HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş

Güncelleme Tarihi:

HDPnin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2014 13:05

Halkların Demokratik Partisi (HDP), düzenlenen basın toplantısı ile cumhurbaşkanı adayını açıkladı. HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş oldu.

Haberin Devamı

Basın toplantısının düzenlendiği salonda Selahattin Demirtaş posterlerinin asılması adayın Demirtaş olacağını kesinleştirdi. Selahattin Demirtaş’ın ismini Gencay Gürsoy’un açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklanan Demirtaş açıklama yapıyor:

"Beni oy birliği ile aday gösterme kararı alan HDP’ye bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’de bu görevi yürütebilecek çok değerli binlerce arkadaşımız var. Bu çok büyük bir zenginliktir. Binlerce arkadaşımız benden çok daha fazla bu görevi layıkıyla yürütebilecek nitelikteydiler. Bugün bu görev benim omuzlarımda ama dostlarımın kardeşlerimizin ortak adayı olarak huzurlarınızdayım.

Biz kampanya süresince de göreceğiz ve göstereceğiz ki biz tek başımıza kişi olarak Çankaya’ya aday değiliz. Halk olarak ilk defa Çankaya’ya adayız. Ben yasal olarak bir kişiyi aday gösterme zorunluluğundan dolayı aday gösterilmiş kişiyim. Biz halkın içinden çıkmış insanlar değiliz halen halkın içindeyiz."

Haberin Devamı

SELAHATTİN DEMİRTAŞ KİMDİR?
Selahattin Demirtaş, 10 Nisan 1973'de Elazığ'ın Palu ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Selahattin Demirtaş, bir süre kardeşi Aygül Demirtaş ile birlikte serbest avukatlık yaptı.

Demirtaş, 2006 yılında (İHD) İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanlığı yaptı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Uluslararası Af Örgütünün Türkiye Şubesi yöneticiliklerinde bulundu. Demirtaş, TBMM 23. Dönem Diyarbakır Milletvekilliği ve 1 Şubat 2010'den itibaren BDP eş genel başkanlığı yaptı.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan olan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Hakkari'den aday oldu ve tekrar Milletvekili seçildi.

Demirtaş, BDP içinde doğan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 22 Haziran 2014'te yapılan olağanüstü kongresinde Figen Yüksekdağ ile birlikte eş başkanlığa seçildi.

İyi düzeyde Zazaca, orta düzeyde İngilizce ve Kürtçe bilen Selahattin Demirtaş, evli ve 2 çocuk babası.

KIZININ DOĞUMUNDA EŞİNİN YANINDA OLAMAMIŞTI

HDP tarafından bugün Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, siyasete 22 Temmuz 2007 Genel seçimlerinde bağımsız olarak 30 aday ile birlikte yarıştığı oy pusulasındaki yerini seçmenlere göstererek başlamıştı. 22 Temmuz’da seçim sonucunu parti binasında bekleyen Demirtaş, Diyarbakır’da öğretmenlik yapan eşi Başak Demirtaş’ın erken doğum nedeniyle Ankara’ya kaldırılması sırasında seçim çalışmaları nedeniyle kendisine eşlik edememişti. Selahattin Demirtaş, DTP il binasında 22 Temmuz gecesi hem Milletvekili seçildiğini, hem de ikinci kızı Dılda’nın doğum haberini birlikte almış ve daha sonra partide Grup Başkanvekilliği ve Eş Genel Başkanlık yapacağı Gültan Kışanak ile sevinç pozu vermişti.




BAKMADAN GEÇME!