Hayri Çetinkaya: Yabancıların gözü özelleştirmede

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Yabacılar borsada şubat ayında da net satıcı durumundaydı. İMKB verilerine göre, yabancılar 446 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

Ocak ayındaki 1.4 milyar dolarlık yüklü satışla birlikte, yabancılar İMKB'de yılbaşından itibaren son iki ayda yaklaşık 1.8 milyar dolarlık satış yaptı. Şubat ayındaki satışın bir önceki aydakine kıyasla şubatta yabancıların satışta biraz hız kestiği söylenebilir.

Yabancıların, geçen ay bir taraftan satış yaparken, diğer taraftan İMKB'den parayı alıp çıkmak yerine teknoloji ağırlıklı yeni hisselere yatırım yapmaları dikkat çekiciydi.

Şubat ayındaki düşüş trendi, mart başından itibaren tersine döndü. Gelen alımlarla endeks, yükselişe geçti. Mart başında POAŞ'ın satılmasıyla, borsada büyük bir coşku yaşandı. Yabancıları da sevindiren gelişmeydi bu.

Bayram tatili sonrasına ilişkin olumlu beklentilerin de etkisiyle, özellikle bu hafta başından itibaren alımlar hızlanmaya başladı.

Yatırımcının, ödemeler için iki günlük takas avantajını da hesaba katarak haftanın ikinci yarısında alıma geçmesi, İMKB'yi 18 bin puanın da üzerine taşıdı.

Bu yükseliş, borsada erken bayram yorumlarına yolaçtı. Fakat bu coşku, dokuz günlük bayram tatilinin başlamasına bir gün kala bozuldu. Danıştay'ın, haftanın son işlem gününde, enerji dağıtım ihalelerini RTÜK yasası nedeniyle iptal etmesi, borsanın tatile buruk girmesine yolaçtı.

Geçen hafta, İMKB endeksini 18 bin puanın üzerine taşınmasında biraz yabancıların da parmağı olduğu tahmin ediliyor.

BEKLENTİLER İYİMSER

Aslında ocak ve şubat aylarında biraz da beklenenin çok üzerinde kısa sürede sağlanan getirinin etkisiyle satışa geçen yabancıların bir bölümünün, şubatın ikinci yarısında, endeksin alım için yeterince gerilediğine inandığı seviyelerde tekrar alıma geçtikleri biliniyor.

Yabancıları, enflasyon oranının yüksek çıkması pek ilgilendirmiyor.

Yabancılar için programın sıcak karnı, özelleştirme. Onlar özelleştirmeye bakıyorlar. Bu yüzden POAŞ'ın, satışına çok sevindiler. Çünkü bu yolda atılan önemli bir adımdı.

IMF ile varılan stand-by anlaşması çerçevesinde, hükümetin hedefleri tutturup tutturamayacağını, icraata bakarak kestirmeye çalışıyorlar.

Şimdi sıradaki özelleştirmelerin gerçekleşmesini bekliyorlar. Fakat görüştüğümüz bazı uluslararası fon yöneticileri, POAŞ veya Tüpraş'la bir yere varılamayacağı görüşündeler. Onlar için kilit projelerden biri, Telekom'un satışı.

Keza bu satışın gerçekleşmesi, hükümetin öngördüğü hedefleri tutturmasını da kolaylaştıracak. Özelleştirmeden sağlanacak gelirler, iç borç ödenmesi için aktarılacak. Böylece Hazine daha az borçlanırken, borç yükünden kurtulacağı için faiz baskısı da azalabilecek.

Yabancıların merak ettiği özelleştirmelerin bir bölümünün önümüzdeki kısa dönemde gerçekleşmesi bekleniyor. Bunlar gerçekleştikçe yabancı fon girişlerinin de hızlanabileceği konuşuluyor.

Özelleştirmede bazı pürüzler yaşansa da, genel gidişatı tersine çevirecek bir gelişme beklenmiyor. Bu yüzden Danıştay'ın iptaline karşın, bayram tatili sonrasına ilişkin beklentiler oldukça iyimser.

Ayrıca uluslararası derecelendirme şirketleri de, ekonomideki iyimser gelişmelere dikkat çekerek notumuzu yükseltebilecekleri sinyallerini veriyorlar. Hepinize iyi bayramlar.

Yazarın Tüm Yazıları