Hazar’ın bereketi

Azeri dostum Nigar’a “Sence Hazar neden göl değil de deniz olarak adlandırılıyor” diye sordum, “Suyundandır. Göl gibi tatlı değil, tuzludur Hazar’ın suyu.

Haberin Devamı

Balıkları da deniz balığı gibidir” dedi. Berj, farel, sudak, kütüm asetnin... Gerçekten de Hazar’da denizdeki kadar balık çeşidi var gibi. Öncelikle yağlı bir balık olan berjle başladık ziyafete. Berjin ardından gelen sudak için “bu tam bir diyet balığıdır, yağsızdır” deseler de bana bayağı yağlı ve lezzetli geldi. Kütüm balığını yerken biraz zorlandım açıkçası. Zira çok fazla ince kılçığı vardı. Hazar’ın ünlü havyarının menbağı olan devasa asetnin balığıyla tanışamasak da kırmızı havyarı elde ettikleri qızılbalığı ile tanıştık. Tüm bu lezzetleri tadarken Hazar’a şükretmemek ne mümkün. Hem aş hem iş olmuş insanına.

Gülüm’ün somonlu krep pastası

Krebi yapmak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Tuzu ekleyip tel çırpıcı ya da mikserin yüksek devriyle 1-2 dakika çırpın. Sıvıyağın 1 yemek kaşığı kadarını, ılık sütü ve suyu ekleyip unu ilave edin. Pürüzsüz ve ayran kıvamında bir hamur elde edinceye kadar, 2-3 dakika çırpın. Hamuru oda sıcaklığında yaklaşık 20-25 dakika dinlendirin.
Krep tavasını ya da küçük boy, 20 santim çapında bir teflon tavayı kalan 2 yemek kaşığı sıvıyağa batırdığınız kağıt mendille yağlayın. Tavayı orta ısılı ateşte kızdırıp krep hamurundan Türk kahvesi fincanıyla iki fincan ya da yarım su bardağı kadar alarak yakın mesafeden kızgın tavaya aktarın. Tavayı sallayarak krep hamurunu 15-20 santim büyüklüğüne getirin.
Altı pişen krebi çevirip diğer yüzünü de pişirin. Tavayı ara sıra yağa batırdığınız kağıt peçeteyle yağlayıp krepleri pişirin ve üst üste koyarak bir tabakta biriktirin. Bu pasta için ideal olan; 20 santim çapında 6-8 adet krep hazırlamaktır.
Diğer taraftan, süt kreması, labne peynir veya krem peyniri derin kaba koyup çatalla çırpın. İnce kıyılmış soğan ve dereotunu katıp tuz ve karabiberi serpin. Limon suyu ve zeytinyağını da ilave edip karıştırmaya devam edin. Varsa kapariyi katın.
Malzemeleri iyice karıştırıp bir kenarda bekletin. Somon füme dilimlerini tavla zarı formunda doğrayın. Kreplerden birini geniş ve düz bir servis tabağına koyun.
Hazırladığınız kremalı harcı bir spatula yardımıyla krebin üzerine sürün. Üzerine küp küp doğradığınız somonlardan 1-2 yemek kaşığı kadar serpiştirin. Üzerine ikinci krebi kapatıp tekrar krema ve somon yerleştirin. Kreplerin tümüne aynı işlemi uygulayıp pastanın üzerine somon dilimleri serpiştirin.
Buzdolabında en az 3-4 saat ya da 1 gece bekletin. Çıkarıp dilimleyerek servise sunun.  

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Haberin Devamı

* 6-7 dilim somon füme (yaklaşık 250-300 gr kadar)
Krep hamuru için;
* 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* 1 su bardağı ılık süt
* Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan su
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 su bardağı un
* 5 yemek kaşığı sıvıyağ
Peynirli harç için;
* 1 paket hazır süt kreması (200ml)
* 2 kutu labne peynir (200 gr x 2adet) (herhangi bir krem peynir de kullanabilirsiniz)
* 6 yemek kaşığı ince kıyılmış yeşil soğan
* 3 yemek kaşığı dereotu
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 adet limonun suyu
* varsa 1 yemek kaşığı kapari

Yazarın Tüm Yazıları