Hazır kıta Semra Özal

Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürlüğü’nden emekli foto muhabiri Selahattin Yılmaz, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın askeri kıtayı selamladığı sırada eşi Semra Özal’ın askeri kıtanın arkasından geçtiği ödüllü fotoğrafının hikayesini anlattı.

Haberin Devamı

Başkent’teki siyasi gelişmelerin yanı sıra Hocalı Katliamı, Irak Savaşı gibi pek çok zorlu noktada görev yapan foto muhabiri Selahattin Yılmaz, Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri’nde de uzun yılllar yönetici olarak çalıştı.
Çektiği fotoğraflar kadar editörlük yıllarında yaptığı seçimlerle de yakın tarihin önemli olaylarına tanıklık eden Selahattin Yılmaz’la kendi karelerini ve fotoğraf seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri konuştuk.
Yılmaz, ilk olarak akıllarda yer tutan ve kendisine ödül de getiren Cumhurbaşkanı Özal’ın askeri kıtayı selamladığı sırada eşi Semra Özal’ın askeri kıtanın arkasından geçtiği fotoğrafın hikayesini anlattı:

GÖZDEN KAÇIRMAMIŞSIN

“Semra Hanım çok aktif bir insandı, birebir siyasetin içindeydi, bir taraftan eleştirilse bile kamuoyunun bir kısmı tarafından da sempatiyle karşılanıyordu. Bu aslında atlatma bir fotoğraftır. Çünkü o fotoğraftaki olayı daha önce de yaşamıştım. Ama tam kareye oturtamadığım bir fotoğraftı, sürekli yanlarında birileri oluyordu. İstediğim bu değildi. Bir gün Özal, Ankara’dan İstanbul’a gidecekti. Etimesgut Askeri Havaalanı’na gittim. Etrafında özel kalem müdürü, koruma müdürü, yaveri veya bürokratlardan kimse yoktu. Özal, askeri kıtanın önünde, askeri kıtanın arkasında da Semra Hanım. İşte beklediğim fotoğraf buydu. Çekmeyi çok istediğim fotoğrafı çekmiştim. Ertesi gün ajans yayına verince bütün gazeteler birinci sayfasından kullanmışlardı. Fotoğraf yayınlandıktan sonra Özal beni gördüğünde tebrik edip ‘Gözden kaçırmamışsın’ demişti.”

Haberin Devamı

ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE ÇALIŞTI

Selahattin Yılmaz, ilk Körfez Savaşı, Azerbaycan’da Ermenilerin Karabağ’ı işgali ve Cezayir’deki İslami Selamet Cephesi’nin kazanmasından sonrası çıkan iç savaşa benzer olayları da yakından izledi. Yılmaz, yaşadığı bu bölgeleri şöyle anlattı:
“Irak, çok etkileyiciydi. Körfez Savaşı’nda Kara Harekatı başladıktan sonra Bağdat’taydım. Orada gerçekten ateş altında çalıştık. Çok zor ama bir foto muhabiri olarak inanılmaz bir tecrübeydi. Azerbaycan’da ise ayrı bir tirajede vardı. Ermeniler, Ruslar’ın 69. Zırhlı Birliği’nin desteğiyle Karabağ’ı işgal ettikleri gibi Azerbaycan’ın Akdam ve Fuzuli şehrini de işgal ettiler. Halâda işgal ettikleri bölgeden çıkmadılar. Ermenilerin Karabağ’da yaptıkları bu katliamı gözlerimle gördüm. Karabağ’dan kaçan binlerce Azeri Türküne işkence yapmışlardı, kaçmaktan ayak parmakları parçalanmış binlerce kadın ve çocuk gördüm. Tam bir vahşetti. Cezayir’de ise aşırı dinci İslami Selamet Cephesi seçimlerin ilk turunu kazanmış, ikinci seçimleri FİS iktidara gelmesin diye iptal edilmişti. Bu yüzden Cezayir’de iç savaş görüntüleri vardı. Her gün yüzlerce insan ölüyordu. Cezayir’de gösteriler yasaklanmıştı. Polis göstericilerin üzerine gerçek mermileri sıkıyorlardı. Ben göstericilerle birlikte hem kaçıyor, hem de fotoğraf çekiyordum, yanımda vurulanlar olmuştu.”

Haberin Devamı

SEÇMEK, ÇEKMEK KADAR ÖNEMLİDİR

Uzun yıllar yönetici olarak ta çalışan Yılmaz, fotoğraf çekimi ve seçimindeki dikkat edilmesi gerekenleride sohbetimizde şu cümlelerle aktardı:
“Foto Muhabiri, anlık karar verme ve gözlem yeteneği ile objenin ruhunu ve atmosferini kaydeden, kaydettiğini kamuoyuna ileten ve tarihe görsel arşiv bırakan kişidir. Fotoğrafla ilgili en önemli nokta doğru zamanda, doğru yerde ve çabuk karar verebilmektir. Fotoğrafın bir mesajı olmalı bence. Fotoğraf dilini iyi kullanmalı fotoğtrafçı kendi stilini oluşturmalı. Fotoğraflar tarihi belgelerdir. Önemli olayların öncesi ve sonrasıda önemlidir. İyi çekilen fotoğraflar kötü seçilirse bu büyük bir kayıptır. Çoğu kişi fotoğrafların seçimi sırasında hatalar yapar ve ayrıntıları atlar. Fotoğrafı çekmek kafar önemlidir içinden iyi olanı çekip çıkarabilmek.

Haberin Devamı

Selahattin Yılmaz Kimdir

1952 yılında Sivas’ta doğan Selahattin Yılmaz, öğrenci olaylarının çok yoğun olduğu 70’li yıllarda, bir taraftan Gazi Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Bölümü’nde okurken bir taraftan da Ankara Belediyesi basın bürosunda çalıştı. O dönemde Anadolu Ajansı’nın açmış olduğu sınavı kazanarak ajansta foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. Anadolu Ajansı’nda foto muhabirliği dışında uzun yıllar yönetici olarak da görev yaptı. Fotoğraf Haberleri Müdürü olarak emekli oldu. Birçok meslek kuruluşunu üyesi olan Selahattin Yılmaz’ın Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti’nden ödülleri bulunuyor. Bir kızı ve bir oğlu var çocuklarından da birer torun sahibi olan Selahattin Yılmaz, Bodrum’da yaşıyor.

Haberin Devamı

ANKARA’YA YAKLAŞIRKEN

Merhum Erdal İnönü, 1990 yılında SHP Genel Başkanı olduğu sırada çıktığı yurt gezisinden dönerken, Ankara yakınlarında mola verir. Kendisi ile aynı araçta olan Selahattin Yılmaz da yürüyerek ona eşlik ederken bir kaç kare de fotoğraf çeker.

FRANSIZ NEZAKETİ

Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde Fransa gezisini takip eden Selahattin Yılmaz’ın Cumhurbaşkanı Jaques Chirac’la çektiği fotoğraf akıllara kazınan kareler arasında yer alıyor. Chirac, Elyesse Sarayı’ndan uğurladığı sırada Çiller’in elini öper ve bu anı Yılmaz, fotoğraf karesine sığdırır.

Yazarın Tüm Yazıları