Hayvanlara çifte standart

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlara  çifte standart
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 16:49

Antalya’da son zamanlarda hayvanlara yapılan işkence haberlerinin artması tepkileri de beraberinde getiriyor. Vakalara ve faillerin para cezasıyla serbest bırakılmasına tepki gösteren hayvan hakları savunucuları yasada acilen değişiklik yapılmasını istiyor.

Haberin Devamı

SOKAK hayvanlarına yapılan işkenceler sonrası, faillere verilen idari para cezaları 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu yeniden gündeme getirdi. Antalya’da son zamanlarda yaşanan acı olaylardan biri ağustos ayında aracıyla köpeği ezen araç şoförünün olay yerinden kaçmasıydı. Ardından 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Koruma Günü’nde bir bahçe duvarına çivilenmiş olan 3 sokak köpeği ölü halde bulundu. 8 Ekim’de bir çocuk parkında köpeğe tecavüz ettiği gerekçesiyle bir şahıs gözaltına alındı. Birkaç gün önce de Manavgat İlçesi’nde bir sokak köpeği, av tüfeğiyle vurularak öldürüldü. Bu vakaların yaşanmasının önüne geçilememesini yasadaki cezai yaptırımların eksikliğine bağlayan hayvan hakları savunucuları, “Evcil hayvana zarar veren hapis cezası alırken, sokak hayvanına şiddete sadece idari para cezası veriliyor” diyerek sahipli ve sahipsiz hayvanlara uygulanan çifte standarda dikkati çekti

Haberin Devamı

Hayvanlara  çifte standart

YASAL DEĞİŞİKLİK TALEBİ
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, sahipli hayvanların kanun karşısında ‘mal’ olarak görülmesi nedeniyle uygulanan cezalarda farklılığın oluştuğunu söyledi. Hayvana şiddetin mala zarar gelmesi kadar önemli görülmediği bu yasanın değişmesi gerektiğini ifade eden Saygılı, “Hayvana sahipli ve sahipsiz diye ayrım yapılması şiddet vakalarıyla mücadelenin önünde önemli bir engel. Sahipsiz bir hayvana şiddet uygulayan kişinin idari para cezası ile kurtulabilmesi caydırıcılığı azaltıyor. Bu konuda bizim, hayvan hakları derneklerinin ve hayvan severlerin yasa değişikliği taleplerine kulak verilsin” dedi.

HAYVANLARA YARDIM GÖREVİ
Sahipsiz ve bakıma muhtaç hayvanlara yardımcı olmak, tedavi etmek ve onlara yuva bulana kadar barınabilecekleri bir bakim evi sunmak amacıyla kurulan Antalya Can Dostları Koruma ve Sahiplendirme Derneği’nin başkanı Arife Yanık, “Hayvanlara yönelik her türlü şiddet cezalandırılmalı. Kanun değiştirilip caydırıcılığının arttırması için çalışma yapılmalı. Ancak bu konuda hazırlanan yeni yasa okul, park, hastane, sağlık ocağı ve cami olan mahallelerde hayvan barındırılmamasını öngörüyor. Bütün mahallelerimizde bunla olduğu için hayvanlar dağlara atılacak ve orada açlıktan ölecekler. Mevcut yasa, tasarı halinde olan bu yasayla yer değiştirecekse gelmesin” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hayvanlara  çifte standart

EVCİL HAYVANA ŞİDDETE HAPİS
5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’nda, hayvanları koruma konusunda kısıtlı bir işleve sahip olduğu gerekçesiyle değişiklik isteniyor. Bu kanuna göre sahipli bir hayvana şiddet uygulayan kişiye idari para cezası veriliyor. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) sahipli hayvanlara yapılan şiddeti düzenleyen maddesi ise, 6 ay ila 3 yıl arası hapis cezasını öngörüyor. Sahipli hayvanın öldürülmesi ya da yaralanmasıyla ilgili ‘Mala zarar verme’ başlığı altında yer alan yasa maddesinde, “Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır. Öldürülen/yaralanan hayvanın sahipli olması gerekir” ifadeleri yer alıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!