Hem kalp hem akıl

Güncelleme Tarihi:

Hem kalp hem akıl
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2017 05:10

Aynur’un yeni albümü tüm zamanların en iyileri arasına girebilir.

Haberin Devamı

Hem kalp hem akıl
Kürt müziğinin dünya çapında saygı gören sanatçısı Aynur’un, yine dünya çapında sevilen/sayılan müzisyenlerden Kayhan Kalhor, Cemil Qoçgıri ve Salman Gambarov ile birlikte yaptığı beş şarkılık ama 56 dakikayı aşan bir uzunluğa sahip albümü ‘Hawniyaz’, yalnızca Doğu ile Batı’nın değil, kalbin ve aklın da birleştirildiği muazzam bir çalışma. Aynur ve Kalhor’un yurtdışındaki bir festivalde tanışmaları, bunun ardından kurdukları sağlam dostluk, bu albümün yolunun açılmasına sebep olmuş. Beş şarkının beşi de kalp paralayacak cinsten. Beşi de, bildiğimiz bütün şarkı formlarını/formüllerini yerle bir ediyor. Yalnızca bu yılın değil, bütün zamanların en iyi şarkıları arasına girebilecek şarkılara imza atılmış. Kalplere yerleştirilecek ve hep orada tutulacak bir çalışma.

Haberin Devamı

Hem kalp hem akıl

Hawniyaz, Aynur (5 üzerinden 5 yıldız)

Kendi gibi olursa daha da büyür

Bertan Asllani, ‘Ben Lazım’da fişek gibi ve bu çizgide devam ederse, genç popçular arasında iyi bir yer kapması gayet mümkün.

Üsküp doğumlu genç şarkıcı Bertan Asllani, bir şarkıcı olarak değil de bir şarkı yazarı olarak dahil oldu müzik dünyamıza. En azından ilk yıllarında öyleydi. Girişi, piyasanın daralmaya başladığı zamanlara (2013) denk gelmesine rağmen, kendini kabul ettirebilmişti. Şarkılarını başta Demet Akalın, Gülben Ergen, Murat Dalkılıç olmak üzere, oldukça popüler isimler seslendirdi.

Ülkesi Makedonya’da oldukça popüler olan Asllani’nin, Türkiye’de (en azından henüz) yaygın bir bilinirliği/tanınırlığı yok. Ama olacak gibi görünüyor. ‘Pis Yedili’ ve ‘Göç Zamanı’ dizilerinde yakaladığı hayran grubunu, stüdyolardan dışarı çıkarak seslendirdiği/seslendireceği şarkılarla daha fazla etkileyecek, hayran sayısını katlayacak. Büyük ihtimalle böyle olacak.

Haberin Devamı

Hem genç, hem yakışıklı. Günümüz popunun (erkek şarkıcılarda) aradığı birinci unsur zaten bu. Şarkısı ‘Ben Lazım’ da fişek gibi ve devamı da bu çizgide/bu formda gelirse eğer, Asllani’nin, genç popçular arasında iyi bir yer kapması gayet mümkün.

Hem kalp hem akıl

Ben Lazım, Bertan Asllani (5 üzerinden 3 yıldız)

Bunlar da lazım mı?

Asllani’nin Gökhan Güneş ile birlikte yazdığı şarkı, ilk bakışta/dinleyişte (‘Seni Yerler’den başlayıp, ‘Şımarık’a varana kadar), Sezen Aksu’nun o 90’ları (özellikle de ortalarını) ateşe veren, ‘piyasa ama iyi piyasa’ şarkılarını anımsatıyor. Eksik olmasın Asllani de şarkıyı, Tarkan’ın yolunda ayak direyerek (kim diremiyor ki; yeni erkek şarkıcılarımızın büyük bir kısmında bariz bir Tarkan etkisi mevcut) seslendirdiğinden, bu benzerlik ve bağlar kolay kurulabiliyor.

Haberin Devamı

Ama sadece başlarda... Şarkı birkaç defa dinlendiğinde, Asllani’nin heyecan ve enerjisi dinleyene geçiyor ve Tarkan etkisi zayıflayarak kayboluyor, yerini genç şarkıcının bizzat kendisine bırakıyor.

Sezen Aksu dedik, Tarkan dedik... Minik bir iğne daha: Biraz da Sertab Erener etkisi. ‘Kendime Yeni Bir Ben Lazım’ ile ‘Ben Lazım’ ısrarında bulunmuştu zaten. Söz(cük)ler kimselerin tekelinde değildir ama kullanılan form da aynı olursa eğer, iş ‘kelebek etkisi’ni de aşıp, uçan dinozorlara kadar varabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!