Hayvan ithalatında vergiler ‘sıfırlandı’

Güncelleme Tarihi:

Hayvan ithalatında vergiler ‘sıfırlandı’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2014 11:47

BOSNA Hersek’ten yaşanan sel felaketi sonrası söz konusu ülkeye destek olmak amacıyla bu ülkeden yapılacak hayvan ithalatında gümrük vergilerini sıfırladı. Ancak bu karar piyasayı karıştırdı. Sektör temsilcileri kararın hayvancılık sektörüne büyük zarar vereceğini söyledi.

Haberin Devamı

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünce kullanılmak üzere sığır eti ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında karar alındı. Mayıs ayında Bosna Hersek’te yaşanan sel felaketi nedeniyle söz konusu ülkeye ekonomik destek sağlamak amacıyla Bosna Hersek

Hayvan ithalatında vergiler ‘sıfırlandı’
menşeli ürünlerin ithal edilebilmesi için uygulanacak gümrük vergileri sıfıra indirildi. Bu ülke dışında yapılacak et ithalatı konusunda gümrük vergilerinde bir değişiklik olmayacağı belirtilen Resmi Gazetede yapılan açıklamada, 15 bin ton taze, soğutulmuş ya da dondurulmuş büyükbaş hayvan eti ithalatı için sıfır gümrük uygulanacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

Hayvan ithalatında vergiler ‘sıfırlandı’
İTHAL ET BASKISI

PİYASAYI ETKİLEMEZ
Bosna Hersek ekonomisine destek amacıyla yapılan uygulama çerçevesinde 15 bin ton karkas etin ithal edileceği öğrenilirken, sektör temsilcileri büyükbaş hayvanların ortalama 300 kilogram olduğu düşünüldüğünde bu sayının 45 bin büyükbaş hayvana denk geldiğini söyledi. Türkiye için bu rakamın toplam hayvan üretimi içinde yüzde 1.5 seviyelerinde olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, “Bu rakam Türkiye’deki piyasaları pek fazla etkilemez. Ancak Bosna Hersek’te 225 bin büyükbaş hayvan var olduğu düşünüldüğünde bu rakam söz konusu ülke için çok şey ifade ediyor. Yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye piyasasına göre söz konusu ithalatın tutarı 280 milyon TL seviyesinde” dedi.

Hayvan ithalatında vergiler ‘sıfırlandı’

Hayvan ithalatında vergiler ‘sıfırlandı’
RAMAZAN ÖNCESİ ET KRİZİ

GÖZ DAĞI VERDİLER
Uzun süredir devam eden ithalat dedikodularının doğru çıktığını dile getiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin şunları söyledi: “Türkiye’nin hayvan ithal etmeye ihtiyacı yok. Bu ekonomik destek başka türlü verilebilirdi. İthalatın önünün açılmaması lazım. Ette uygulanan doğru politikalar boşa gitmiş olacak. Et lobileri dediğimiz fiyatları yükseltmek isteyen güçlere katkı sağlayacak bir karar. Ulusal çıkarlarımıza uygun değil. Arkası gelmemesi lazım. Üretmeden kazanan kesim rant sağlayacak.” Alınan kararla et lobilerine bir anlamda göz dağı da verildiğinin altını çizen Yetkin, “Ancak onlara göz dağı verecekler diye üreticiyi bitiriyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Hayvan ithalatında vergiler ‘sıfırlandı’
TOPTANCILAR VE BESİCİLER ZAM İÇİN PİYASAYA ET VERMİYOR

ET, SÜT KURUMU GEREKSİZ
Alınan kararın et fiyatlarında en ufak bir düşüşe neden olmayacağını dile getiren Türkiye Kırmızı Et üreticileri Merkez Birliği Bülent Tunç, “2010’da yapıldı ithalat ancak en ufak bir yararı olmadı. Üretici büyük zarar görmüştü” dedi. Et, Süt Kurumu’nun yanlış politikalar uyguladığını iddia edne Tunç, “Et Süt Kurumu çok gereksiz bir kurum. 30 yıl önce yazılan kanunlarla faaliyet gösteriyor. Yanlış politikalarının cezasını üretiye çektiriylar” dedi. Şu anda Türkiye’de karkas et fiyatının 18.5 lira civarında olduğunu söyleyen Tunç, “Bosna Hersek’ten 12 liraya et getirecekler ancak fiyatlar düşüş olmayacak” diye konuştu.

Hayvan ithalatında vergiler ‘sıfırlandı’
BAKAN ZEYBEKÇİ, DESTEK MESAJI VERMİŞTİ

Pazarlama elemanı gibi çalışırız
BAKAN Zeybekci, “Göreve geldiğimiz günden itibaren kendimize ‘hedef coğrafyalar' belirledik. ‘Kültür coğrafyası' diye bir laf ettik. Kültür coğrafyası Orta Asya, Kafkaslar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar. Bunlar için yeni planlar hazırladık. Ticari müşavirliklerinin dağınık yapısını toparlayacağız. Balkanları üs seçtik. Bu üslerimizde ticaret müşavirliği ağını genişleteceğiz. İran gibi 15 milyar dolar ticari hacmimiz olan bir ülkede bile bir tane ticaret müşavirimiz var. Yeni yapılanma ile bu sayıyı 10'a çıkaracağız. 2015 sonunda hedefimiz 35 milyar dolarlık ticaret hacmi. Kuzey Irak için de, Balkanlar için de Orta Asya için de aynı şeyi düşünüyoruz. Konsantre olduğumuz ülkeye bir şirketin pazarlama elemanları gibi yoğunlaşacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

bcosan@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!