Gündem Haberleri

    Her 1 derecelik ’küresel ısınma’ bize 1 milyar YTL darbe vuruyor

    Hürriyet Haber
    06.10.2007 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Küresel ısınma nedeniyle verim düşüklüğü yaşandığını dile getiren, TÜSİAD Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı Erdal Karamercan, 1 derecelik sıcaklık artışının Türkiye ekonomisine 1 milyar YTL’lik zarar verdiğini söyledi.

    TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı Erdal Karamercan, küresel ısınmanın olumsuz etkilerinden ilk etapta Türkiye’nin de yer aldığı Akdeniz kuşağının etkileneceğini belirterek, "1 derecelik sıcaklık artışı bile, verim düşüşü nedeniyle, ekonomiye yaklaşık 1 milyar YTL’nin üzerinde zarar vermekte. Buğdayda kuraklığa bağlı ortalama verim düşüşünün yüzde 10-15 civarında olduğu hesaplanıyor. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak ün salan Konya’da ise bu oranın yüzde 30-35’e kadar düşmesi söz konusu" dedi. TÜSİAD tarafından düzenlenen "İklim Değişikliği: Türk Tarımıve Gıda Sektörü" seminerinde konuşan Karamercan, son dönemde küresel ısınma sorununa gösterilen ilginin başta sanayileşme olmak üzere, politika yaklaşımlarında değişime yol açacak boyutta olmadığı söyledi.

    MODERN ÜRETİM YAVAŞ GELİŞİYOR: Karamercan, "Tarım ve gıda sanayiinin Türkiye ekonomisinde ve sosyal yapısındaki önemini vurgulamak gereksiz. Bu öneme karşılık, sektöre yıllardır hakim olan kısa vadeli bakış açısı ve uygulanan popülist politikalar, artık sektörün rekabet gücünü tehdit etmektedir" dedi. Karamercan, çevre politikalarının olumlu-olumsuz sonuçlarının ancak yıllar sonra ortaya çıktığını, bu gerçeğin politikacılar tarafından göz ardı edildiğini söyledi.

    1-3 MİLYAR İNSAN SUSUZ KALABİLİR: Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Son Değerlendirme Raporu’na göre, önlem alınmazsa, 2100 yılında dünyanın üçte birinin çöle dönüşebileceğinin hesaplandığına işaret eden Karamercan, küresel ısınma nedeniyle 2080’e kadar 200-600 milyon insanın açlık, 1-3 milyar insanın da susuzluk tehdidi altında olacağını kaydetti. Karamercan, şöyle konuştu: "Küresel ısınmadan ilk etapta, Türkiye’nin de yer aldığı Akdeniz kuşağının etkileneceği tahmin ediliyor. 1 derecelik sıcaklık artışı bile, verim düşüşü nedeniyle, ekonomiye yaklaşık 1 milyar YTL’nin üzerinde zarar vermekte. Özellikle, kışlık olarak ekilen tahıllarda rekolte düşüşü nedeniyle, bu ürünleri kullanan sektörlerde hammadde sıkıntısı baş gösteriyor. Arpada rekoltenin geçen yıla göre yüzde 20-30 arasında düştüğü öngörülüyor. Buğdayda verim düşüşünün yüzde 10-15 civarında olduğu hesaplanıyor. Konya’da bu oranın yüzde 30-35’e kadar düşmesi mümkün."

    ÜRÜN DESENLERİ: Meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönüşümünü kaygıyla izlemek yerine, tarım ve gıda sanayinin geleceğe nasıl hazırlanacağına ilişkin çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Karamercan, şu önerilerde bulundu: "Hava sıcaklığındaki artışın hangi bölgede, hangi ürünü nasıl etkilediğini belirleyerek, ürün desenlerini yeniden değerlendirmeli ve gıda sanayiimizi de bu doğrultuda şekillendirmeliyiz."

    Çokuluslu şirketlerin stratejilerine bakalım

    TÜSİAD Tarım ve Gıda Çalışma Gurubu Başkanı Rint Akyüz, gıda sanayiinin uluslararası rekabet gücünün artması gerektiğini belirterek, "Yeni projelerde yurt dışındaki çok uluslu şirketlerin stratejileri dikkate alınmalı. AB’de bu işi yapan 400 şirket, Türkiye’de ise 35 bin firma bulunuyor."

    40 yılda 3 Van Gölü kadarsulak alan kaybettik

    ERDAL Karamercan, iklim değişikliğinin yarattığı sorunlardan birinin de yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının etkin kullanılamaması olduğunu söyledi. Dünyada ve Türkiye’de su rezervlerinin, aşırı ve bilinçsiz kullanma, nüfus artışı, kentleşme, kirlenme ve yönetişim eksikliği nedenleriyle hızla azaldığına dikkat çeken Karamercan, Türkiye’nin önemli su kaynaklarına sahip olmasına rağmen, mevcut kaynakların etkin kullanılmaması nedeniyle sanılanın aksine artık ’su zengini’ bir ülke olmadığını dile getirdi. Kamercan, "Türkiye’de suyun yaklaşık yüzde 70’i tarımsal sulamada kullanılıyor. Tarım arazilerine kaçak kuyulardan kontrolsüz su çekimi ve vahşi sulama nedeniyle, milyonlarca ton su rezervi heba olurken, verimli topraklarımız da tuzlanıyor. Yerüstü ve yer altı sularımızı yıllarca hoyratça kullanmamız sonucunda, son 40 yılda Van Gölü’nün 3 katı büyüklüğündeki sulak alanı kaybettik" diye konuştu.
    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı