Hedef yükseldi dolar düştü

Güncelleme Tarihi:

Hedef yükseldi dolar düştü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2017 21:01

MERKEZ Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 ve 2018 yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı revize ederken, dalgalı bir seyir yaşanacağını belirttiği enflasyonda, dalgalanmalardan ziyade ana eğilime odaklandıklarını, görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceklerinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Çetinkaya, 2017 ve 2018 yıl sonu enflasyon tahminlerini 2017 Ocak Enflasyon Raporu’na göre sırasıyla 0.5 puan ve 0.4 puan yukarı yönlü güncellediklerini belirterek, enflasyonun 2017 yılı sonunda orta noktası yüzde 8.5 olmak üzere yüzde 7.3-9.7 aralığında, 2018 sonunda ise orta noktası yüzde 6.4 olmak üzere yüzde 4.6-8.2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etti. Çetinkaya’nın bu tahmini piyasanın yüzde 9.5-10 seviyelerinde olan yıl sonu beklentisine göre iyimser olunca dolar Türk Lirası karşısında değer kaybetti. Çetinkaya’nın konuşmasıyla beraber dolar 3.53 liraya kadar indi.

Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu’nun tanıtıldığı toplantıda, yakın dönemde risk iştahında gözlenen artışın maliyet kaynaklı baskıları bir miktar sınırlasa da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu sürdüreceğiz” dedi. Sıkı para politikası duruşunun katkısıyla önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün başlaması beklediğini belirten Çetinkaya “Bununla birlikte, enflasyonda kısa süre içinde gözlenen hızlı yükseliş fiyatlama davranışlarının yakından takip edilmesini gerektirmektedir” dedi. Yaptığı konuşmada para politikasının yukarı esnekliğini koruyarak riskleri sınırlayacak ve dengeleyebilecek şekilde olduğunu söyleyen Çetinkaya, para politikasında kayda değer sıkılaştırma yaptıklarını, bu sıkı duruşun devam edeceğini belirtti. Çetinkaya, enflasyonda dalgalanmalara erken tepki vermeyeceklerini, Nisan kararının da bu yaklaşımı ortaya koyduğunu söyledi ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bankanın elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği yönündeki mesajını yineledi.

Haberin Devamı

İKİNCİ YARI TEK HANE

Bu yıl için enflasyonda dalgalı seyir ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Çetinkaya, enflasyonun ikinci yarıda tek haneye gerileyeceğini düşündüklerini belirtti.

Raporda iktisadi faaliyet görünümündeki göreli iyileşmeye bağlı olarak yukarı yönlü güncellenen çıktı açığının 2017 yıl sonu tahminini 0.2 puan, 2017 ilk çeyrek enflasyonunun Ocak Enflasyon Raporu’nda verilen tahmine göre yüksek gerçekleşmesi ve enflasyon ana eğilimindeki yükselişim de yıl sonu enflasyonu tahminini 0.2 puan artırdığı belirtildi.

Haberin Devamı

Çetinkaya orta vadeli tahminler üretilirken, mali disiplinin korunacağı ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile vergilerde öngörülmeyen bir artış gerçekleşmeyeceğini varsaydıklarını söyleyerek, “Bu doğrultuda, 2016 yılındaki vergi artışlarının yıllık enflasyon üzerindeki etkisinin kademeli olarak ortadan kalkmasının enflasyondaki düşüşe destek vereceğini öngörüyoruz. Tahminler üretilirken vergi ayarlamalarının ve yönetilen/yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefini aşmayacağı ve otomatik fiyatlama mekanizmaları ile uyumlu olacağı bir görünüm varsayıyoruz” dedi.

Ocak ayı raporunda 57 dolar olarak varsayılan ham petrol fiyatı 2017 yılı ortalaması 55 dolar olarak güncellenirken, gıda enflasyonu varsayımı ise 2017 yıl sonu için yüzde 9 ve 2018 yıl sonu için yüzde 7 olarak korundu. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) yoğun kullanımının mevduat faizlerinde yukarı yönlü etki yarattığını söyleyen Çetinkaya, KGF’nin kredi büyümesine katkısının ise 5 puan ve üzerinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!