Hayri Çetinkaya: İlk şoku atlatan borsa toparlandı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

PİYASALAR Cumhurbaşkanlığı krizin şokunu dün öğleden sonra üzerinden atmaya başladı. Ankara'daki şok gelişmeler nedeniyle önceki gün hızlı gerileyen borsa dün toparlanırken, bono faizlerindeki artış da durdu.

Gecelik oranlar ise ay sonunda artan nakit sıkışıklığının da etkisiyle hızlı yükseldi. Gecelik faizler, özel sektör maaş ödemelerinin de etkisiyle yüzde 70'in de üzerine çıktı. Gecelik repo oranları ortalama yüzde 73 düzeyinde gerçekleşti. Anayasa değişikliği oylamasında yaşanan sürpriz gelişmelerin ardından önceki gün yaşanan 1.265 puanlık çöküşün ardından borsa dün sabah da satıcılı açıldı. Seansın başlarında endeks 15 bin 447 puana kadar geriledi. Ancak birara holding hisseleri başta olmak üzere mali sektör hisselerine gelen alımlarla endeks, toparlanarak 15 bin 906 puana kadar yükseldi. Fakat endeks buralarda tutunamadı seansın sonuna doğru gelen satışlarla tekrar inişe geçti sabah seansını da 129 puanlık kayıpla 15 bin 556 puandan tamamladı.

Birinci seansta, işlem hacmi de 175.8 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Öğleden sonraki seansta da siyasi gelişmelere endeksli seyir gözlendi. Seansa 15 bin 560 puan seviyelerinde satış ağırlıklı açılan borsa, ilerleyen dakikalarda gelen tepki alımlarıyla biraz toparlanmaya başladı. Ancak bu toparlanmanın hemen ardından gelen kár satışları sonucu endeks seansın ilk yarısını 15 bin 500 puan seviyesinde tamamladı.

Seansın ikinci yarısında yine holdingler başta olmak üzere mali sektör hisselerinde hareketlenme dikkati çekti. Bu hareketliliğin kapanışa doğru, biraz da fiyatı hızlı düşen diğer hisselerede yansımaya başlaması ile endeks önceki gün seviyesinin üzerine yükseldi. Son dakikalarda artan alım dalgasının etkisiyle borsa günü 234 puan veya diğer bir ifadeyle, yüzde 1.5 oranında primle tamamladı.

İkinci seansta işlem hacmi de ilk seansa göre biraz arttı ve 222.3 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Borsada öğleden sonra mali sektörün başı çektiği alım emirleri, önceki günkü sert düşüşün ardından gerçekleşen tepki işlemleri olarak nitelendiriliyor. Borsanın ilk etapta önümüzdeki hafta ortasına kadar seyri yine ağırlıklı olarak siyasi gelişmelere endeksli olacak.

Yazarın Tüm Yazıları