Hedef 100’üncü yılda 150 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Hedef 100’üncü yılda 150 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2016 16:56

Cumhuriyetin 100’üncü yılında, Türk çiftçisinin, 150 milyar dolar tarım ürünleri hasılasına ulaşmasını hedeflediklerini ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı (TZOB) Şemsi Bayraktar, “Bunun yanında da 40 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatını amaçlıyoruz. Ancak bu hedeflere tarımdaki yapısal sorunların aşılması ile ulaşılabilir” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada en önemli stratejik sektörler arasında tarımın olduğunu ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı (TZOB) Şemsi Bayraktar, çiftçilerin de bu sektörün en önemli oyuncuları olduğunu söyledi. Çiftçilerin gece gündüz çalışarak üretime devam ettiğine dikkat çeken Bayraktar, “Çiftçiler ülkemizin gıda güvencesini sağlıyor. Hedefe varabilmek için öncelikle tarım sektörünün ve bu sektörde çalışanların kıymeti bilinmelidir” dedi. Dünya Çiftçiler Günü için açıklamalarda bulunan Bayraktar, “Bugün 79 milyonluk ülke nüfusunu, 3 milyon sığınmacıyı, 41 milyon turisti besleyip, 16.8 milyar dolar ihracat yapan, uzun yıllardır devam eden yapısal sorunlara ve yüksek girdi maliyetlerine rağmen, 54.6 milyar dolarlık bir üretimi gerçekleştiren Türk çiftçisini, yürekten alkışlamak, teşekkür etmek gerekir” dedi. 

Haberin Devamı

EL ELE VERMELİYİZ
Tarımda yapısal sorunların hızla giderilmesi, yeterli tarımsal destek bütçesi sağlanması ve sulama yatırımlarına daha fazla önem verilmesi halinde; cumhuriyetin100’üncü yılında, Türk çiftçisinin, 150 milyar dolar tarım ürünleri hasılasına ulaşacağına dikkat çeken Bayraktar, “Türk çiftçisi, 85 milyonluk ülke nüfusunu, 50 milyon turisti besleyip, içinde bulunduğu bölgenin, Kafkasya’nın, Ortadoğu’nun, Orta Asya’nın, Kuzey Afrika’nın ve Doğu Avrupa’nın gıda açığını kapatacak ve 40 milyar dolar tarımsal ürün ihracatı yapacaktır. Biz Türk çiftçisi olarak bu hedefleri gerçekleştirecek kararlılıktayız. Türk tarımının çözüm bekleyen sorunları, sektörün tüm paydaşlarıyla el ele vererek, çiftçimiz, köylümüz, milletimiz ve ülkemiz için almamız gereken çok mesafe var. Ancak, bugün hepimizin gayretiyle ulaşılan noktaları, sağlanan başarıları da göz ardı etmemeliyiz” diye konuştu.

TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI
Tarım sektöründeki bazı problemlere de dikkat çeken Bayraktar, son 20 yılda 3 milyon hektar tarım alanının çeşitli sebeplerle kaybedildiğini söyledi. Bayraktar, “Bu sadece bizim sorunumuz da değil. Dünyada her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi tarım dışına çıkarılıyor. Böyle giderse, yakın bir gelecekte dünyayı yaşanmaz bir hale gelecek. Unutmayalım ki çok fazla tarım alanımız yok. Dünyanın sadece yüzde 10’u tarım alanı olarak kullanılıyor. Üretim artışı için elimizde tek argüman kaldı o da verimlilik. Bu kapsamda arazilerin daha fazla bölünmesinin önüne geçilmeli, toplulaştırılma çalışmalarıyla işletme büyüklükleri arttırılmalıdır. Halen 5 milyon hektar alanda yapılmış olan toplulaştırma çalışmaları yakın bir gelecekte 14 milyon hektara çıkarılmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

GİRDİLERDEKİ VERGİLER İNDİRİLMELİ
Çiftçilerin, yüksek maliyetlerle üretim yaptığını söyleyen Şemsi Bayraktar, “Mazot, gübre, yem, elektrik, tohum, ilaç gibi girdi fiyatlarının yüksekliği çiftçimizi zorluyor. Genel olarak girdilerdeki vergi yükü fazla. Hükümetimizin, KDV oranını gübrede yüzde 18’den, yemde yüzde 8’den yüzde 1’e indirmesi yerinde bir karar olmakla birlikte, çiftçimize tam olarak yansıtılmadı” diye konuştu. Çiftçilerin rakipleri olduğuna değinen Bayraktar, çiftçiler için en büyük desteklemenin, girdiler üzerindeki vergilerin en alt seviyelere indirilmesi, maliyetlerinin makul düzeylere çekilmesi olacağını söyledi.

NÜFUS KIRSALDA KALMALI
KIRSALIN gelirininin arttırılması gerektiğinin altını çizen Şemsi Bayraktar, “Çiftçimiz ancak bu yolla tarlada kalmaya devam eder. Genç nüfus eksikliği tarımda en önemli sorunlarımızdan biri haline geldi. Nüfusu kırsalda tutacak projeler yürürlüğe koymalı, kırsal kalkınmayı desteklemeli, başta gıda sanayi olmak üzere kırsalda tarımsal girdi kullanan işletmelerin kurulmasını teşvik etmeli, kırsal turizm geliştirilmeliyiz. Aile çiftçiliği bu açıdan çok önemlidir. Tarım Bakanlığımız da kırsalı kalkındırmak ve kırsalda genç nüfusu tutmak için önemli projeler yürütüyor. En son genç çiftçilere yönelik 30 bin liralık hibe programı çok yerinde bir proje olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

ÜRÜNLER DEĞERİNDE SATILAMIYOR
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü için yazılı açıklamada bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de şunları söyledi: “Bugünü biraz buruk kutluyoruz. Türkiye’de üreticinin büyük tüccarlar, ihracatçılar ve alışveriş merkezleri karşısında örgütsüz kaldı. Bu durumun da çiftçilerimizi mutsuz ediyor. Üreticilerimiz ürününü değerinden satamıyor. Girdi fiyatları her yıl enflasyonun çok üzerinde artıyor. Bu durum üreticinin gelir düzeyinin her geçen yıl biraz daha gerilemesine yol açıyor” dedi.

RAKAMLALARLA SON DURUM

61.3 milyar dolar
2015 yılında tarım sektöründe kullandırılına kredi miktarı

16.8 milyar dolar
Türk tarım sektörünün yaptığı ihracat

Haberin Devamı

40 milyar dolar
2023 yılında tarım ihracatından beklenen gelir

6 milyon
Türkiye’de tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!