Hayrullah Efendi Abdülaziz, Eugenie

Dün, Abdülaziz devrinin zenginlerinden Hayrullah Efendi’nin, yalısına gelecek olan padişaha ve Fransız imparatoriçesine yemekten sonra vereceği diş kirasından bahsetmiştik.

Evet, yalı sahibi bu iki önemli konuğuna diş kirası olarak ne vereceğini çok düşünmüş. Sonunda ziyaret günü gelip çatmış, yemekler de yendikten sonra, sıra imparatoriçe Eugenie’nin hediyesini vermeye gelmiş. Hizmetkarlar, ellerinde taşıdıkları kadife yastığı imparatoriçenin önüne bırakmışlar. Yastığın üzerinde paha biçilmez bir broşun durduğunu gören Eugenie pek memnun olmuş. Merakla beklenen an gelip çattığında herkes nefesini tutmuş. E, Hayrullah Efendi’nin koskoca Osmanlı padişahına vereceği diş kirası da nefeslerin tutulmasına değermiş doğrusu. İçeriye ellerinde taşıdıkları kocaman tepsiyle birkaç uşak girmiş. Uşaklar eğilip içinde Hayrullah Efendi’nin bütün servetini, tapularını ve mücevherlerini taşıdıkları tepsiyi padişah Abdülaziz’in önüne bırakmışlar. Padişah ise tokgözlülüğün en iyi örneklerinden birini verip tepsinin içindeki en değersiz yüzüğü almış ve uşaklara tepsiyi önünden kaldırmalarını emretmiş. Dilden dile dolaşan bir hikayedir bu ve değişik kaynaklar ayrıntıları başka başka yazarlar. Madem ramazandayız, diş kirasıyla ilgili böyle bir hikayeyi sizinle paylaşayım dedim.

Sucuklu sebzeli hatıra böreği

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet hazır yufka

á 1 su bardağı yoğurt

á 2 adet yumurta

á 5 yemek kaşığı sıvıyağ

á 300 gr ıspanak

(yaklaşık 1 demet)

á 1 adet büyük boy havuç

á 12-14 dilim sucuk

Yufkaların arasına süreceğiniz sosu hazırlamak için; yoğurt, yumurtalar ve sıvıyağı derin bir kapta çatalla iyice çırpın. Köklerini kestikten sonra yıkayıp süzdüğünüz ıspanağı incecik doğrayarak derin bir kaba aktarın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz serptikten sonra ovarak yumuşatın ve bir kenarda bekletin. Havucun dışını kazıyıp ayrı bir kaba rendeleyin. Sucuk dilimlerini de tavla zarı formunda küp küp doğrayıp bir tabağa alın. Yufkalardan birini tezgaha serip hazırladığınız yoğurtlu sostan 2 yemek kaşığı kadar alarak yufkanın üzerine kaşık ya da fırça yardımıyla sürün. Rendelediğiniz havucu serpiştirip üzerine ikinci yufkayı kapatın.

Üzerine yoğurtlu sostan bir kat daha sürün. İkinci yufkanın üzerine ıspanak serpiştirip bir yufka daha serin. Üzerlerine tekrar sos sürüp küp küp doğradığınız sucukları da en üste serpiştirin. Yufkaların hepsini birlikte uçlarından başlayarak sıkıca sarıp rulo yapın. Ruloları 2 eşit parçaya bölüp kalan sosu ruloların üzerine sürün. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp ılık hale gelmesini bekledikten sonra 2 santimlik parçalar halinde dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları