"Hazırlıklar hepimizi etkiledi"

Güncelleme Tarihi:

Hazırlıklar hepimizi etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2013 19:07

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkan Yardımcısı ve Değerlendirme Komisyonu Başkanı Craig Reedie, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday kentlerden İstanbul'un hazırlık düzeyinden ve hevesinden etkilendiklerini söyledi.

IOC Değerlendirme Komisyonu'nun 24 Mart'tan beri İstanbul'da gerçekleştirdiği incelemeleri tamamlamasının ardından Beşiktaş'taki Four Seasons Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Reedie, İstanbul'da yoğun bir program dahilinde incelemelerde bulunduklarını kaydetti.

Reedie, “Hem Avrupa hem Asya yakasında incelemelerde bulunduk. Gerçekten de karşılaştığımız hazırlık düzeyi ve heves hepimizi etkiledi. Hepimiz gerçekten burada gördüklerimizden çok çok etkilendik” dedi.
Türk hükümetinin adaylığı desteklediğini de gördüklerini kaydeden Craig Reedie, “Zaten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, toplantılarımıza katıldı. Pek çok bakan, belediye başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi de toplantılarımıza katıldı. Dolayısıyla Türkiye'de bu adaylığın ne kadar desteklendiğini gördük. İş camiasının desteğini gördük. Dün gece Başbakan'ın düzenlediği yemek vardı. Bu desteğin boyutunu gördük” diye konuştu.
Daha önce olimpiyatlara katılmış sporcuların, paralimpik oyuncuların ve genç sporcuların gelip sunumlarda bulunduğunu anlatan Reedie, şöyle devam etti:

“Adaylık komitesinin bir parçası oldular. Sayın Uğur Erdener bizlere çok yardımcı oldu. Oyunların burada gerçekleşmesiyle ilgili heyecan olduğunu gördük. Spora büyük ilgi olduğunu gördük. Türkiye genelinde bütün bunları inceleme fırsatı bulduk. IOC adına İstanbul adaylık komitesinin bütün üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Çok çok iyi hazırlanmışlar.”

Süreçle ilgili bilgi veren IOC Başkan Yardımcısı Reedie, “2020 adaylığıyla ilgili rapor hazırlayacağız. Daha sonra paydaşlara göndereceğiz. Kamuoyuyla da paylaşılacak. IOC üyelerine gönderilecek. Lozan'da ön toplantı yapılacak. IOC üyeleri her türlü bilgiye bu rapor üzerinden ulaşacak. Oy verirken bu rapor üzerinden karar verecekler” ifadelerini kullandı.

“Mümkün olduğunca adil davranmaya çalışıyoruz”

Reedie, çalışmalar sırasında mümkün olduğunca adil davranmaya çalıştıklarını dile getirdi. Belirledikleri 14 tema dahilinde çalıştıklarını vurgulayan Craig Reedie, “Gelmeden önce bu temaları belirledik. O temalar için buradayız” şeklinde konuştu. Raporlarının sürecin önemli bir parçası olduğunu kaydeden Reedie, “Sonuçta karar IOC üyelerinin seçimine bağlı. Kararlarını belli seçimler dahilinde veriyorlar. Güzel süreçten geçildi. İyi seçim sürecinin olduğunu düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Felli: “Her tesisi görme fırsatı bulduk”

IOC Olimpiyat Oyunları İcra Direktörü Gilbert Felli ise değerlendirme sürecinde her tesisi görme imkanı bulduklarını belirtti. İstanbul'un adaylığı için ayrılan 19,2 milyar dolarlık bütçenin gerçekçi olup olmadığı ve aday şehirlerden Madrid'in buna göre daha az bütçeye sahip olması konusunda Gilbert Felli, şunları söyledi:

“20 yıldır IOC'de çalışıyorum. İki tane bütçeniz var. Biri organizasyon komitesinin bütçesi. Bir de yatırımla ilgili bütçe var. Yatırım bütçesi organizasyon komitesinin bütçesi gibi değil, şehrin ne harcayacağıyla ilgili bütçedir. Bütçe ile ilgili açıklamalar yapıldı. 19 milyarlık bütçe demir yolu, kara yolu, yeni İstanbul'un geliştirilmesi ve halihazırda yapılacak projeler için olacak. 2023 yılı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olacak. Zaten harcanacak paralar. Oyunlar yapılsın yapılmasın bu paraların çoğu harcanacak. Bunu Olimpiyat Oyunları'na bağlı değerlendirmiyoruz. İspanya ve Madrid'in bu parayı daha önceden altyapı için harcadığını düşünüyoruz. O yüzden harcamaları gerekmiyor.”
Felli, İstanbul'un altyapı çalışmalarıyla ilgili soruyu, “Buraya gelmemizin nedenlerinden biri altyapı. Projeyi anlamaya çalışıyoruz. Şu an itibariyle daha iyi anladık. Boğazda tren için düşünülen tünelin yanında kara yolu için ayrılan köprüyü ve tüneli daha iyi anlama fırsatımız oldu. Otobüsle şehir içinde seyahat ederek daha iyi değerlendirme yapabiliyoruz. Bir taraftan da projelerin hangileri başladı, bunu da değerlendirmiş olduk. Ev sahipliğini kazanacak olursa neler yapmaları gerekiyor, belirli projeleri ne zaman tamamlayacaklar, bununla ilgili daha net fikir sahibi olduk” şeklinde yanıtladı.

HASAN ARAT: "TÜRKİYE VE İSTANBUL BUNU HAK EDİYOR"

2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday olan İstanbul'da 24 Mart Pazar gününden itibaren incelemelerini sürdüren Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu, 4 günlük çalışmalarını bugün tamamladı. Yapılan basın toplantısı ile soruları yanıtlayan IOC Değerlendirme Komisyonu Başkanı Craig Reedie'nin açıklamalarının ardından İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, DHA'ya konuştu.
Hasan Arat, Türkiye ve İstanbul'un olimpiyatları düzenlemeyi hak ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Neticede ülkenizi ve şehrinizi temsil ediyorsunuz. Bundan dolayı mutluyum. Çünkü İstanbul ve Türkiye şu anda çok önemli bir konumda. Ben de böyle önemli bir konumda olan şehri temsil etmekten gurur duyuyorum. IOC Denetleme Komitesi üyeleri ile diğer şehirler hakkında bir konuşma yapmadım. Biz kendi işimize konsantre olduk. 14 tema üzerinde konuştuk. Türkiye bunu hak ediyor. Türkiye bu konuda ne yapacağını gösterdi. Türkiye ve İstanbul şu anda bu planın ortasında. O yüzden çok ikna edici oldu. Özellikle Sayın Bakanlarımızın yaptıkları açıklamalar bizi çok kuvvetlendirdi. Zaten açılışı Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül yaptı. Dün akşam Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile yemekte bir araya geldik. Biz, üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimize inanıyorum. Ancak önümüzde 4 aylık bir süre var. Son ana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yüzde vermeye şu anda gerek yok. Çalışmalarımızı yaptıktan sonra iyi netice alacağımıza inanıyorum."

Beşiktaş Kulübü'nün eski başkan adaylarından da olan Arat, yeni İnönü Stadı projesinin tanıtımını yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "İnönü Stadı'nın yeni projesi kabul edildiği için, sunum olarak verebildik. Bunu sunmaktan dolayı da mutluluk duydum. Stadın inşaatının hemen başlayacak olması komiteyi de oldukça memnun etti."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!