Hepimiz bedavadan kilo vermek istiyoruz, ama bu mümkün değil

Osman Müftüoğlu, zayıflama hapı Lida çılgınlığını yorumluyor.

Zayıflamanın ilacı olabilir mi?

- Hayır olamaz. Çünkü kilo kaybı, bir muhasebe işidir, bir matematik işidir. Aldığınız kaloriler, harcadığınız kalorilerden fazlaysa, kilo alırsınız. Tersi geçerli ise, kilo verirsiniz. Ama kilo verme sürecini hızlandırabilmek için suiistimal, tarih boyunca olmuştur...

Lida nedir? Bir zayıflama ilacı mı?

- Hayır, ilaç değil. Bitkisel olduğu iddia edilen bir karışım. İçinde "sibutramin" var.

Nereden biliyoruz?

- Kullananların idrar analizlerinde rastlandı. Ama doğal sibutramin mi, yoksa sonradan mı karıştırıldı, işte, ondan emin değiliz.

Nasıl yani?

- Bu tür hileler hep yapılır. Zayıflama ürünü olarak piyasa sürülün şeylerin bir kısmının içine tiroid ekstresi koyarlar, guatr ilacı koyarlar ya da idrar söktürücü. Kilo verdirsin, su kaybı yapsın diye. Bu yosunun içinde da sibutramin maddesi var, doğal mı sonradan mı konuldu bilmiyorum. Bildiğim tehlikeli bir miktarda sibutramin olduğu.

Demek ki, bitkisel (herbal) lafını gördüğümüz her şeyin hemen üzerine atlamayacağız...

- Kesinlikle. Bugün Lida ile ilgili yaşanan sorunu, Türkiye geçmişte başka bir bitkisel ürünle yaşadı. Hatırlar mısınız bilmem, Kahramanmaraşlı dondurmacı Ahmet, bitkisel bir şeyle, 60 kilo zayıfladığını söyledi. O zamanlar, ben de Ankara’da başhekimdim. Adamcağızı, karaciğer yetmezliğinden bizim hastaneye getirdiler. Çünkü o aldığı ürün, karaciğerini mahvetmiş. Ne yazık ki kurtaramadık, rahmetli oldu. O ürünün içinde de sibutramin vardı.

Bu sibutramin neyi uyarıyor, neye yol açıyor?

- Direkt beyni uyarıyor. İştah regulasyonunu etkileyerek, vücudun kalori yakma kapasitesini arttırıyor. Bir de efetramin vardı. O da adrenaline benzeyen bir madde. Onu alınca da vücudunuz koşmaya başlıyor. Kalbiniz daha hızlı çalışıyor. Amerikalılar, içinde efetramin olan bitkiselleri de yasakladı. Ama bunu aşmanın da bir yolunu buldular, karışımın üzerine "Ma Hu Hank" yazdılar, efetraminin Çince adı.

30 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Ve bütün bunlar, daha fazla para kazanmak için yapılıyor değil mi?

- Elbette. Müthiş bir rant var bu işte. Diyet pazarı, ortalama 30 milyar dolar büyüklüğünde bir pazar. Bunun 8-10 milyar doları da, diyet ürünleri pazarı. Yakın bir geçmişte, Amerikan ticaret mahkemeleri, bu firmalara, tüketiciyi aldattıkları gerekçesiyle, yaklaşık olarak 600 milyon dolar ceza çıkardılar. Ürünlerin üzerine yağ yakar, metabolizmayı hızlandırır ya da kilo verdirir yazdıkları için.

Lida kullanan birinin gözü, bir haftada bir numara göz büyüyebilir mi?

- Odaklanma bozukluğu yapabilir. Gözün kaslarıyla ilgili fonskiyonlarında bozukluk yapabilir. Bu hapları alan insanlar muhtemelen ortak sorunlarını yazmışlardır; baş ağrısı, unutkanlık, hatta total amnezi yaşayan bir hasta gördüm ben. "Ben kimin? Neredeyim?" bütünüyle karıştırıyor. Bunun dışında, saldırganlık, aşırı uyuklama ya da uykusuzluk olabiliyor. Beyne etkili olan ilaçların böyle haybeye kullanılmaması lazım. Bir ara Sağlık Bakanlığı doğru bir girişim yaptı, bu ilaçları sadece ve sadece endrokrinoloji uzmanları yazabilir diye bir sınırlama getirdi. Bence doğru bir uygulamaydı. Bırakın diyetisyenleri, her hekim bile yazamamalı. Ben hayatım boyunca kimseye epilepsi ilacı yazmadım mesela.

Lida kullanan biri acil servise kaldırılabilir mi?

- Elbette. Böbrek ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Alerjik reaksiyonlar baş gösterebilir. Kalp ritm bozukluklarına rastlanabilir. Bu tür ilaçlar, bir hekime danışmadan asla alınmamalı. Benim anlamadığım, buzdolabınız bozulduğu zaman, komşuyu aramıyorsunuz değil mi ya da arkadaşınızdan yardım istemiyorsunuz; tamirciyi çağırıyorsunuz. Ama vücudunuzla ilgili bunu yapmıyorsunuz. Bilmediğiniz bir ilacı, sırf arkadaşınız tavsiye etti diye küt diye kullanabiliyorsunuz. Ne zarar vereceğini kestirmeden. Çok yanlış. Geçen hafta sonu Bodrum’daydım, orada bize yardımcı olan hanım da Lida kullanmaya başlamış. Eşi kulağıma eğilip "Hocam, yosun hapı kullanıyor, zararlı olduğunu lütfen söyler misiniz" dedi. Aslıda herkes bunun bir şekilde zararlı olabileceğini biliyor, ama "Yine de ben şansımı deneyeyim" diyor. Çünkü bedavadan kilo vermeyi hepimiz istiyoruz...

LİDAmania, çarşamba günü de devam edecek

CEYDA DÜVENCİ

Zayıflama hapı veren diyetisyenle mahkemelik oldu

Eski diyetisyenim -zaten herkes kim olduğunu biliyor, mahkemeliğim şu an kendisiyle- 3 sene boyunca bana bir zayıflama ilacı verdi. "Kullanmanda bir sakınca yok, tamamen bitkisel" dedi. Elimde kendi el yazısıyla yazdığı diyet listeleri var, onların hepsinin üzerinde koca koca harflerle, söz konusu ilacın adı var. Kendinizi benim yerime koyun. Siz ne yaparsınız? Karşınızdaki bir sağlıkçı, "bitkisel" diyor, "zararsız" diyor, bütün ülkenin tanıdığı bir diyetisyenden söz ediyoruz, reklamlara bile çıkıyor, her hangi bir tedirginlik duymadım tabii. Kullandım. Üstelik 3 yıl boyunca. Geçen haziran bıraktım ilacı. Ne oldu dersiniz? Bırakır bırakmaz, 10 kilo aldım. Hadi bu neyse, asıl vahim olan şu, karaciğerim yağlanmış. Ben sapa sağlam bir insandım, niye durduk yerde karaciğerimle ilgili tedavi göreyim? Ama gördüm. Sonra çok iyi bir cildim vardı, o gitti, mahvoldu, yüzümü birden bire ergenlik sivilceleri kapladı. Haliyle, depresyona girdim, 6 ay sürdü kendime gelmem. Bana çok iyi ders oldu, doktor olmayan birinin önerdiği hiçbir ilacı almam, bir daha sağlığımı tehlikeye atmam. Size de aynı şeyi tavsiye ederim. Bu tür ilaçların vücudunuza verdiği zararlar, tahmininizden çok daha fazla.
Yazarın Tüm Yazıları