Hedef 100 bin yeni istihdam! Hem enerji, hem kredi desteği geliyor

Güncelleme Tarihi:

Hedef 100 bin yeni istihdam Hem enerji, hem kredi desteği geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2017 20:08

Cazibe merkezi olarak belirlenen 23 il için iki yeni teşvik yolda. Bu illerde fabrikasını yapana kredi maliyet desteğinin yanı sıra enerji desteği de verilecek. Hükümet bu planla bu illerde 130 bin olan istihdamı 230 bine çıkarmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

DOĞU ve Güneydoğu’daki 23 ile daha önce cazibe merkezleri kurulması için verilenlere ilave olarak, iki yeni teşvik geliyor. Son KHK’da ana hatları belirlenecek yeni teşvik modeli, ardından çıkarılacak Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya geçecek. Bu illerde, kendi fabrikasını yapana kredi maliyet desteği verilecek. Kullanılan kredinin maliyetini devlet karşılayacak. 2009’dan beri uygulanmayan enerji desteği de yeni düzenlemede yer alacak. Enerji desteği, sektör sektör belirlenecek. İthalata bağımlılığı azaltacak sektörler öncelikli olacak. Hükümet, bu planla imalat sektöründe 130 bin olan istihdamı, 230 bine çıkarmayı hedefliyor.

İKİ YENİ TEŞVİK

Edinilen bilgiye göre, daha önce açıklanan teşviklerden beklenen sonuç elde edilemeyince, daha cazip hale getirilmek üzere yeni çalışma yapıldı. Yayınlanması beklenen son Kanun Hükmünde Kararname’deki yeni teşvikler, 23 ili kapsayacak. 6. bölge için verilen tüm teşviklere ilave olarak, kendi fabrikasını yapana kredi maliyet desteği verilecek. Kullanılan kredinin maliyetini devlet karşılayacak. Adı, yatırım finansman desteği olacak.
Daha önce fabrikada devlet tarafından işletme özel sektör olarak tartışılan modelden 1990’lı yıllardaki başarısız örnekleri nedeniyle vazgeçildi. Teşviklerde ikinci yenilik ise enerji kullanımında olacak. 2009 yılından beri verilmeyen enerji destekleri yeniden gündeme gelecek. Enerji destekleri il il, sektör sektör belirlenecek. İthalata bağımlılığı azaltacak üretime öncelik verilecek.

Haberin Devamı

Hükümet kaynakları, bu düzenlemede amacın imalat sanayine ciddi bir ilave sağlamak olduğunu belirterek, “Bunu yaparken, yeni teknoloji ile olursa daha fazla destek alacak. İthal ikamesi ürünler üretilirse, yani bölgeyi bir taraftan kalkındırırken, Türkiye’nin ihtiyaçlarının buradan karşılanması sağlanırsa, daha çok desteklenecek. Bu işin ekonomik boyutu çok önemli, ciddi istihdam öngörüyoruz. Bu proje tam anlamıyla gerçekleşirse, bu illerde imalat sanayindeki işgücü iki katına çıkacak. Şu anda 130 bin civarında imalat sanayindeki işgücü. En az 100 binin üstünde yeni istihdam hedefliyoruz. İmalat sanayindeki bir istihdam, hizmet sektöründe 2 istihdam oluşturuyor” dediler.

Haberin Devamı

YARARLANACAK İLLER

Program, 5 ayrı merkezde 23 ili kapsıyor. Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Van, Hakkari, Muş, Bitlis, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, mevcut cazibe merkezi teşviklerinin yanısıra, ilan edilecek yeni teşviklerden de yararlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!