Hayvanların kaderini belirleyen adam

Onun için hayvanların kaderini belirleyen adam demek yanlış olmaz.

O, 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu’nu hazırlayan bürokrat. Malatya’da çobanlık yaptığı zamanlarda başlamış hayvanlarla dostluğu. Şimdi Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü. Japon hükümetinin Monbusho bursunu kazanarak Kyoto Üniversitesi’nde uzun yıllar çalışan M. Kemal Yalınkılıç, 2004’te hazırladığı yasa için "Hazırlarken doktora tezim kadar çok çalıştım" diyor. Prof. Yalınkılıç’ı makamında ziyaret ettiğimizde trafik kazası geçirdikten sonra tedavi edilen Arkadaş ismini verdiği sokak köpeği de yanındaydı. Onun sahiplenilmesini istiyor. Deniz BİLİROĞLU

AB ÜLKELERİNDE NE VARSA BENİM ÜLKEMDE DE O OLMALIYDI

Cumhuriyet kurulduktan sonra ilk defa böyle bir kanun çıktı. Son 4.5 yılı hayvan hakları konusunda bir milat olarak görüyorum. Hayvan hakları genelde Çevre Bakanlığı’nın bir dairesi olarak yürüyordu. O zamana kadar Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu vardı, 1980’li yıllara ait. AB’ye uyumlu, dünya ölçeğinde, Türkiye’yi rahatlatacak yasal bir altyapımız yoktu. Türkiye’nin şartlarını ve çıkarlarını göz önünde tutacak bir yaklaşımla altyapıyı oluşturdum. Hayvan hakları ev ya da sokaktaki hayvanla sınırlı değildir. Bu ülkenin toprağı, havası, suyu temiz olduğu sürece, hayvanları da yaşama haklarını sonuna kadar kullanır. Ancak bunun sistematik olarak yürütülmesi lazım. Ben ekibimle birlikte tartışmalardan uzak durarak çözüm üretmeye çalıştım. Avcı dernekleri bir tarafta, doğa koruma dernekleri diğer tarafta, bütün uç noktalar bizde. Belli bir noktada buluşturmak suretiyle kanunumuzu çıkardık.

HİÇ OLMAZSA ELEŞTİRİLECEK BİR YASAMIZ VAR ARTIK

Hiç olmazsa eleştirilecek bir yasamız var artık. Biz iyiyi yaptık ondan sonra mükemmele doğru değişiklikler birbirini takip edecek. Türkiye’de bazı şeyleri yapmak kolay değil artık. Cezası var. Yaban hayatında büyük bir aşama kaydettik. 1 Temmuz 2004 Hayvanları Koruma Kanunu güzel bir kanun oldu, eksikleriyle beraber. Türkiye’de sorun, sistem sorunu. Bu ülkede havayı bile şikayet edebilirsiniz. Ancak herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Bir de uygulamayı görmeden çok aceleci davrananlar var. Ben Ankara’dan Bitlis’i nasıl yöneteyim! Bitlis’in kendi valisi, belediye başkanları var. Her ay il hayvan koruma kurulları toplanır. O şehirde neler varsa onları sunarlar. 69 ilde kurullar çalışıyor. Biz şimdi sistemin işleyip işlemediğini 6 ay sonra göreceğiz. Öncelikle mevzuatı biliyor muyuz, kanunu bilen kaç tane STK mensubu var buna bakmamız lazım. Belediyeler de yol, köprü, asfalt yapmak kadar bu işi önemli görürlerse başarıya ulaşma şansımız var. Lütfen bu yasal değişiklikleri içselleştirin. Kanunlar ve yönetmelikler her şey değildir. Bazı belediyeler bu işi ön planda tutuyorlar, yatırım yapıyorlar. Diğer belediyeler hayvanları getirip oralara bırakıyorlar. Ne kadar denetlesek de bazı noktaları denetleme şansımız olmuyor. Gecenin bir saatinde araçlar yola çıkıyorlar. Böyle bir durumda hayvanseverler İl Çevre Orman Müdürlükleri’ne telefonla durumu bildirsinler.

DERNEKLERİN İŞİ ŞİKAYET BAĞIRMA, ÇAĞIRMA

Katkı sağladıkları, çözüm ürettikleri sürece hayvanseverlerle birlikte çalışmak istiyoruz. Hayvan dostlarının, derneklerin en güzel yaptıkları iş şikayet etmek, bağırmak, çağırmak. Köpekleri sahiplenmek bireysel bir faaliyet, biz bunu yine alkışlıyoruz, olması lazım ancak çözümü devlet yapacak. Hadi gelin beraber çalışalım, dedik. Şu anda gururla söylüyorum, 1 Temmuz 2003 Kara Avcılığı Kanunu milattır. Kurtarma merkezleri kurduk. Nereden bir ihbar gelse anında intikal ediliyor ve gereken yapılıyor. Eğitimle ilgili yapacağımız çok şey var. Sivil toplum kuruluşlarına da iş düşüyor. Sürece STK’ları dahil eden, belediye başkanını sorumlu kılan, halka hesap veren bir sistem öngördük. Belediye başkanları insanı da hayvanı da düşünecek. Yasada bakanlığı koordinatör durumuna getirdik, İl Hayvan Koruma Kurulları’nın yükümlülüklerini ve belediyelerin yükümlülüklerini ayırdık. Hayvan sahiplerinin de sorumlulukları var.

YERİNE GETİRMEYEN HAYVANAT BAHÇESİ KAPANIR

Hayvanat bahçelerinde hayvanların tutsak halde barındırıldığı yerler var. 12 Ağustos 2007’de yayınlanan yönetmeliğimize göre evcil ve yaban hayvanlarının doğal ortamdaki yaşam şartları hayvanat bahçelerinde azami düzeyde sağlanacak. Bunlar yerine getirilmezse kapanır. Büyükşehir’in hayvanat bahçesi bile bu şartları yerine getirmezse yönetmelik gereğince kapanır.

TANRI’NIN TORPİL GEÇTİĞİ BİR ÜLKEYİZ

Biyolojik çeşitlilik ve endemik türler açısından Tanrı’nın torpil geçtiği bir ülkeyiz. Hayvan hakları yasası, alabalık türlerinin, dağda yaşayan ayının yaşam hakkını da içeriyor. Uluslararası sözleşmelere imza koymamız gerekiyor, bu işi artık deplasmanda yapmamız lazım. Biz ev ve süs hayvanı, sokak hayvanı, yaban hayvanı, tarımsal amaçlı üretilen hayvanlarla ilgili iki tane kanun çıkardık. AB mevzuatını, uluslararası sözleşmeleri, ülkemizin gerçeklerini, imkanlarımızı koyduk kanuna.

Hera, Hollanda çoban köpeği kırması. Dişi ve 8 aylık. Siyah ve kahverengi dalgalı tüyleri var. 23 Ekim’de İstanbul’da, Caddebostan sahilinde boyun tasmasından kurtulup kaçtı. Hera’yı görenler, nerede olduğunu bilenler lütfen sahibi Turgut Aktar’a haber versin. Tel: (532) 231 92 81.

Ankara kedisi baba ile tekir anneden doğan bu 5 dişi ve 2 erkek yavru, kendilerine acilen yuva arıyor. Doğum tarihleri 18 Ağustos. Parazit aşıları yapıldı. Tel: (532) 256 46 64.

Çok tatlı bir kedi buldum ama evimde zaten çok fazla kedi olduğu için sahiplendirmek zorundayım. Ne yazık ki bir gözü darbe almış. Ama ileride daha da iyi olacağı söylendi. Şu anda 2 buçuk aylık ve dişi. Onu evinize almak ister misiniz? Seyhan Duru Tel: (216) 410 40 57

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonları

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonları oldukça sık karşılaştığımız sağlık sorunlarından birisi. Genellikle başlangıç safhasındayken ilk dikkat çeken belirtisi, köpeğin tuvalet ihtiyacı için daha sık dışarı çıkmayı istemesi. Diğer belirtiler ise şöyle:

İdrar yaparken zorlanma ve ağrı belirtisi gösterme

İdrarda kan görülmesi

İdrarın farklı veya daha kötü kokması

İdrar kaçırma veya uygun olmayan yerlere idrar yapma

Karın bölgesinde hassasiyet, ağrı belirtisi ve özellikle idrar kesesine yakın yerleri elletmek istememesi

Ateş ve halsizlik gibi genel enfeksiyon belirtileri

Yukarıda görülen belirtiler, idrar yolu tıkanmalarında ve idrar yolu taşlarında da görülebilir. Ancak veteriner hekiminiz yapacağı muayenelerle ayırıcı tanıyı kolaylıkla yapacaktır.

Dişi köpeklerde idrar kanalı (üretra) erkek köpeklere göre daha geniş çapta ve daha kısa boydadır. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarına erkek köpeklerden daha sık yakalanırlar. Kısırlaştırılmayan erkek köpeklerde kısırlaştırılanlara göre idrar yolu enfeksiyonları daha çok görülür. Bilimsel araştırmalar, yaşlı köpeklerde görülme oranının genç köpeklere göre daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Köpeğinizi bu hastalıklardan korumak için daima taze ve temiz içme suyu tüketmesini sağlayın. İdrar tutma ve uzun süre tuvalet yapmama durumunda idrar kesesinde bekleyen idrarda bulunan bakteri sayısında artışlar ve buna bağlı olarak da enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle sık sık tuvalet ihtiyacını giderme imkanı tanıyın ve onu yeterince sık dışarı çıkarın. Günde en az iki kez tuvalete ve yürüyüşe çıkarılması önemli.

Uzun süre tedavi edilmeyen enfeksiyonlarda, enfeksiyon etkenleri idrar kanalını ve idrar kesesini geçerek böbreklere doğru ilerleyebilir. Bu da çok daha ciddi hastalıklara sebep olabilir. Köpeğinizde idrar yapma alışkanlığı ve idrarın yapısı ile ilgili değişiklikler tespit ettiğinizde mutlaka vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurun.
Yazarın Tüm Yazıları