Her 10 yolcudan üçü taşıt tutmasından şikayetçi

Uçak, otobüs, otomobil ve en sık da deniz taşıtlarına binince hissedilen bulantı, kusma, fenalık hissi gibi belirtiler bildiğimiz taşıt tutmasıdır. Doktorların “hareket hastalığı” demeyi tercih ettiği bu sorun, farklı taşıtlarla seyahat edenlerin yüzde 30’unun yolcuğunu zehir ediyor.

Haberin Devamı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkhan Genç, hareket hastalığının merkezi sinir sistemine iletilen bilgilerin, her zamanki uyumunun bozulması nedeniyle ortaya çıktığını söylüyor. Daha basit bir anlatımla, vücut dengesinde rolü bulunan sistemler ile beyin arasındaki iletişimin hareket eden taşıt nedeniyle aksaması soruna zemin hazırlıyor. Dr. Genç, “Halk arasında taşıt tutması denilen hareket hastalığı, aslında duyu organlarının bireylere oynadığı bir oyun. Hastalığın temelinde merkezi sinir sistemine iletilen bilgilerin, her zamanki uyumunun bozulması yatıyor. Hastalık herkesi farklı etkiler. Kimi hafif bulantı çeker, kimi de bulantıdan gözlerini dahi açamaz. Kusmaya yol açabilir” diyor.

GEMİDE GÜVERTEYE ÇIKIN

Hareket hastalığına karşı aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
* Gemi veya teknelerde güvertede olmak, iç kısımlara göre kişiyi daha rahat ettirir.
* Uçaklarda hemen kanat önündeki koltukta oturmak bir hareketin daha az hissedilmesine yardımcı olur.
* Öncelikle hareketin gözlerle rahatça algılanması için fırsat yaratın. Örneğin otomobilin ön koltuğu gibi yolun ve manzaranın rahatça takip edilebileceği bir yerde oturun.
* Yolculuktdan önce ve sırasında az ve mideyi rahatsız etmeyen yiyeceklerin seçin.
* Kafanızı sabit tutun. Alkol almayın, sigara içmeyin. Yolculuk sırasında ufuk çizgisine bakılması yararlı önlemler arasında.
* Yolculuk sırasında midenin yatışması için kraker benzeri yiyecekler ve karbonlu içecekler tüketilebilir.

Haberin Devamı

YOLA ÇIKMADAN BİR SAAT ÖNCE İLAÇ ALIN

Bazı ilaçlar yolculuk sırasında oluşan bulantı ve kusma hissini engelliyor. Bunlar yolculuktdan bir saat önce alınmalı. Yolculuk başladığında alınırsa, mide-bağırsak sisteminden emilecek zaman bulamadan, bulantı ve kusmayla vücuttan atılabilir. Bu durumda enjeksiyon kullanılabilir. Ayrıca deriye yapıştırılarak kullanılabilen skopolamin bantları da taşıt tutmasında oldukça etkili. Bu bantlar kişiyi, ilaç almaya bağlı oluşabilecek olumsuzluklardan da koruyor. Zencefil, Çin tıbbı tarafından binlerce yıldır başdönmesinin giderilmesi için kullanılan doğal bir besin.

Haberin Devamı

ASTRONOTLARIN BELALISI

Taşıt tutması sadece gemi, uçak veya otomobil yolculukları sırasında değil, yerçekimsiz veya yerçekimi az olan uzay seyahatleri sırasında da gözleniyor. Seyahat bittikten sonra da günlerce devam edebiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları