Hayri Çetinkaya: Çıkış dalgasına halka arz freni

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalar geçen haftayı siyasetin gölgesinde geçirdi. Son dönemde, özellikle hemen herkesin yakından takip etmeye başladığı borsanın gözü, hafta boyunca Ankara'daydı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılması konusunda hükümetteki ve muhalefetteki partiler arasında çıkan tartışmalar, borsada tedirginlik yarattı. Siyasi tedirginlik nedeniyle borsada haftanın ilk yarısı satış ağırlıklıydı.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anayasa değişikliği ile ilgili Ankara'daki gelişmeleri yakın takibe alan borsacılar için sevindirici haber, haftanın ikinci yarısında geldi.

Komisyondan geçen Demirel'in görev süresinin uzatılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin, bir aksilik olmazsa, hafta içinde Meclis'te ele alınması bekleniyor.

Piyasalarda da Demirel'in görev süresinin uzatılacağına kesin gözle bakılıyor. Ancak yine de siyasette heran herşeyin olabileceğini dikkate alan yatırımcılar, anayasa değişikliği gerçekleşinceye kadar büyük riske girmeyecektir. Bu yüzden piyasalarda ‘Baba’nın gölgesi, bir süre daha devam edebilir.

Fakat piyasalar için iyimserlik rüzgarları esmeye devam ediyor.

Endişelere rağmen Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anayasa değişikliğine ilişkin, kamuoyunda oluşan soru işaretleri, konunun komisyondan geçmesinden sonra iyice azalmış durumda.

GSM ihaleleri netleşiyor. Yetkililer, bu ihaleler için yeni bir uzatmanın söz konusu olmadığını açıkladılar.

Geçen hafta İMKB'de olumsuzluğu artıran Turkcell'in halka arzının ertelenebileceği yolundaki söylentileri yalanlayan şirket yetkilileri, söz konusu halka arzın haziran sonlarına doğru gerçekleştirilmesinin planlandığını yinelediler.

Bono oranları geçen hafta içinde yüzde 35'in de altına geriledi. Bu, enflasyonun seyrine paralel önümüzdeki dönemde, faizlerin biraz daha düşebileceğinin habercisi olarak nitelendirilebilir.

TÜPRAŞ'IN AĞIRLIĞI

Tüpraş'ın yüzde 15'lik bölümünü daha halka arz etmesi de, borsaya ilgiyi sıcak tutuyor. ÖİB'den hafta sonunda yapılan açıklamaya göre, ilk üç günlük başvuruda satılacak miktar fazlasıyla aşılmış durumda.

Umarız, Tüpraş'a gelen büyük talep kötüye kullanılmaz.

Tüpraş'ın yanısıra, bugünlerde yoğunlaşan diğer şirketlerin halka arzları da, İMKB'ye doğrudan para girişini frenliyor. Devam eden bu halka arzlar yüzünden borsada dönemsel çıkış, biraz daha gecikebilir.

Fakat biz iyimser bakışımızı koruyoruz. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu yaz aylarına doğru artırabilecekleri yolundaki beklentiyi de hatırlatmak istiyoruz.

Keza bu beklenti, halen beklemede kalan ve borsanın seyrinde genelde belirleyici olan yabancıların da ajandasında önemli bir ayrıntı olarak yeralıyor.

Yazarın Tüm Yazıları