"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Hazır mısınız

Arife günleri benim için çok özeldir. Bayram öncesi heyecan ve hazırlıklar doruğa çıkar arife günleri.

Eksikler tamamlanır, ev temizliğinin son dokunuşları yapılır ama arife gününe bırakılmaz bayram temizliği. Herkesin fazlasıyla meşgul olduğu ve işten güçten başını kaldıramadığı şu günlerde bayramlar, aile fertlerinin bir araya gelmesinin ender vesilelerinden biri. Bu yüzden de kalabalık aile evlerinin geleni gideni çok olur. 1.gün mutlaka anneler babalar, onların anne babaları, 2.gün ikinci derece akrabalar, sonra eş, dost, komşu ziyaretleriÉ Bir de sülalenin bir ferdinde topluca yemek yenir mutlaka. Her ailenin bir çeşit yemek hazırladığı, ev sahibinin genellikle etli ana yemek, salata ve pilavı üstlendiği, çoluk çocuk, yaşlı genç herkesin buluşup hasret giderdiği ve birbirinin hayatından haberdar olduğu; muhabbetiyle kalpleri, çeşnileriyle karınları doyuran sülale yemekleriÉ Bu sıcak, samimi ortamlara vesile olduğu için iple çekiyorum bizim bayramları. Ve bu özel günleri sevdiklerinizle yaşayabileceğiniz güzel anlara çevirmenizi diliyorum.

Nohutlu erişteli pilav

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı pirinç

2 su bardağı erişte (ev yapımı ya da hazır olabilir)

1 su bardağı haşlanmış nohut

3 yemek kaşığı sıvı bitkisel margarin

3 su bardağı ılık et ya da tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Pirinci yıkayıp süzün. Diğer taraftan, sıvı margarini pilav tenceresinde kızdırıp üzerine erişteyi hemen aktardıktan sonra, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak rengi hafifçe kızarıncaya kadar kavurun. Süzdüğünüz pirinci üzerine ekleyip yine karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Ilık haldeki et ya da tavuk suyunu ilave edin. Haşlanmış nohudu da ekledikten sonra tuz ve karabiberi serpiştirip tekrar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını iyice kısıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Kapağını açmadan 15 dakika dinlendirin. Son olarak, pilavı aşağıdan yukarıya doğru yavaşça karıştırıp sıcak sıcak servise sunun.

Sakızlı irmikli muska tatlısı

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

1 parça damla sakızı (nohut büyüklüğünde) (ya da 2 çay kaşığı sakız reçeli)

1 su bardağı irmik

1 su bardağı tozşeker

3 su bardağı su

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı pudra şekeri

1 yemek kaşığı kakao

2 tatlı kaşığı tarçın

Damla sakızını havanda dövüp un haline getirin. İrmik, tozşeker, su ve dövülmüş damla sakızını orta boy bir tencereye aktarın. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp, soğuması için bekleyin. Yufkaları tezgahın üzerine üst üste serip iki eşit parça oluşturacak şekilde kesin. Bu parçaları keskin bir bıçakla keserek 4 parmak genişliğinde uzun şeritler oluşturun. Uçlarına hazırladığınız irmikli karışımdan birer yemek kaşığı kadar koyup yufkaları üçgen şeklinde katlayın. Yufkaların uçlarını suya batırarak yapıştırın. Sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırın. Hazırladığınız muska börekleri, kızgın yağda önlü arkalı kızartıp, kağıt havlu üzerine koyarak fazla yağını emdirin. Pudra şekeri, kakao ve toz tarçını bir kaseye aktarıp iyice karıştırın. Kızarttığınız börekleri henüz sıcak haldeyken servis tabağına yerleştirip, üzerine pudra şekerli karışımdan bolca serpiştirin. Ilık olarak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI