Hem Avrupa Şampiyonası hem Olimpiyat

Güncelleme Tarihi:

Hem Avrupa Şampiyonası hem Olimpiyat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 11:23

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye'nin, hem 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı hem de 2020 Olimpiyatları'nı düzenleyecek güç ve donanıma sahip olduğunu söyledi.

Bakan Suat Kılıç, Türkiye'nin söz konusu iki etkinliğe de aday olduğunu hatırlatarak, iki etkinliği de önemli bulduklarını kaydetti.

Türkiye'nin spor alanında almadığı iki faaliyet kaldığını anımsatan Bakan Kılıç, “Bunlardan biri Avrupa Futbol Şampiyonası, diğeri yaz oyunları ve paralimpik oyunları. Baktığımız zaman Türkiye her türlü organizasyonun altına imzasını koydu. Bütün organizasyonları başarıyla geride bıraktık. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ve 2020 Olimpiyatları'nı yapabilecek güç ve donanımdayız” diye konuştu.

Bakan Kılıç, Türkiye'nin bu yıl Dünya Kadınlar Tenis Şampiyonası, Kısa Kulvar Dünya Yüzme Şampiyonası, Dünya Satranç Olimpiyatı dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası organizasyona evsahipliği yapacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Avrupa Futbol Şampiyonası yapabilecek güç ve donanımdayız. Olimpiyatları yapabilecek güç ve donanımdayız. Biz her ikisini de istiyoruz, ama aynı yıl olması dolayısıyla ülkemizde yapılamayacağını biliyoruz. Karar vermek ve sadeleştirmek için önümüzde günler olduğu kanaatindeyim. Her iki başvurunun arkasında ciddi fikirler ve düşüncelerimiz var. Dünya kamuoyu bunu biliyor. Olimpiyat ve futbol camiası da bunu biliyor. Yapacağımız hangi organizasyon olursa olsun, dünyanın barışına, evrensel dostluk ve kardeşlik iklimine en üst düzeyde katkıyı vererek, organizasyonun üstesinden geleceğiz.”

2020 Olimpiyatları'nın düzenlenmesi konusunda İstanbul, Tokyo ve Madrid'in adaylıklarının sürdüğünü ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:
“Biz İstanbul için yatırımlarımızı adeta olimpiyatlar İstanbul'a verilmiş gibi sürdürüyoruz. Sadece spor tesisleri anlamında değil, ulaşım ve konaklamaya yönelik olarak da İstanbul'u olimpiyatlara hazır hale getirme çabası içindeyiz. 2013 yılının Eylül ve Kasım aylarında bu konularda karar verilecek. Biz her ikisine yönelik hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Elbette biliyoruz ki bu organizasyonlardan birini Türkiye üstlenecek. Gönlümden ne geçtiğini söyleyip, elimizi zayıflatmak istemiyorum. Gönül arzu eder ki her ikisini de yapabilelim, ama biliyoruz ki bir tanesini yapacağız.”

Olimpiyat Stadı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, mevcut Olimpiyat Stadı'nın, 2020 Olimpiyatları için kullanılacak tesisler arasında olacağını Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) bildirdiklerini kaydetti.
Önlerindeki bir yıl içinde statta bakım ve onarım çalışmaları yapacaklarını anlatan Kılıç, şöyle konuştu:
“Olimpiyat Stadı'nı 2020 için kullanacağımız tesisler arasında saydık. Envantere kayıtlı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) de bunu deklare ettik. Bir ay sonra Olimpiyat Stadı'nın yeni görünümüne ilişkin proje görsellerini spor camiası ile paylaşacağız. Stat, betonarme gövdesi muhafaza edilmek kaydıyla tüm çatı ve kaplama sistemleri değiştirilerek, bambaşka, yepyeni, çok modern bir stat olacak. Bu alanda 2020'nin de yükünü çekecek ana yapılardan bir tanesi olacak. Önümüzdeki bir yıl içinde stada yönelik bakım, onarım ve yenileme çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz. Ödenek tablosunu buna göre öngördük.”

İstanbul'daki çalışmalar

Bakan Kılıç, 2020 Olimpiyatları için İstanbul'a yapılacak tesislerin hangi lokasyonlarda kurulacağını başvuru kitapçığında belirlediklerini söyledi.
Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstanbul'da tesislerin hangi lokasyonlarda kurulacağı adaylık başvuru kitapçığında şu anda mevcut. Burada öngörülen 25-30 dakikalık ulaşım kısıtlaması var. Yani olimpiyat köyü ile tesislere ulaşım sürelerinizin sınırlı bir zaman içerisinde trafiğe çok takılmadan sürdürülebilmesi lazım. Bu anlamda 3. Boğaz Köprüsü, Marmaray Projesi, metrobüs hatları İstanbul'daki yeni raylı ulaşım sistemleri, Haydarpaşa Tren İstasyonu'nun bakım ve onarıma alınmış olması ve boğazın altından Avrupa ile Asya'nın raylı sistem ve karayolu ulaşımıyla bağlanacak olması, yani tüpgeçit varlığı, tüm bunlar İstanbul'un olimpiyat lokasyonuna yönelik olarak ulaşım sorunlarını aşan bir kent olacağını gösteriyor.”

Olimpiyat köyünün oyunlardan sonra öğrenci yurdu olarak kullanılacağını belirten Kılıç, “Ulaşım sorunu olmayacağına göre önemli bir soru işareti kalıyor, o da şu, olimpiyat köyündeki yapılaşmanın sonrasında ne olarak kullanılacağı. İstanbul, Türkiye'nin en çok sayıda üniversite öğrencisini barındıran şehri. Olimpiyat köyünün tümü, yeni dönemde Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun erkek ve kız yüksek öğrenim öğrenci yurtları olarak hizmet verecek. Bunu çok önemli buluyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!