Hayvana tecavüz hastalık mı

Güncelleme Tarihi:

Hayvana tecavüz hastalık mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2014 14:47

Kağıthane'de bir köpeğin yarım saat boyunca, bir adam tarafından tecavüze uğraması hem hayvanseverleri hem de bölgede yaşayan mahalleliyi ayağa kaldırdı. Radikal'den Serkan Ocak'ın haberi üzerine sosyal medyada da olay tüm gün konuşuldu. Kamera görüntülerinde açıkça görünen tecavüzün ardından Psikiyatrist. Doç. Dr. Burhanettin Kaya ve Veteriner Psikoloji Uzmanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, cinsel şiddete maruz kalan hayvanın psikolojisini Hürriyet Dünyası'na yorumladı.

Haberin Devamı

"HAYVANLARA HER ZAMAN EZİYET EDİYORUZ"

Hayvana tecavüz hastalık mı
Doç. Dr. Kaya olayın farklı boyutlarda incelenebileceğini söyledi, "Birincisi hayvan hakları açısından ele alabiliriz. Ne yazık ki ülkemizde hayvanlar çok çeşitli şekillerde şiddete maruz kalıyorlar. Zehirliyoruz, taş atıyoruz, yaşam alanlarını yok ediyoruz. Diğer açıdan bakarsak böyle bir olguda doğrudan kişinin psikolojisinden kaynaklanan bir sorunmuş gibi görmek doğru değil.

"KIRSAL KESİMDE KÜLTÜREL OLARAK HAYVANLA İLİŞKİ VAR"

Anadolu'da kültürel olarak ilk cinsel deneyimlerde maalesef, eşekler, atlar gibi hayvanlar kullanılıyor. Bunun kültürün de bir yansıması olduğunu unutmamak lazım. Peki, neden bu kültür var. Eğer cinsellik bir yerde tabu olursa, kadın erkek yakınlaşması suç olarak görülür, ahlaksızlık, namussuzluk olarak görülürse, kişiler bu tür yollar kullanabiliyor. Bunu teşvik eden bir kültür var. Mesela son çıkan ve şiddeti önleyen yasa da şiddeti önlemekten öte sanki cinsel bütün eğilimleri yasaklamıştır. Flörtü bile yasaklayan bir yasa. İnsanların cinsel yakınlaşmasına bu kadar olumsuz yaklaşırsanız, insanlar da cinsel içgüdülerini hayvanlar üzerinde kullanabilir.

Haberin Devamı

"ZOOFİLİ OLMASI İÇİN SADECE HAYVANLARDAN HAZ DUYMASI GEREKİYOR"

Hayvana tecavüz hastalık mı
Ancak bunun dışında zoofili diye bir hastalık da var ama bu tür olgulara çok nadir rastlanır. Zoofili hastaları için sadece hayvanlar cinsel haz veren nesnelerdir, başka hiçbir şeyden cinsel haz duymazlar.
Bu olguda muayene etmediğimiz bir hasta hakkında yorum yapmak etik değildir, muayene ettiğimiz bir hasta hakkında yorum yapmaksa daha da etik değildir. Çünkü o zaman hasta-doktor mahremiyetini açığa vurmak olur. Burada asıl sorulması gereken soru insanlar ne oluyor da böyle bir cinsel sapma gerçekleştiriyorlar. Bunu burada aramak lazım. Yani cinselliğin Türkiye'deki algılanışı ile ilgili.

Haberin Devamı

"HAYVANLA YAPMASINLAR DA İNSANA MI SALDIRSINLAR" YAKLAŞIMI

Veteriner Psikoloji Uzmanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, hayvanlara cinsel şiddetin Türkiye'de sanıldığından çok daha fazla olduğunu hatta bazı yöneticilerin vaktiyle "Ne yapsınlar, bunu yapmasın da insanlara mı saldırsın" gibi yaklaşımlar göstererek olayı hoş görmeye teşvik ettiğini ancak bunun ne hayvan hakları ne de başka bir açıdan hoş görmenin mümkün olmayacağını söyledi.

HAYVANDA NAMUS KAVRAMI YOK AMA KORKAR YA DA SALDIRGANLAŞIR

Hayvana tecavüz hastalık mı
Prof. Dr. Dodurka hayvanlarda şiddetin etkisini ve nasıl algıladığını şöyle açıkladı: Hayvanın algılaması insan gibi değil. Namus ya da ahlak kavramı yok ama bir işkence bir zarar görme, fiziksel zarar görme durumu söz konusu olduğu için insanlardan korkar, kaçar, güveni kırılır. Ama bu tepkiler hayvana göre değişir bazen korku saldırganlığı dediğimiz bir tür vardır. Buna da yol açabilir. Ya da bunalım anksiyete dediğimiz sorunlara da yol açabilir."

Haberin Devamı

"HAYVANLAR DA İNTİHARA BENZER HAREKETLERDE BULUNABİLİR"

Hayvanlarda cinsel şiddetle fiziksel şiddetin yarattığı travmanın farklı etkileri olmadığını belirten Dodurka, "Tecavüze uğrayan hayvanın tavırlarında çok spesifik değişimler olmaz ama bir veteriner hekim muayeneyle vücuttaki değişimlerden, cinsel organındaki tahribattan bunu anlayabilir. Ayrıca hayvanlar sürekli olarak insanlar tarafından fiziksel ıstıraplara maruz bırakılıyor. Ağır psikolojik travmalarda hayvanlarda yemeden içmeden kesiliyor ya da kendi başına gelecek tehlikeleri umursamadan tehlikenin üzerine gitmeye devam ediyor. Bunları düpedüz intihar olarak yorumlayamasak da hayvanın yaşamdan uzaklaştığına dair gözlemler."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!