Hayri Çetinkaya: Piyasaya geç emeklilik morali

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Reformu'nun Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesi ve memur maaş zammının IMF'nin istekleri doğrultusunda gerçekleşmesi, borsayı 5 bin puanın üzerine taşıdı. Hisseler yüzde 5.1 oranında prim yaparken endeks, 5 bin 128 puandan kapandı. Bu olumlu hava, bono faizlerini de yüzde 100'ün altına indirdi.

Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar şokunu kısa sürede üzerinden atan piyasalarda haftanın son günü faizler inişe geçerken, borsa da tekrar 5 bin puanın üzerine çıktı.

Sosyal Güvenlik Reformu'nun dün öğle saatlerinde uzlaşma ile Bakanlar Kurulu'ndan geçmesi ve memur maaş zammının IMF'nin istediği doğrultuda, yüzde 20 oranında gerçekleşmesi, dün özellikle öğleden sonra piyasalarda tam bir doping etkisi yarattı.

Uluğbay'ın intihar şokundan önceki gün kurtulmaya başlayan piyasalar dün sabah, temkinli açıldı. Önceki güne göre alıcılı açılan borsa, ilk seansı, 39 puan artışla, 4 bin 917 puandan tamamladı. İlk seansta hisseler, ortalama binde 8 oranında prim yaparken, işlem hacmi de, 34.9 trilyon lira gibi oldukça düşük düzeyde gerçekleşti.

Sabah saatlerinde faiz cephesinde oranlar bir iki puanlık düşüşle yüzde 100 seviyesindeydi. Piyasaların seyri günün ikinci yarısında, öğle saatlerinde yaşanan gelişmeler yüzünden hızlı değişti.

Devlet Bakanı Tunca Toskay, piyasaların öğle tatiline girdiği saatlerde, bir taraftan Sosyal Güvenlik Reformu'nun Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek Meclis'e gönderildiğini, diğer taraftan gündeme alınmayacağı belirtilmesine karşın memur zamlarını açıklayıverdi. Toskay'ın açıklamaları sonrasında, açılan borsaya alımlar gelmeye başladı.

İkinci seansın daha ilk dakikalarındaki alımlarla 5 bin puana dayanan borsa, kapanışa kadar devam alımlarla 5 bin 100 puanın da üzerine çıktı ve haftayı 5 bin 128 puandan tamamladı. Hisseler gün sonunda tam yüzde 5.1 oranında prim yaptı.

FAİZ YÜZDE 96

İlk seansta düşük gerçekleşen işlem hacmi ikinci seansta artan alımlarla katlandı ve 88.4 trilyon lira oldu. Böylece günlük işlem hacmi de 124.3 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Bu olumlu hava bono piyasasına da yansıdı. Bono oranları çeşitli vadelerde önceki güne göre, hızla gerileyerek yüzde 100'ün altına indi.Bono oranları kapanış saatlerinde önceki güne göre 6 puan birden düşüşle yüzde 96’ya kadar indi. Gecelik repo ve faiz oranları da önceki güne 5-6 puanlık gerilemeyle yüzde 65-66 seviyesine düştü.



Yazarın Tüm Yazıları