Hayri Çetinkaya: Nakit sıkışıklığı faizleri oynatıyor

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda yaşanan nakit sıkışıklığı özellikle kısa vadeli faiz oranlarında hızlı dalgalanmalara yolaçıyor. Ocak ayında ortalama yüzde 36 düzeyinde gerçekleşen gecelik faizler, bu ay, ortalama yüzde 48 düzeyine yükselmiş durumda.

Nakit sıkıntısı, bugün özellikle memur maaş ödemelerinin de etkisiyle artarak devam etti. Bankalararası Türk Lirası piyasasında gecelik faizler, önceki günkü kapanış seviyesi olan yüzde 46.6'nın üzerine çıkarak dün ortalama yüzde 49'a yükseldi. İMKB repo piyasasında da gecelik faizler ortalama yüzde 50 düzeyinde gerçekleşti.

Bankaların dünkü yaklaşık bir katrilyon liralık geçici vergi ödemelerinin de nakit sıkışıklığını artırdığı konuşuluyor. Ancak bu geçici vergiler daha çok çekle ödendiği için piyasaya asıl etkisinin bugün ve yarın yansıması bekleniyor. Dolayısıyla, gecelik oranlardaki oynaklığın devam edeceği söylenebilir.

Piyasadaki nakit sıkışıklığının yanısıra ocak ayı enflasyon oranının beklenenden yüksek çıkması, bono oranlarını da bu ay, ocak ayına göre yaklaşık 5 puan kadar yükseltti. Piyasada en fazla işlem gören 21 Şubat 2001 vadeli tahvilin faizi, dün yüzde 42'ye kadar çıktı.

Ocak ayı enflasyon rakamlarının beklenilenin yüksek olması, şubat ayı enflasyonunun da önemini artırdı. Yatırımcıları tedirgin eden ocak enflasyonundan sonra şubat enflasyonunun da yüksek çıkabileceği tahminleri yapılıyor. Bu yüksek beklentilerin etkisiyle bono faizlerinin bir kaç puan daha yükselebileceği konuşuluyor.

BORSA YÜZDE 4 YAPTI

Bir kaç gündür düşüş trendinde olan borsa ise dün gelen tepki alımları ile yükselişe geçti. Borsa endeksi dün 621 puan birden artarak 15 bin 859 puana yükseldi.

Hisseler ortalama yüzde 4 oranında prim yaptı. Borsada dünkü yükselişte, kamu ve mali endeks hisseleri öncülük etti. Endeksteki yükselişle birlikte borsaya tekrar para girişindeki artış da dikkati çekti. Önceki gün 264.5 trilyon liralık işlem hacmi dün yüzde 71'lik artışla 453.4 trilyon liraya yükseldi.

Yazarın Tüm Yazıları