Hepatide dikkat

Güncelleme Tarihi:

Hepatide dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2017 12:22

Hepatide dikkat

Haberin Devamı

MANİSA Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Engin Yıldırım, 28 Temmuz Hepatit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hepatidin ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini koruduğunu ve toplumun bu konuda bilgi sahibi olması gerektiğini ifade etti.

Manisa Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Engin Yıldırım, 28 Temmuz Hepatit Günü sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada, hepatit hakkında, çeşitleri ve bulaşma yolları konusunda bilgiler verdi. Hepatidin ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini koruduğunu ifade eden Yıldırım, hepatidin en basit anlamıyla bir akciğer iltihabı olduğunu ve pek çok nedene bağlı olarak insana bulaşabileceğini dile getirdi. Yıldırım "Viral hepatitlere sebep olan farklı hepatit virüs tipleri A, B, C, D ve E bulunmaktadır. Bunlardan hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açmaktadır. 2015 yılı rakamlarına göre dünyada yaklaşık 325 milyon kişinin kronik hepatit hastalığı olduğu saptanmıştır. Yılda 1.34 milyon insanın ise bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir" dedi. Halk Sağlığı İl Müdürü Yıldırım, Hepatit A'nın kötü hijyen koşullarından bulaşan bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, özelikle çocukluk çağlarda hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonunun, ileri yaşlarda daha ağır seyrettiğini ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açtığını ifade etti. Türkiye'de hijyen kurallarında artan uyum sebebiyle Hepatit A vakasında azalmaların yaşandığını ifade eden Yıldırım, "Ülkemizde hijyen kurallarına ve temizlik koşullarına uyum, temiz su kaynaklarına ulaşımın artışı, sosyo ekonomik koşullarla ilgili diğer göstergelerin iyileşmesi ve 2012 yılı sonu itibariyle başlayan hepatit A aşı uygulamaları sonucunda 2012 yılında 3 bin 624 olan vaka sayısı 2016 yılında 411'e kadar düştü. Halen ülkemizde çocuklara 18 ve 24'üncü aylarda, risk grubundaki kişilere de en az 6 ay ara ile 2 doz halinde sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz hepatit A aşısı uygulanmaktadır" dedi.

HEPATİT B VE C'NİN BULAŞMA YOLLARINI ANLATTI

Halk Sağlığı İl Müdürü Yıldırım, Hepatit B ve C virüslerinin uzun vadede karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanserine yol açabileceğinin altını çizerek, dünyada 257 milyon kişinin HBV ile 71 milyon kişinin ise HCV virüsünün enfekte olduğunun tahmin edildiğini vurguladı. Hepatit B ile C'nin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Yıldırım, "Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla, sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle, kullanılmış enjektör paylaşımıyla, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla, sterilize edilmemiş araçlarla dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla, Hepatit B ve C taşıyıcılarının aile içi temasıyla, anneden bebeğe doğumda ve sonrasında insana bulaşabilmektedir. Özellikle güvenli olmayan cinsel ilişki bulaşmakta en büyük etkendir" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARDA AŞI İLE VAKA SAYISI AZALDI

Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu hatırlatan Yıldırım yazılı açıklamasında, "Hepatit B aşısı güvenli ve etkili bir aşı olup 1998 yılında rutin çocukluk çağı aşı takvimine eklenmiştir. Özellikle son yıllarda aşılama hızlarının artmasıyla 1990 yılında 5 yaş altı 370 olan vaka sayısı, 2016 yılı itibariyle 11'e düşmüştür. Hepatit B aşısı ülkemizde bebeklere, ilk dozu doğumda, 2. ve 3. dozları ise 1 ve 6 aylıkken, risk grubundaki kişilere ise 0, 1 ve 6 ay takvimi ile 3 doz olarak ve ücretsiz uygulanmaktadır. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmamaktadır. Ancak kullanılmaya başlayan yeni ilaçlarla tedavide başarılı sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Aşı dışında hastalıktan korunmanın en etkili yolu bulaş yoluna ilişkin koruma önlemlerinin alınmasıdır" ifadelerine yer verdi.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

   

   

   

   

   

   

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!