Hayri Çetinkaya: Piyasa, ihale faizini bekliyor

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasada gözler Hazine'nin bugün gerçekleştireceği üç aylık ve bir yıllık ihalelerde. Hazine'nin bugünkü tarihi borçlanmasında, daha çok faizlerin seyri merak ediliyor.

Yarınki 3 katrilyon liralık ödeme için gerekli paranın yaklaşık 2.3 katrilyon liralık bölümünü bugünkü ihalelerden karşılaması bekleniyor. Hazine, bu kadar büyük miktarlı borçlanmayı gerçekleştirebilmek için bir miktar yüksek faize razı olabilir.

İhale öncesinde dün bono oranları küçük çapta yükseldi. En fazla işlem gören 23 Mayıs 2001 vadeli bononun bileşik faizi binde 3 oranında artarak yüzde 38'in üzerinde yüzde 38.15'ten kapandı. Aynı vadeli tahvillerin bugün valörlü faizleri, yüzde yüzde 38.3'ten işlem gördü.

Bankalararası Türk Lirası piyasasında da gecelik faizler yüzde 34'ten gün içinde yüzde 40.5'e kadar yükseldi. Repoda ise ortalama faizler, geçen haftanın 2 puan altında, yüzde 37 düzeyinde kapandı.

FAZLA PARANIN AKIBETİ

Borsa cephesinde de bugünkü ihaleden çıkacak faiz ve ayrıca yarınki 3 katrilyon liranın üzerinde gerçekleştirilecek itfadan arta kalan paranın nereye gideceği merak ediliyor.

Bu beklentilerle güne başlayan borsa, ilk seansı yükselerek 17 bin puanın üzerinde 17 bin 92 puandan tamamladı. İlk seans içinde endeks birara 17 bin 376 puana kadar yükseldi. Ancak bu seviyeden gelen kár satışları ile gerileyen borsa, birinci seansı, yüzde 1.3 oranında primle tamamladı. İkinci seansta ise satışlar daha ağır bastı. Satışlarla birara 16 bin 260 puana kadar gerileyen endeks, günü 492 puan kayıpla, 16 bin 377 puandan tamamladı.

Bugün ihaleden çıkacak sonuç borsayı yakından ilgilendiriyor. Bugünkü ihaleden toplanan para ile yarın 3 katrilyonluk borcun bir bölümünü ödeyecek. Piyasada 750 trilyon civarında para kalması bekleniyor. Bu paranın önemli bir bölümü bankaların 279'ncu maddeden kaynaklanan yükümlülüğü nedeniyle, gelecek hafta ortalarında, geçici vergi ödemesine gidecek. Fakat yarından itibaren gelecek hafta ortasına kadar piyasada kalacak 700-800 trilyonun nerede bekleyeceği merak konusu.

Yazarın Tüm Yazıları