Her 100 çocuktan birinin gözü tembel

Güncelleme Tarihi:

Her 100 çocuktan birinin gözü tembel
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2016 12:21

- İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü ile Göz Hastalıkları bölümü tarafından 4-10 yaş grubu 7 bin çocuk üzerinde yapılan taramada, her 100 çocuktan birinde göz tembelliği tespit edildi- Taramada 236 çocukta astigmat, miyop, hipermetrop gibi kırma kusurları, 12 de şaşılık belirlendi- İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakıncı:- "Görünüşte gözlerde herhangi bir problem olmadığı için tespit edilmesi çok zor olan göz tembelliği, 10 yaşından önce müdahale edildiği taktirde tedavisi mümkün olabilmektedir"

Haberin Devamı

MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - İnönü Üniversitesi (İÜ) tarafından 4-10 yaş grubu 7 bin çocuk üzerinde yapılan taramada her 100 çocuktan birinde göz tembelliği tespit edildi.

İÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, çocukluk döneminde gelişen ve ailelerin dış görünüşte fark edemediği göz tembelliği rahatsızlığı üzerinde araştırma yaptı.

Kentteki 11 ilkokulda İÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Başasistanı Uzman Dr. Selçuk Sinanoğlu tarafından yapılan çalışmada, 4-10 yaş grubu 7 bin çocuk göz tembelliği taramasından geçirildi.

Modern cihazlarla gerçekleştirilen taramada 7 bin çocuktan 70'inde göz tembelliği tespit edildi. Taramada ayrıca 236 çocukta astigmat, miyop, hipermetrop gibi kırma kusurları, 12 de şaşılık belirlendi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taramada önemli sonuçlara ulaştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Taramada her 100 çocuktan birinde göz tembelliğine rastlandıklarını belirten Yakıncı, toplumda yaygın olan ve özellikle çocuklarda görülen rahatsızlığın tespit edilemediği takdirde kalıcı görme kaybına neden olduğunu ifade etti.

- Dışardan normal görünür fakat "görmez"

Rahatsızlığın erken teşhis edilmesi halinde tedavisinin de bir o kadar kolay olabileceğini aktaran Yakıncı, şöyle devam etti:

"Görünüşte gözlerde herhangi bir problem olmadığı için tespit edilmesi çok zor olan göz tembelliği, 10 yaşından önce müdahale edildiği taktirde tedavisi mümkün olabilir. Daha sonra tespit edilse bile tedavisi çok güç veya mümkün değil. Göz dışarıdan tamamen normal görünür ama o göz görmez. Tek gözün kapatılarak muayene edilmesi gerekiyor. Bu çok önemli bir hastalık ve toplumda görülme sıklığı yüzde 1 ve 5 arasında değişiyor. Taramamızda yüzde 1 sonucuna ulaştık."

- Çaresi erken teşhis ve tedavi

Toplumda görülme sıklığı çok fazla olan bu hastalığı Sağlık Bakanlığının taraması gerektiğini vurgulayan Yakıncı, "Çok kolay bir testle yarım dakikada tarama yapılabiliyor. Göz çok önemli bir organ, kurtulması için gereken her şey yapılmalı. Bunun da yolu erken teşhis ve tedavidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yakıncı, ailelerin çocuklarındaki bu rahatsızlığı dışarıdan tespit etmesinin çok zor olduğunu anlatarak, "Toplumda çok sık görülen bu hastalık körlüğe kadar ilerleyebiliyor. Ailelere, çocukları okula başlamadan bir hekime başvurmalarını öneriyorum" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!