Hem kendiniz hem çevre için kent bahçeleri

Dünkü yazımızda dünyanın çeşitli ülkelerinde yaygın ve etkin olan kent bahçelerinden bahsetmiştik.

Haberin Devamı

Kentlerde yaşayan insanların evlerinin küçük balkonlarında ya da teraslarında oluşturdukları bahçelerde sebze ve meyve yetiştirdiklerini anlatmaya çalışmış, konuyla ilgili örnekler vermiştik. Hatta Yeryüzü Derneği’nin bu bahçelerin Türkiye’de de yaygınlaşması için kendi çabalarıyla yürüttüğü bir çalışma olduğunu söylemiştik.
Evet, insanların kendi sebze ve meyvelerini yetiştirmesinin emin ellerden yiyecek temin etme dışında pek çok global yararı var. Şimdi kısaca bu yararlara değinelim...
Bir kere, bu bahçelere vereceğiniz gübreyi kendi atıklarınızdan yapabilir ve çöplerin daha geç dolmasını sağlayabilirsiniz. Oluşturacağınız küçücük bahçeyle iklime katkıda bulunabilir ve sizin gibi kent bahçesi oluşturanlarla birlikte kentinizin daha çok yağış almasını sağlayabilirsiniz.
Yetiştireceğiniz ürün size yettiği için dışarıdan ürün almayabilir ve böylece kente dışarıdan gelecek sebze meyvenin azalmasına neden olursunuz. Bu da nakliye yakıtlarından tasarrufu sağlar.
Yani, iklim değişikliğini azaltmak için çaba harcamış olursunuz. Yeşilliklerin çok olduğu bir kent oluşumunda payınız olur ve böylece çocuklarınızın daha rahat nefes almasını sağlamış olursunuz.
Özellikle yeni nesil çocukların ve gençlerin evlerin içine hapsolmuş yaşamlarını bir parça renklendirebilir, onların toprağa, meyveye ve sebzeye dokunmasını sağlayabilirsiniz. Toprakla uğraşmak sadece çocuklara ve gençlere değil, yaşlılara da iyi gelecektir.
Kısacası, şimdi kendi sebze ve meyvenizi üretmenin tam zamanı. Sebebiniz ne olursa olsun, inanın ki kent bahçesi oluşturmakla hem kendinize hem de çevreye iyilik yapmış olacaksınız.

Haberin Devamı

BALLI MEYVELİ EV DONDURMASI

Elmaları soyup çekirdeklerini ayıklayın ve tavla zarı formunda doğrayıp küçük bir tencereye aktarın. Kararmamaları için üzerlerine hemen limon suyu gezdirin. Muzları da soyup küp küp doğradıktan sonra aynı tencereye aktarın.
Üzerine balı gezdirip kısık ateşte, sık sık karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra da ocaktan alın. Biraz ılık hale gelmesini bekleyip mutfak robotuyla püre haline getirin ve soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, kremşanti ve sütü derin ve geniş bir kaba koyun. Mikserin yüksek devriyle en az 5 dakika, katılaşıncaya kadar çırpın.
Soğuyan meyve püresini kremşantinin üzerine aktarın. Kaşıkla karıştırıp düz ve kenarları yüksek bir naylon kalıba aktarın.
Üzerini düzeltip derin dondurucuda en az bir gece bekletin. Ertesi gün dondurma kaşığıyla alıp kuplara ya da dondurma kâselerine koyun ve varsa taze meyvelerle süsleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 adet orta boy elma
- 2 adet orta boy muz
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 5-6 yemek kaşığı süzme bal
- 1 paket toz kremşanti (75 gr x 2 adet)
- 1 su bardağı soğuk süt

Yazarın Tüm Yazıları