Hazar Denizi’nden ekşili balıklar

Çocukluk arkadaşlarım Selma, Aslı ve Gülnur’la gençliğimi de paylaşmıştım. Ne mutlu bize ki, bugün de orta yaşımızı birlikte yaşyoruz.

Haberin Devamı

Birlikte çıktığımız son yolculukta, teptiğimiz onca yolun ardından Hazar Denizi kıyısında lezzetli bir balıkçıdaydık. Şüphesiz bu sofrada bizi en çok mest eden, balığın eşlikçisi olan ekşi lezzetler oldu. Ekşinin balıkla raks ettiği sofrada iştahlarımız iyice kabardı. Bir yandan yeşil erikten yapılmış turşuyu çatır çatır yerken bir yandan da kaselerde gelen kızılcık ezmesini (kırmızı, püre gibi) anında tükettik. Tüm bu ekşiler yetmezmiş gibi balığın üzerine de Azeriler gibi nar şarabını (biraz sulu kıvamdaki nar ekşisi gibiydi) gezdirdik. Ekmeğe sürdüğümüz smetena (ekşi krema ki ben buna bayılıyorum) da cabası.
ÇocukluÄŸumdan beri merak ettiÄŸim bu hülyalı ve bereketli denizin, Hazar Denizi’nin lezzetli balıklarını da yarın anlatayım size, ne dersiniz?Â

Haberin Devamı

Sebzeli kremalı spagetti

Kırmızı ve yeşil biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın. Havucu kazıyıp yıkayın. Biberleri ve havucu kibrit çöpü formunda dilimleyin. Sarmısaklar ise pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin.
Sıvıyağı derin bir vok tavasında kızdırıp sarmısakları kızgın yağda ve orta ısılı ateşte 1 dakika kadar kavurun. Üzerine biberleri ve havucu ekleyip 7-8 dakika daha kavurun.
Soya sosunu katıp pulbiberi de ilave ettikten sonra karıştırarak 1-2 daha kavurmaya devam edin.
Krema ve yumurta sarısını bir kaseye aktarıp iyice çırptıktan sonra sebzelerin üzerine aktarın ve 2-3 dakika daha pişirin. Diri sebzelerin üzerine haşlanmış spagetti ya da noodle ilave edip kısık ateşte bütün malzemeleri birkaç dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Henüz sıcak haldeyken üzerine rendelenmiş peynir serpiştirin ve servise sunun.

Malzeme listesi

* Yarım paket spagetti (250 gr noodle da kullanabilirsiniz)
* 2 adet kırmızı uzun dolmalık biber
* 2 adet yeşil çarliston biber
* 1 adet ince uzun havuç
* 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
* 3 diş sarmısak
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 3 yemek kaşığı soya sosu
* 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)
* 2 adet yumurtanın sarısı 
* 1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar

Yazarın Tüm Yazıları