Hayri Çetinkaya: Piyasalarda kritik hafta

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

GEÇEN hafta boyunca gündemi, Galatasaray'ın UEFA Kupası'nda Leeds United ile yaptığı ve Cimbom'un finale adını yazdırmasıyla biten maçla ilgili gelişmeler oluşturdu.

Piyasalarda da özellikle haftanın ikinci yarısından itibaren maçla ilgili gelişmeler ağır bastı. Haftanın ilk yarısında ise özellikle borsa, uluslararası borsalara endeksli bir seyir izledi.

Keza teknoloji hisselerinin ağır bastığı ABD'deki Nasdaq Borsası'nda önceki hafta yaşanan çöküş, Asya ve Avrupa borsalarına geçen hafta başında yansıdı.

Uluslararası borsalardaki bu çöküşten kuşkusuz İMKB de nasibini aldı. Önceki haftayı 18 bin 367 puandan tamamlayan İMKB, geçen haftanın ilk gününde, yüzde 6.1'lik bir şok düşüşle 17 bin puan sınırına indi.

Dünya borsaları, Nasdaq'daki düşüşün durmasıyla kısa sürede toparlanırken, GSM ihalesi ve özelleştirmeye ilişkin beklentilerin de kısa vadede bitmesinin de etkisiyle İMKB'deki düşüş hafta ortasına kadar sürdü.

Dördüncü GSM ihalesinin iptal edilmesi, ihaleye giren grupların şirketlerinde satışları artırdı. Beklentileri biten bazı holding ve banka hisselerinde yabancı satışları, endeksin 17 bin puanın da altına inmesinde etkili oldu.

Maç, geçen hafta piyasaların da merakla beklediği Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin siyasi tartışmaları da gölgede bıraktı.

Hafta içinde Fazilet Partisi'nin kapatılabileceği yolunda siyasi kulisleri karıştıran söylentiler de gündemde çok uzun süre kalamadı. Fazilet'le ilgili söylentiler, piyasalarda da hafta içinde kısa süreli bir dalgalanmaya yolaçtı.

MAÇ ANKARA'DA

Haftanın ikinci yarısından itibaren kamu ve sanayi hisselerinde gelen alımlar, endeksteki düşüşü durdurdu. Fakat borsacıların da gözü, Leeds'te yapılacak maçtaydı. Bu yüzden haftanın ikinci yarısında, sanayi ve kamu hisselerindeki destekli alımlarla biraz toparlansa da borsa haftayı yüzde 7.5'lik kayıpla kapatmaktan kurtulamadı.

Maç, şimdi Ankara'da başlıyor.

Piyasaların önündeki en büyük engel Cumhurbaşkanlığı seçimi. Bu kritik seçim için yarın geceyarısına kadar adayların açıklanması gerekiyor. Ardından Meclis'te oylama turları başlayacak.

Bu engelin, siyasi bir krize yolaçmadan aşılması önemli. Beklenmemekle birlikte küçük bir ihtimalde olsa siyasi bir kriz doğarsa, herşey alt üst olur.

Piyasalarda çoğunluk, bugünkü Meclis'in dört turluk oylama sonucunda Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı'nı seçeceğine inanıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin sorunsuz aşılması halinde piyasaların önünün iyice açılacağına kesin gözle bakılıyor.

Yabancı yatırımcılar da, Ankara'daki maçın sonucunu bekliyor.

Yabancılarla çalışan İMKB'deki bir aracı kurumun üst düzey yöneticisi, hafta içinde yaptığımız bir sohbette, Cumhurbaşkanlığı sorunun aşılması halinde yabancıların bizim piyasaya tekrar hızla girmeye başlayacağına dikkat çekiyor.

Aynı yönetici, Meclis'te sorun çıkmazsa, yılın ikinci yarısında yaşanabileceklere kimsenin inanamayacağını da öne sürüyor.

Yazarın Tüm Yazıları