Hayri Çetinkaya: Piyasalar MHP şaşkını

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

MHP'deki sürpriz oy patlaması, piyasalarda büyük dalgalanmaya yolaçtı. Sabah borsada yüzde 6.5'lik panik satışlar yaşandı. Bono faizleri 2 puan yükseldi. Öğleden sonra MHP'den gelen olumlu mesajlarla borsa toparlandı ve günü 19 puanlık kayıpla 4 bin 562 puandan kapattı.

Seçimlerden çıkan sürpriz sonuç, piyasalarda da şaşkınlık yarattı. Bundan önceki seçimlerde, Refah Partisi'nin birinci parti çıkmasıyla şaşkınlık yaşayan piyasalar, bu kez benzeri bir şoku Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) sandıktan ikinci parti çıkmasıyla yaşıyor.

Seçim öncesinde DSP-ANAP koalisyonuna oynayan, ardından iki partinin hükümet için yetmeyeceğinin anlaşılması üzerine üç partili bir koalisyonu da kabullenen piyasalarda hesaplar, dün ortaya çıkan tablo karşısında alt üst oldu.

Beklentileri içinde yeralmadığı için MHP'nin sandıkta yaptığı oy patlamasına en büyük tepki, borsadan geldi. Borsa dün sabah panik satışlarla açıldı. Daha seansın ilk dakikalarında, endeks 100 puana yakın değer kaybetti. Satışlar seans boyunca sürdü ve endeks birinci seansın sonunda, 301 puan gerileyerek 4 bin 280 puandan kapandı. İlk seansta hisseler ortalama yüzde 6.5 oranında değer kaybetti.

İlk seansta işlem hacmi de 41.3 trilyon lira gibi oldukça düşük düzeyde gerçekleşti. Hiç hesaba katmadıkları MHP sürprizi ile karşılaşan yatırımcıların, açılıştaki panik satışları, ilk seansta biraz da abartılan bir düşüşü beraberinde getirdi. Seçimlerden çıkan tablodan ‘‘nasıl bir koalisyon çıkacağı’’ konusunda karar verilememesi, ilk seansta düşüşü hızlandırdı.

OLUMLU MESAJLAR

İkinci seansta ise sabahki panik satışlara gelmeye başlayan tepkilerle hava dönmeye başladı. İlk dakikalarda gelen alımlarla toparlanmaya başlayan borsa, seans ortasında, kayıplarının yarısını karşıladı. Kapanışa yarım saat kala ise İMKB endeksi, gelen alım dalgası ile geçen hafta sonu kapanışa değerine göre, 2 puan da olsa yükselerek, artıya geçti.

İkinci seanstaki hızlı toparlanma, ilk seanstaki sert satışa tepki olarak değerlendirilebilir. Fakat seçim sonuçlarına göre, üç partiyle çoğunluğu oluşturan yeni bir hükümetin rahatlıkla kurulacağının anlaşılması da ikinci seanstaki alımlarda etkili oldu. Ayrıca MHP yöneticilerinin kamuoyuna verdiği yumuşak mesajlar da, borsaya olumlu yansıdı.

İş dünyasından, DSP ve MHP'nin birarada hükümet olmalarına sıcak baktıkları yolunda gelen mesajlar da yine öğleden sonra toparlanmasında etkili oldu. DSP ve MHP'li üçlü bir koalisyona da sıcak bakan borsacılar da, mevcut tablodan istikrarlı bir hükümet çıkacağına inanmaya başladılar.

Bu arada, MHP'nin yaptığı oy patlaması, yabancı yatırımcıları da şaşırtmış görünüyor. Seçimlerden önce ısrarla İMKB'den alım yapmak yerine, beklemeyi tercih eden yabancıların, dün ortaya çıkan tablo nedeniyle belirsizlik ortadan kalkıncaya kadar kenarda kalmaya devam edecekleri konuşuluyor.

FAİZLER DE OYNADI

Faiz cephesinde de borsadaki gelişmelere benzer olaylar yaşandı. Geçen hafta yüzde 100'ün altına inen bono oranları, dün saban 2 puan kadar artarak yüzde 102'ye yükseldi. Yatırımcıların beklemeyi tercih etmesi nedeniyle bono faizlerindeki hareketlilik borsaya göre daha sınırlı düzeyde kaldı. Nakit sıkışıklığına karşın gecelik faizler dün 6-7 puan birden geriledi ve yüzde 90'lara indi.

Piyasalarda özellikle sabah saatlerinde yaşanan şoku normal karşılamak gerekir. Çünkü piyasalarda hiç kimsenin, MHP'nin ekonomi politikaları, özelleştirmeye, mali ve sosyal güvenlik reformlarına yaklaşımı ve benzeri konularda en küçük bir bilgisi bulunmuyor.

Bu konuda aydınlandıkça, belki yatırımcıların kafasındaki bulutlar dağılacaktır. Küçük yatırımcıya, seçimlerde ortaya çıkan mucize tablo nedeniyle, borsanın büyükleri karar verinceye kadar, beklemesini öneriyoruz. Keza bu piyasada, dalgalanmalar bir süre daha devam edebilir.



Yazarın Tüm Yazıları