yurtdışına Yavru Vatan’dan açılacak, Azeriler ve İranlılara da bu lezzeti tattıracak

- BAYRAĞINIZ şu an hangi illerde dalgalanıyor?
- İzmir, İstanbul, Muğla, Denizli, Balıkesir, Afyonkarahisar, Konya, Kayseri, Amasya, Samsun, Giresun, Antalya, Mardin, Diyarbakır ve Burdur.
- Toplam şube sayınız?
- 23’ü yukarıda saydığım kentlerin ilçelerinde olmak üzere 35.
- Kaçı sizin, kaçı franchise?
- Beşi bizim, 30’u franchise...
- Toplam çalışan sayınız...
- Merkez ve tüm şubeler dahil 450.
- Ayda ortalama kaç pizza satıyorsunuz?
- 200 bin civarında.
- Pazardaki yeriniz nedir?
- Yerli üreticiler arasında ilk üçteyiz.
- Planlarınız arasında yurtdışına açılmak da var mı?
- Önceliğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Görüşmelerimiz son aşamada. Lefkoşe, Magosa, Güzelyurt ve Girne’de (iki tane) olmak üzere beş şube birden açacağız. İstanbul Alibeyköy mağazamızın işletmecisi bir Azeri. Pizza Tomato’nun kırmızı beyaz bayrağını Bakü ve Tiflis’te de dalgalandırmak istiyor. Bu konuda ciddi yol aldık. İran’dan da talep var, değerlendiriyoruz. Ancak önceliğimiz Türkiye. Marka duruşumuz, hizmet anlayışımız ve lezzetlerimizle örnek teşkil etmek istiyoruz. Daha iyi hizmet vermeyi, daha çok üretmeyi, daha çok istihdam sağlamayı, daha çok vergi ödemeyi, ülkemize, çalışanlarımıza, bayilerimize, tedarikçilerimize, müşterilerimize, özetle beraber yürüdüğümüz herkese daha faydalı olmayı arzuluyoruz.
Bekir Bey, son dönemde ağırlığı nüfusu 50 binin üzerinde olan ilçelerle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’ya verdiklerini belirtiyor, gerekçesini de şöyle açıklıyor:
- Bu bölgede pazar çok aç. Yatırımcının yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Buralarda da rüştünü ispatlamış markalara yoğun talep var.
Bekir Yazgan, alkışlanacak bir uygulamadan da bahsediyor:
- Kadın girişimcilere yüzde 25 indirim veriyoruz. Ayrıca, her şubede mutfakları kadınlara emanet etmeye başladık. Çalışanlarımızın neredeyse yarısı kadın.

Haberin Devamı

Yapıyor, altı ay işletiyor ve devrediyor

BEKİR Yazgan, franchise konusunda Türkiye’de bir ‘ilk’e imza attıklarını, devletin yap-işlet-devret modelini sektöre entegre ettiklerini, anahtar teslim şubeler yaptıklarını ve sıfır riskle devrettiklerini kaydediyor.
- Nasıl yani?
- Özetle; gidip en iyi yerde dükkanı kiralıyoruz. İnşaatını, dekorasyonunu yapıyoruz. Ekibi oluşturuyoruz. Altı ay süreyle çalıştırıyoruz. Müşteri portföyü oluşup şube kar etmeye başladığında yatırım yapmak isteyen adaylarımızı çağırıyor ve devrediyoruz. Yani, yatırımcının cebine o gün itibariyle para girmeye başlıyor. Hiçbir riski yok. Ondan sonrası onun artık, üzerine ne koyarsa...
Yazgan, “Bizde, ‘Franchise verdik işimiz bitti. Bundan sonrası yatırımcının. Ne yaparsa yapsın’ mantığı yok!” diyor ve ekliyor:
- Sürekli yanlarındayız. A’dan Z’ye tüm ürünlerini biz sağlıyoruz. Elemanlarını biz organize ediyor, eğitimlerini de yine biz veriyoruz. Broşürlerinin hazırlanması, reklam çalışmaları da bize ait. Ayrıca, bir yazılım programı hazırlattık. Bu sayede şubelerimizdeki tüm hareketlerden anında haberdar oluyoruz. Bu da bize stoklarımızı takip imkanı sağlıyor.

Haberin Devamı

Pizzanın dışında lezzet arayanlar için ikinci mutfak kurdu

BEKİR Bey, gelenler sadece pizza değil, başka şeyler de bulabilsinler diye tüm şubelere ikinci bir mutfak kurduklarını ifade ediyor. Kahvaltıdan çorbaya, penneden spagettiye, fırında makarnadan güveçe, calzoneden (kapalı İtalyan pidesi) omlete, krepten fırında patatese, salataya geniş bir yelpaze sunduklarını bildiren Bekir Yazgan, “Konuklarımıza donmuş, şoklanmış pizza yedirmiyoruz. Her şubemiz hamuru günlük kendisi karıyor” diyor. Browniden tiramisuya, sufleden künefeye dört çeşitlik tatlı mönüleri olduğu bilgisini de veren Yazgan, “Yeni lezzetleri ve fiyatları anket yaparak belirliyoruz. Pizza dışındaki ürünlerin başlangıçta ciromuzdaki yeri yüzde 10 iken şimdi 40’a çıktı” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Tomato Patisserie’yi açtı, pastaneciliğe de girdi

MUĞLA Yerkesik’te Tomato Patisserie’yi açarak pastaneciliğe de girdiklerini dile getiren Bekir Bey, “10 numara bir yer oldu. Yaklaşık 40 çeşit kuru pasta, yaş pasta, baklava, tulumba tatlısı, her çeşit sütlü tatlı, meyve aromalı dondurma vs imal ediyoruz. İkincisini bu yılın sonuna kadar İzmir’de hizmete sunmayı hedefliyoruz. Kordon ve Alsancak’ta yer arayışımız sürüyor. Seneye marka bilinirliğini artırıp franchisingle yol almak istiyoruz. 2015 için planımız 30 şubeye ulaşmak. Böylece Pizza Tomato’nun tatlılarını artık buradan karşılamak” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları