Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Hedef 1 milyon mülk satışı

YABANCILARA 64 bin mülk satıldığı gerekçesiyle "Türkiye satılıyor" diyenlere Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’tan acı haber var.

Çünkü, Koç’un hedefi beş yılda 1 milyon mülk satışını gerçekleştirmek.

Geçen hafta turizm yörelerindeki mülk satışları için hükümetin İspanya örneğini incelettiği haberleri çıkınca Bakan Koç’la detayları konuştum.

İspanya örneği ilk kez üç ay önce Koç’un düşüncesi olarak ortaya çıkıyor.

Ancak, tam bu dönemde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da konuya ilgi duyuyor.

Bunu öğrenen Koç, kabine arkadaşına, "Bu işe birlikte baktıralım" diyor.

Böylece iki bakanlık konuyu birlikte mercek altına alıyor.

SATIŞLAR AB’YE DESTEK

Koç,
konuya açıklık getirirken tarihe başvurma gereği de duyuyor.

Türkiye’nin 1699’dan beri yaşamaya başladığı sermaye sorununu o günden bu yana çözemediğini söyleyen Koç, "Oysa elin adamı çayın taşı ile çayın kuşunu satarak sermaye oluşturuyor, biz ise bakıyoruz" diyor.

Kendisinden daha ulusalcı olunamayacağını savunan Koç, İspanya’nın 15 milyon mülk satışı gerçekleştirdiğini öğrendiğinde hayrete düşmüş.

"Üstelik adamlar bizim 100 bin Euro’ya satacağımız mülkü 200-300 bine satmış. Bazı mülkleri de dünya starlarına tanıtım amaçlı bedava vermişler" diyen Koç, bu satışların İspanya’nın Avrupa Birliği’ne girişini kolaylaştırdığını aktarıyor.

Bu işlemlerin İspanya’da sosyalist iktidarlar tarafından yapıldığının da altını çizerek CHP’ye göndermede bulunan Koç, "İspanya’da mülk alanın AB’ye karşı çıkması mümkün olur muydu?" sorusunu Türkiye gündemine getiriyor.

Türkiye’de mülk almış olan AB vatandaşlarının da durumlarından çok memnun olduğunu anlatan Koç, 5 yılda 1 milyon mülk satışını hedeflemiş görünüyor.

Ancak, "Hatta yılda 100 bin satış yapsak bile çok iyi iş olur" diyerek daha mütevazı bir rakama razı olduğunu da gösteriyor.

TURŞUSUNU MU KURACAĞIZ

Mülk satışları ile turizm gelirine ilaveten Türkiye’ye, yılda en az 10 milyar Euro’luk mülk satışı girişinin yapılabileceğine inandığını ortaya koyan Koç, yatak sayısının artırılması ve turizmin çeşitlendirilmesi konularında çok iddialı konuşuyor.

"Eylülden itibaren patır patır dökülecekler" diyor.

Koç, yüzlerce yeni turizm tahsisi yapacaklarını bu sözlerle açıklıyor.

Termal turizme yeni bölgeler ve yüz binlerce yatak kazandırmayı hedeflediklerini anlatan Koç, bunun için altı bölge oluşturduklarını söylüyor.

Bunların detaylarını anlatan Koç, Çeşme’nin 100 bin yatakla termal turizmin en önemli merkezi haline getirileceğinin işaretlerini veriyor.

"Bu koyların turşusunu mu kuracağız" dediği için çok eleştirilmesine rağmen, bu sözünü bize de aynen tekrarlayan Koç, "Ne yapacağız yani; bakın Bodrum’da 40 bin yatak var. Olması gereken 100 bin. Bu nasıl olacak?" diye soruyor.

Anlaşılan idareciliği çok iyi bildiğini söyleyen Koç’un bazı çevrelerle çatışması artarak sürecek.
Yazarın Tüm Yazıları